Ευρωαγορές: Δεν κατάφεραν να παραμείνουν σε θετικό έδαφος

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωαγορές: Δεν κατάφεραν να παραμείνουν σε θετικό έδαφος
Οι επενδυτές συνεχίζουν να λειτουργούν σε ρυθμό... αμερικάνικου πληθωρισμού, ενώ ενδοσυνεδριακά έδειξαν να επηρεάζονται και από την «αγχωτική» συνεδρίαση της Wall Street. 

Σε αρνητικό έδαφος έκλεισαν την Πέμπτη οι ευρωαγορές με την προσπάθεια τους για να βρουν τον βηματισμός να αποδεικνύεται ανεπαρκής, καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να λειτουργούν σε ρυθμό... αμερικάνικου πληθωρισμού, ενώ ενδοσυνεδριακά έδειξαν να επηρεάζονται και από την «αγχωτική» συνεδρίαση της Wall Street.

Οι περισσότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες «κοκκίνισαν» με τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600 να καταγράφει πτώση 0,59% στις 415,04 μονάδες και τον Euro Stoxx 50 να σημειώνει απώλειες 0,74% στις 3.541 μονάδες.

Στα επιμέρους ταμπλό, ο γερμανικός DAX υποχώρησε 0,54% στις 12.957 μονάδες , ενώ ο γαλλικός CAC 40 αποδυναμώθηκε κατά 1,04% στις 6.157 μονάδες. Στην Ισπανία ο IBEX 35 κέρδισε 0,40% στις 8.087 μονάδες και ο βρετανικός FTSE 100 έκλεισε στις 7.280 μονάδες με οριακά κέρδη 0,05%.

Τέλος, ο ιταλικός FTSE MIB έχασε 0,17% στις 22.376 μονάδες.

Ο γερμανικός ενεργειακός γίγαντας Uniper κατέγραψε απώλειες 1,60% μια μέρα μετά την ανακοίνωση ότι το Βερολίνο εξετάζει την εθνικοποίησή του, ενώ στον αντίποδα, στο Ηνωμένο Βασίλειο, η τεχνολογική εταιρεία Oxford Nanopore σημείωσε άνοδο 0,68% αφού ανέφερε διπλασιασμό των εσόδων της στα αποτελέσματα του εξαμήνου.

Μάκρο

Η ευρωζώνη παρουσίασε εμπορικό έλλειμμα τον Ιούλιο καθώς οι εισαγωγές αυξήθηκαν λόγω του υψηλού ενεργειακού κόστους, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα την Πέμπτη η Eurostat.

Το εμπορικό έλλειμμα αγαθών της ευρωζώνης (η διαφορά εξαγωγών - εισαγωγών) διαμορφώθηκε σε 34 δισεκατομμύρια ευρώ (33,9 δισεκατομμύρια δολάρια) τον Ιούλιο, σε σύγκριση με το πλεόνασμα των 20,7 δισ. ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα, όπως ανέφερε η αρμόδια στατιστική υπηρεσία.

Το έλλειμμα προήλθε από την άνοδο των εισαγωγών, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 44% σε ετήσια βάση στα 269,5 δισ. ευρώ, παρόλο που και οι εξαγωγές αυξήθηκαν αλλά με βραδύτερο ρυθμό 13,3%, στα 235,5 δισ. ευρώ.

Σε μηνιαία βάση, οι εξαγωγές της ευρωζώνης μειώθηκαν εποχικά προσαρμοσμένες κατά 1,7%, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 1,5%. Συγκεντρωτικά, έως τον Ιούλιο του 2022, το έλλειμμα αυξήθηκε στα 177,4 δισ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 121,3 δισ. ευρώ στους πρώτους επτά μήνες του 2021.

Υπενθυμίζεται πως η Τράπεζα της Αγγλίας επρόκειτο να συνεδριάσει για τη νομισματική της πολιτική, αλλά ανέβαλε τη συνάντηση για την επόμενη εβδομάδα λόγω του θανάτου της βασίλισσας Ελισάβετ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ευρωζώνη: Εμπορικό έλλειμμα 34 δισ. τον Ιούλιο - Στα «ύψη» οι εισαγωγές λόγω ενεργειακής κρίσης

gazzetta
gazzetta reader insider insider