Στο «κόκκινο» η Wall Street μετά τα στοιχεία για την αγορά εργασίας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στο «κόκκινο» η Wall Street μετά τα στοιχεία για την αγορά εργασίας
Σε αρνητικό έδαφος η Wall Street – Πάνω από 400 μονάδες χάνει ο Dow Jones. Νέες απώλειες μετά τα στοιχεία για την αγορά εργασίας.

Τελευταία ενημέρωση 21:03

Απώλειες καταγράφει η Wall Street μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για την απασχόληση στις ΗΠΑ για τον περασμένο μήνα, με την οικονομία να παρουσιάζει ανθεκτικότητα, ωθώντας τη Fed να συνεχίσει την επιθετική αύξηση επιτοκίων.

Ειδικότερα, τα στοιχεία έδειξαν ότι η οικονομία των ΗΠΑ πρόσθεσε 263.000 θέσεις εργασίας τον Σεπτέμβριο, ελαφρώς χαμηλότερα από την εκτιμήσεις των αναλυτών, ωστόσο το ποσοστό ανεργίας έπεσε στο 3,5%, από 3,7% τον προηγούμενο μήνα, κάτι που δείχνει πως η αμερικανική αγορά εργασίας αντέχει, την ώρα που η Fed προσπαθεί να επιβραδύνει την οικονομική δραστηριότητα με αυξήσεις επιτοκίων ώστε να θέσει υπό έλεγχο την πληθωριστική λαίλαπα.

«Ενώ τα δεδομένα ήταν περίπου όπως αναμενόταν, η πτώση του ποσοστού ανεργίας είναι φαινομενικά αυτό με το οποίο έχουν εμμονή οι αγορές επειδή σημαίνει πολλά για τη Fed», δήλωσε ο επικεφαλής επενδύσεων της Bleakley Financial, Πίτερ Μπούκβαρ, συμπληρώνοντας πως: «όταν αυτό συνδυάζεται με το χαμηλό επίπεδο των νέων αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας, δεν γίνονται μεγάλες απολύσεις και αυτό φυσικά κάνει τη Fed να εξοργίζεται για να συνεχίσει τις επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων της».

Η πτώση του ποσοστού ανεργίας πυροδότησε άλμα στην απόδοση του 2ετούς ομολόγου που αυξήθηκε κατά 8 μονάδες στο 4,31%, ενώ την ίδια στιγμή ο Σκοτ Μινέρντ, παγκόσμιος επικεφαλής επενδύσεων της Guggenheim προειδοποίησε μιλώντας στο CNBC πως «το περιβάλλον είναι ώριμο για κρίση και αν η Fed διατηρήσει την επιθετική πολιτική της», θα υποστούν πλήγμα οι χρηματοπιστωτικές αγορές.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο ρυθμός της νομισματικής σύσφιξης αρχίζει να δημιουργεί ρωγμές στις χρηματοπιστωτικές αγορές, γεγονός που θα μπορούσε να αναγκάσει τη Fed να κάνει μία «στροφή» τις επόμενες εβδομάδες.

«Όλα τα σημάδια είναι εκεί. Δεν μπορώ να σας πω ακριβώς τι θα το προκαλέσει, αλλά το περιβάλλον είναι ώριμο και όταν η Fed αλλάζει τακτική, δεν πρόκειται να το προαναγγείλει, δεν πρόκειται να χτυπήσει ένα κουδούνι» έσπευσε να προσθέσει.

Υπενθυμίζεται πως η αύξηση των επιτοκίων ωθεί προς τα πάνω το κόστος δανεισμού για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ενισχύοντας τις φοβίες για ύφεση στην οικονομία.

Η κίνηση των δεικτών

  • O Dow Jones χάνει 2,01% στις 29.321 μονάδες
  • Ο S&P500 αποδυναμώνεται κατά 2,67% στις 3.644 μονάδες
  • Ο τεχνολογικός Nasdaq σημειώνει απώλειες 3,66% στις 10.666 μονάδες

Μάκρο

Το Αμερικανικό υπουργείο Εργασίας γνωστοποίησε ότι η οικονομία των ΗΠΑ πρόσθεσε 263.000 θέσεις εργασίας τον Σεπτέμβριο, ενώ το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 3,5% από 3,7% τον Αύγουστο. Το μέσο ωρομίσθιο αυξήθηκε κατά 0,3%.

«Γίνεται όλο και πιο εμφανές ότι η αγορά εργασίας παίζει κρίσιμο ρόλο στη σημερινή μάχη με τον πληθωρισμό», διαπιστώνει ο Στιβ Ρικ, επικεφαλής οικονομολόγος της CUNA Mutual Group, τονίζοντας πως «εάν η ανεργία παραμείνει χαμηλή, οι εργοδότες θα αυξήσουν τους μισθούς για να προσελκύσουν ταλαντούχους υποψηφίους, ενδυναμώνοντας το διαθέσιμο εισόδημα. Η αυξημένη αγοραστική δύναμη θα οδηγήσει στη συνέχεια σε αυξημένη ζήτηση για αγαθά και υπηρεσίες, εκτινάσσοντας τις τιμές και ενδεχομένως να αναγκάσει τη Fed να αυξήσει ακόμη περισσότερο τα επιτόκια».

Πάντως, ο Κρίστοφερ Γουόλερ της Fed ήδη από χτες είχε επισημάνει ότι η έκθεση για τις θέσεις εργασίας δεν θα αλλάξει τη σκέψη κανενός μέλους της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ και «θα επικεντρωθούμε 100% στη μείωση του πληθωρισμού».

Επιχειρηματικά νέα

Σημαντικές πιέσεις δέχονται τα κέρδη των μεγάλων εταιριών κατασκευής ηλεκτρονικών τσιπ, με την πτώση στην καταναλωτική ζήτηση για τα τεχνολογική προϊόντα να εντείνει τις ανησυχίες για ύφεση στην παγκόσμια οικονομία.

Σύμφωνα με την South China Morning Post (SCMP), τελευταίο σημάδι προβλημάτων για τους κατασκευαστές τσιπ είναι η Samsung και η Advanced Micro Devices (AMD), που ανακοίνωσαν αποτελέσματα σημαντικά πιο κάτω από τις προβλέψεις των αναλυτών. Η Samsung, ο μεγαλύτερος παραγωγός τσιπ μνήμης στον κόσμο, ανακοίνωσε πτώση εσόδων κατά 32% ενώ η AMD υποβάθμισε τις εκτιμήσεις για έσοδα κατά 1 δισ. δολάρια. Η μετοχή της AMD έπεσε, οδηγώντας σε πτώση και στις TSMC της Ταϊβάν και στην Lenovo για την Παρασκευή, σύμφωνα με την SCMP.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider