Πετρέλαιο: Εβδομαδιαίο ράλι και κέρδη σχεδόν 17% για το αμερικανικό αργό μετά το «ψαλίδι» του OPEC+

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πετρέλαιο: Εβδομαδιαίο ράλι και κέρδη σχεδόν 17% για το αμερικανικό αργό μετά το «ψαλίδι» του OPEC+
Ράλι στην εβδομάδα για το πετρέλαιο, στο +16,5% το αμερικανικό αργό - Άνοδος και για το Brent.

Το πετρέλαιο κατέγραψε άνοδο για πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση την Παρασκευή, με το εβδομαδιαίο ράλι για το αμερικανικό αργό να ανέρχεται στο +16,5%, μετά και την απόφαση για ημερήσιες περικοπές από τον OPEC+.

Πιο συγκεκριμένα, το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate παράδοσης Νοεμβρίου σημείωσε άνοδο 4,19 δολ. ή 4,7%, φτάνοντας στα 92,64 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Αυτή ήταν η υψηλότερη επίδοση που σημείωσε από τις 29 Αυγούστου, σύμφωνα με τα στοιχεία του FactSet. Το Brent Δεκεμβρίου, που αποτελεί και παγκόσμιο δείκτη αναφοράς, ενισχύθηκε 1,84 δολ. ή 2%, στα 96,26 δολάρια το βαρέλι στην ICE Futures Europe, οδεύοντας προς το υψηλότερο κλείσιμό του από τα τέλη Αυγούστου. Η βενζίνη Νοεμβρίου, κέρδισε 0,3% στα 2,6894 δολάρια το γαλόνι, ενώ το πετρέλαιο θέρμανσης Νοεμβρίου ισχυροποιήθηκε 2,8% στα 3,9711 δολάρια το γαλόνι. Το φυσικό αέριο Νοεμβρίου υποχώρησε 2,5% στα 6,80 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες, με τις τιμές ωστόσο να αυξάνονται περίπου 0,6% για την εβδομάδα, καταγράφοντας το πρώτο εβδομαδιαίο κέρδος σε επτά εβδομάδες.

Το Brent και το αμερικανικό αργό βρίσκονται και τα δύο σε καλό δρόμο για ισχυρά εβδομαδιαία κέρδη αφού ο ΟPEC+ (που αποτελείται από τον Οργανισμός Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών και τους συμμάχους υπό τη Ρωσία) συμφώνησε την Τετάρτη να μειώσει τον στόχο παραγωγής του κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

«Με την επίσημη μείωση της ημερήσιας παραγωγής, ο ΟPEC+ κάνει ό,τι μπορεί για να αποτρέψει την πτώση των τιμών στην αγορά πετρελαίου», ανέφεραν αναλυτές της Commerzbank. «Αν και η ημερήσια παραγωγή είναι στην πραγματικότητα πιθανό να μειωθεί μόνο κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια επειδή πολλές χώρες παράγουν ήδη πολύ κάτω από την ποσόστωση, αυτό θα ήταν ακόμα αρκετό για να αποτρέψει το πλεόνασμα που είχε προβλεφθεί για το τελευταίο τρίμηνο του τρέχοντος έτους».

«Για αρκετές εβδομάδες, οι φόβοι για μια αποδυνάμωση της παγκόσμιας οικονομίας επιβάρυναν τις τιμές του πετρελαίου», δήλωσε ο Κόλιν Σιζίνσκι, επικεφαλής στρατηγικής αγοράς στη SIA Wealth Management.

«Αυτή την εβδομάδα, ωστόσο, το κλίμα άλλαξε αφού ο ΟPEC+ έδειξε στον κόσμο ότι είναι έτοιμος να μειώσει την προσφορά για να υπερασπιστεί την τιμή ενόψει της "αντιπολίτευσης" από πολιτικούς, κεντρικές τράπεζες, τις ΗΠΑ, ακόμη και άλλες χώρες» έσπευσε να συμπληρώσει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Χρυσός: Η σημερινή πτώση δεν του στέρησε και νέα κέρδη στην εβδομάδα

Απώλειες στο κλείσιμο της εβδομάδας για τις ευρωαγορές - Τριήμερο αρνητικό σερί

Πετρέλαιο: Μικρός ο αντίκτυπος της απόφασης του ΟΠΕΚ+ παρά τα παιχνίδια εντυπώσεων

gazzetta
gazzetta reader insider insider