Ισχυρές απώλειες στη Wall Street μετά την απασχόληση αλλά δεν της «στοίχισαν» την εβδομάδα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ισχυρές απώλειες στη Wall Street μετά την απασχόληση αλλά δεν της «στοίχισαν» την εβδομάδα
Οι απώλειες της Παρασκευής περιόρισαν τα εβδομαδιαία κέρδη για τους κύριους χρηματιστηριακούς δείκτες της Wall Street μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για ανεργία και θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ.

Sell-off κατέγραψε η Wall Street την Παρασκευή, με τους επενδυτές να αξιολογούν την έκθεση για την αμερικανική απασχόληση τον Σεπτέμβριο, η οποία έδειξε ότι το ποσοστό ανεργίας συνεχίζει να μειώνεται, κάτι που πιθανότατα θα φέρει νέα αύξηση επιτοκίων της Fed με στόχο να τιθασεύσει τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό.

Ωστόσο, παρά τις απώλειες της Παρασκευής, οι κύριοι χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street διατήρησαν τα εβδομαδιαία κέρδη τους. Συγκεκριμένα, ο Dow Jones σημείωσε άνοδο 2% για την εβδομάδα, μετά τα συνεχόμενα ράλι τις προηγούμενες ημέρες, ενώ ο S&P ενισχύθηκε 1,5% και ο Nasdaq κέρδισε 0,8%, σύμφωνα με το Dow Jones Market Data.

«Το συμπέρασμα στο οποίο έχουν καταλήξει πολλοί συνομιλητές μου είναι ότι όχι μόνο η Fed δεν θα βοηθήσει τις αγορές, αλλά στο επίμονο κυνήγι της για σταθεροποίηση των τιμών θα συνεχίσει μέχρι να φτάσουν στα όριά τους οι αγορές κεφαλαίων» προειδοποίησε ο Κρίστοφερ Χάρβεϊ, αναλυτής στη Wells Fargo.

Τα στοιχεία έδειξαν ότι η οικονομία των ΗΠΑ πρόσθεσε 263.000 θέσεις εργασίας τον Σεπτέμβριο, ελαφρώς χαμηλότερα από την εκτιμήσεις των αναλυτών, ωστόσο το ποσοστό ανεργίας έπεσε στο 3,5%, από 3,7% τον προηγούμενο μήνα, κάτι που δείχνει πως η αμερικανική αγορά εργασίας αντέχει, την ώρα που η Fed προσπαθεί να επιβραδύνει την οικονομική δραστηριότητα με αυξήσεις επιτοκίων ώστε να θέσει υπό έλεγχο την πληθωριστική λαίλαπα.

«Ενώ τα δεδομένα ήταν περίπου όπως αναμενόταν, η πτώση του ποσοστού ανεργίας είναι φαινομενικά αυτό με το οποίο έχουν εμμονή οι αγορές επειδή σημαίνει πολλά για τη Fed», δήλωσε ο επικεφαλής επενδύσεων της Bleakley Financial, Πίτερ Μπούκβαρ, συμπληρώνοντας πως: «όταν αυτό συνδυάζεται με το χαμηλό επίπεδο των νέων αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας, δεν γίνονται μεγάλες απολύσεις και αυτό φυσικά κάνει τη Fed να εξοργίζεται για να συνεχίσει τις επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων της».

Ο Σκοτ Μιναρντ, επικεφαλής επενδύσεων της Guggenheim έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου μιλώντας στο CNBC, τονίζοντας πως «το περιβάλλον είναι ώριμο για κρίση και αν η Fed διατηρήσει την επιθετική πολιτική της», θα υποστούν πλήγμα οι χρηματοπιστωτικές αγορές. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο ρυθμός της νομισματικής σύσφιξης αρχίζει να δημιουργεί ρωγμές στις χρηματοπιστωτικές αγορές, γεγονός που θα μπορούσε να αναγκάσει τη Fed να κάνει μία «στροφή» τις επόμενες εβδομάδες.

«Όλα τα σημάδια είναι εκεί. Δεν μπορώ να σας πω ακριβώς τι θα το προκαλέσει, αλλά το περιβάλλον είναι ώριμο και όταν η Fed αλλάζει τακτική, δεν πρόκειται να το προαναγγείλει, δεν πρόκειται να χτυπήσει ένα κουδούνι» έσπευσε να προσθέσει. Υπενθυμίζεται πως η αύξηση των επιτοκίων ωθεί προς τα πάνω το κόστος δανεισμού για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ενισχύοντας τις φοβίες για ύφεση στην οικονομία.

Η κίνηση των δεικτών

Ωστόσο, παρά τη θετική εβδομάδα, η εικόνα της Παρασκευής ήταν ντυμένη σε «βαθύ κόκκινο»:

  • Ο Dow Jones υποχώρησε 2,11%, στις 29.296 μονάδες
  • Ο S&P 500 έχασε 2,8% στις 3.642,68 μονάδες
  • Ο Nasdaq ηγήθηκε των απωλειών με -3,8% στις 10.652 μονάδες

Οι μετοχές των Τesla, Microsoft, Netflixm Meta, Amazon, ήταν μεταξύ εκείνων που είχαν απώλειες, ενώ στον αντίποδα η Αpple ενισχύθηκε.

Μάκρο

Το Αμερικανικό υπουργείο Εργασίας γνωστοποίησε ότι η οικονομία των ΗΠΑ πρόσθεσε 263.000 θέσεις εργασίας τον Σεπτέμβριο, ενώ το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 3,5% από 3,7% τον Αύγουστο. Το μέσο ωρομίσθιο αυξήθηκε κατά 0,3%.

«Γίνεται όλο και πιο εμφανές ότι η αγορά εργασίας παίζει κρίσιμο ρόλο στη σημερινή μάχη με τον πληθωρισμό», διαπιστώνει ο Στιβ Ρικ, επικεφαλής οικονομολόγος της CUNA Mutual Group, τονίζοντας πως «εάν η ανεργία παραμείνει χαμηλή, οι εργοδότες θα αυξήσουν τους μισθούς για να προσελκύσουν ταλαντούχους υποψηφίους, ενδυναμώνοντας το διαθέσιμο εισόδημα. Η αυξημένη αγοραστική δύναμη θα οδηγήσει στη συνέχεια σε αυξημένη ζήτηση για αγαθά και υπηρεσίες, εκτινάσσοντας τις τιμές και ενδεχομένως να αναγκάσει τη Fed να αυξήσει ακόμη περισσότερο τα επιτόκια».

Πάντως, ο Κρίστοφερ Γουόλερ της Fed ήδη από χτες είχε επισημάνει ότι η έκθεση για τις θέσεις εργασίας δεν θα αλλάξει τη σκέψη κανενός μέλους της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ και «θα επικεντρωθούμε 100% στη μείωση του πληθωρισμού».

Εμπορεύματα

Πτωτικά κινήθηκε ο χρυσός σήμερα, αλλά αυτό δεν στάθηκε ικανό να του ανακόψει τη φόρα από τη δεύτερη συνεχόμενη εβδομαδιαία άνοδό του, καθώς παρά τις απώλειες, διατήρησε τα κέρδη του.

Ο χρυσός παράδοσης Δεκεμβρίου υποχώρησε 11,50 δολάρια ή 0,7%, για να διαμορφωθεί στα 1.709,30 δολάρια η ουγγιά στην Comex. Αυτό αποτελεί και το πιο ενεργό συμβόλαιο (σσ: με τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών), κλείνοντας τελικά την εβδομάδα κατά 2,2% υψηλότερα. Το ασήμι παράδοσης Δεκεμβρίου έχασε 41 σεντς, ή 2%, στα 20,255 δολ. ανά ουγγιά, με τις τιμές να συνεχίζουν να αυξάνονται κατά 6,4% για την εβδομάδα. Το παλλάδιο Δεκεμβρίου είχε απώλειες 3,7%, στα 2.191,30 δολ ανά ουγγιά, αλλά αυξήθηκε κατά 0,4% για την εβδομάδα, ενώ η πλατίνα Ιανουαρίου διολίσθησε 3,90 δολ. ή 0,4% στα 917,90 δολ. με εβδομαδιαία άνοδο 6,8%. Ο χαλκός παράδοσης Δεκεμβρίου έπεσε 6 σεντς, ή 1,7% και διαμορφώθηκε στα 3,3865 δολ. ανά λίβρα, με εβδομαδιαίες απώλειες 0,8%.

Και το πετρέλαιο κατέγραψε άνοδο για πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση την Παρασκευή, με το εβδομαδιαίο ράλι για το αμερικανικό αργό να ανέρχεται στο +16,5%, μετά και την απόφαση για ημερήσιες περικοπές από τον OPEC+.

Πιο συγκεκριμένα, το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate παράδοσης Νοεμβρίου σημείωσε άνοδο 4,19 δολ. ή 4,7%, φτάνοντας στα 92,64 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Αυτή ήταν η υψηλότερη επίδοση που σημείωσε από τις 29 Αυγούστου, σύμφωνα με τα στοιχεία του FactSet. Το Brent Δεκεμβρίου, που αποτελεί και παγκόσμιο δείκτη αναφοράς, ενισχύθηκε 1,84 δολ. ή 2%, στα 96,26 δολάρια το βαρέλι στην ICE Futures Europe, οδεύοντας προς το υψηλότερο κλείσιμό του από τα τέλη Αυγούστου. Η βενζίνη Νοεμβρίου, κέρδισε 0,3% στα 2,6894 δολάρια το γαλόνι, ενώ το πετρέλαιο θέρμανσης Νοεμβρίου ισχυροποιήθηκε 2,8% στα 3,9711 δολάρια το γαλόνι. Το φυσικό αέριο Νοεμβρίου υποχώρησε 2,5% στα 6,80 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες, με τις τιμές ωστόσο να αυξάνονται περίπου 0,6% για την εβδομάδα, καταγράφοντας το πρώτο εβδομαδιαίο κέρδος σε επτά εβδομάδες.

Επιχειρηματικά νέα

Σημαντικές πιέσεις δέχονται τα κέρδη των μεγάλων εταιριών κατασκευής ηλεκτρονικών τσιπ, με την πτώση στην καταναλωτική ζήτηση για τα τεχνολογική προϊόντα να εντείνει τις ανησυχίες για ύφεση στην παγκόσμια οικονομία.

Σύμφωνα με την South China Morning Post (SCMP), τελευταίο σημάδι προβλημάτων για τους κατασκευαστές τσιπ είναι η Samsung και η Advanced Micro Devices (AMD), που ανακοίνωσαν αποτελέσματα σημαντικά πιο κάτω από τις προβλέψεις των αναλυτών. Η Samsung, ο μεγαλύτερος παραγωγός τσιπ μνήμης στον κόσμο, ανακοίνωσε πτώση εσόδων κατά 32% ενώ η AMD υποβάθμισε τις εκτιμήσεις για έσοδα κατά 1 δισ. δολάρια. Η μετοχή της AMD έπεσε, οδηγώντας σε πτώση και στις TSMC της Ταϊβάν και στην Lenovo για την Παρασκευή, σύμφωνα με την SCMP.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης: Πιθανή η απόφαση για το φυσικό αέριο στην επόμενη Σύνοδο - Καμία πρόκληση από Τουρκία αναπάντητη

Πληθωρισμός ή ύφεση; Και τα δύο... λέει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

Γιατί ο πληθωρισμός θα διαρκέσει παραπάνω στην Ευρώπη από ό,τι στις ΗΠΑ - Οικονομολόγος αναλύει

gazzetta
gazzetta reader insider insider