Υψώνει «άμυνες» στις διεθνείς πιέσεις το Χρηματιστήριο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Υψώνει «άμυνες» στις διεθνείς πιέσεις το Χρηματιστήριο
Βαρύ το διεθνές κλίμα στις αγορές. Πολλαπλές προειδοποιήσεις από επενδυτικούς οίκους, ΔΝΤ και Παγκόσμια Τράπεζα.

Τελευταία ενημέρωση 14:45

Βασικό ζητούμενο πλέον για το Χρηματιστήριο Αθηνών, το να υψώσει μεγαλύτερες άμυνες κόντρα στο διεθνές κλίμα... με τις ασιατικές αγορές να χτυπούν χαμηλό δύο ετών και τις ευρωπαϊκές αγορές να συνεχίζουν πτωτικά.

Παράλληλα, το σήμα που έστειλε ο CEO της JP Morgan Τζέιμς Ντίμον θα πρέπει μάλλον να ληφθεί σοβαρά υπόψιν. Σύμφωνα με τον ισχυρό άνδρα της αμερικανικής τράπεζας, οι μετοχές θα μπορούσαν να υποχωρήσουν περαιτέρω κατά 20%, με τον ίδιο να προσθέτει πως η επόμενη πτώση θα είναι «πολύ πιο επώδυνη από την πρώτη».

Τα σήματα έρχονται από παντού και γίνονται ολοένα και πιο ορατά στους επενδυτές. ΔΝΤ και Παγκόσμια Τράπεζα έχουν προειδοποιήσει για ύφεση με το πρώτο μάλιστα να εκφράζει ανησυχίες για το real estate στην Κίνα.

Ως προς τα της εγχώριας οικονομίας, στο 12% επιταχύνθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο, έναντι 11,4% τον Αύγουστο, 11,6% τον Ιούλιο, και 12,1% τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή.

Η νέα επιτάχυνση συνδέεται με το φυσικό αέριο, στο οποίο η αύξηση ανήλθε στο 332%! Ωστόσο, τα στοιχεία δείχνουν πως η ακρίβεια επεκτείνεται σε όλο και περισσότερα είδη και υπηρεσίες, με επίκεντρο πέρα από τα είδη διατροφής, τον τουρισμό και τη διασκέδαση και τις μεταφορές. Επιβράδυνση της ανόδου τιμών παρατηρείται στο ρεύμα και στα καύσιμα (σ.σ. με τους σχετικούς δείκτες να αυξάνονται παρ' όλα αυτά με πολύ υψηλό ρυθμό).

Για την εγχώρια αγορά, ο ΚΜΟ 200 ημερών βρίσκεται στις 872 μονάδες, ενώ σημεία στήριξης είναι οι 804 και 779 μονάδες και σημεία αντίστασης οι 823 και 834 μονάδες.

Την Τρίτη, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 0,07% στις 814,03 μονάδες, με τον τζίρο στα 18,33 εκατ. ευρώ, βγάζοντας μεγαλύτερες άμυνες σε σύγκριση με την πορεία των ευρωπαϊκών αγορών (στο -0,66% ο DAX στο -0,88% ο FTSE 100). Ο FTSE 25 σημείωνει κέρδη 0,10% στις 1.962,54 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει οριακές κινήσεις στο -0,28% και στις 534,87 μονάδες.

Στις τράπεζες καταγράφονται εκ νέου κάποιες ήπιες πιεσεις που εξομαλύνονται σε σύγκριση με το άνοιγμα της αγοράς, με τη Eurobank να υποχωρεί κατά 0,07% την Alpha Bank κατά 0,68% και την Πειραιώς κατά 0,19%. Θετικός βηματισμός για την Εθνική στο 0,75%

Από την άλλη στα blue chips, η μετοχή της Jumbo (-1,7%) και της Τέρνα Ενεργειακής (-1,46%) δέχονται τις υψηλότερες πιέσεις, ενώ στο πράσινο βρίσκονται ΟΤΕ (1,06%), ΟΠΑΠ (1,33%) Ελλάκτωρ (1,98%) και ΕΕΕ (1,59%).

Απώλειες άνω του 1% καταγράφουν ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Βιοχάλκο, ΜΟΗ, Μυτιληναίος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Barclays: Ο κίνδυνος εκτίναξης των τιμών ενέργειας και ο αντίκτυπος στις αγορές συναλλάγματος

Χρηματιστήριο: Τα χαμένα «ράλι» και η διαφοροποίηση του Γενικού Δείκτη σε ένα περιβάλλον αβεβαιότητας

gazzetta
gazzetta reader insider insider