Αντιστροφή του κλίματος στη Wall Street: Γύρισαν οι δείκτες παρά τον πληθωρισμό

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αντιστροφή του κλίματος στη Wall Street: Γύρισαν οι δείκτες παρά τον πληθωρισμό
Πάνω από 300 μονάδες κερδίζει ο Dow Jones - «Πράσινοι» ο Nasdaq και ο S&P 500.

Τελευταία ενημέρωση 18:33

Mεγάλο comeback από τις αρχικές, ισχυρές απώλειες καταγράφει η Wall Street που φαίνεται πως δεν πτοείται ιδιαίτερα από τα στοιχεία για τον αμερικανικό πληθωρισμό, που παραμένει υψηλός και άνω των εκτιμήσεων των αναλυτών.

Ωστόσο, η ανθεκτικότητα που παρουσιάζουν οι πληθωριστικές πιέσεις στις ΗΠΑ, ουσιαστικά «δεσμεύουν» τη Fed να προχωρήσει σε νέα αύξηση των επιτοκίων της, ώστε να μπορέσει να θέσει υπό έλεγχο την αύξηση των τιμών και την ακρίβεια.

Άλλωστε, αυτό καταμαρτυρήθηκε και χτες που είδαν το φως της δημοσιότητας τα πρακτικά από τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, με τα μέλη της FOMC να δηλώνουν σοκαρισμένα από την επιμονή των πληθωριστικών τάσεων.

Στις συζητήσεις που οδήγησαν στην αύξηση των επιτοκίων κατά 0,75 ποσοστιαίες μονάδες, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής διαπίστωσαν ότι ο πληθωρισμός πλήττει ιδιαίτερα τους Αμερικανούς με χαμηλότερο εισόδημα και επανέλαβαν ότι οι αυξήσεις επιτοκίων θα συνεχιστούν και θα παραμείνουν σε ισχύ έως ότου οι πληθωριστικές πιέσεις δείξουν σημάδια αποκλιμάκωσης.

«Οι συμμετέχοντες στη συνεδρίαση έκριναν ότι η Επιτροπή έπρεπε να προχωρήσει και στη συνέχεια να διατηρήσει μια πιο περιοριστική πολιτική, προκειμένου να επέλθει σταθερότητα στις τιμές», αναφέρεται στα πρακτικά της συνεδρίασης. Σύμφωνα με τα στελέχη της Τράπεζας, ο πληθωρισμός «δείχνει ελάχιστα σημάδια υποχώρησης μέχρι στιγμής» και εκτίμησαν πως χωρίς την άνοδο των επιτοκίων, δεν θα μπορούσαν να επιτευχθούν οι στόχοι που είχε θέσει η FOMC.

Τα μέλη της FOMC αποφάσισαν πως πρέπει να υπάρξει επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας για να επέλθει τιθάσευση του πληθωρισμού, ενώ ταυτόχρονα μείωσαν τις προβλέψεις τους για την οικονομία, αναμένοντας ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί με ετήσιο ρυθμό μόλις 0,2% το 2022 και 1,2% το 2023, τη στιγμή που το 2021, κινήθηκε σε υψηλό από το 1984.

Η κίνηση των δεικτών

  • O Dow Jones ενισχύεται 1,28% στις 29.583 μονάδες
  • Ο S&P 500 ισχυροποιείται 1,01% στις 3.615 μονάδες
  • Ο Nasdaq καταγράφει κέρδη 0,58% στις 10.476 μονάδες.

Μάκρο

Ο ετήσιος πληθωρισμός στην αμερικανική οικονομία διαμορφώθηκε στο 8,2% για τον Σεπτέμβριο, έναντι 8,3% τον Αύγουστο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στο 8,1%.

Εξαιρουμένων των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας, ο βασικός CPI επιταχύνθηκε 0,6% έναντι της εκτίμησης του Dow Jones για αύξηση 0,4%. Ο δομικός πληθωρισμός είναι αυξημένος κατά 6,6% σε σχέση με πέρυσι.

Τα στοιχεία υποδεικνύουν πως ο πληθωρισμός εξελίσσεται σε μεγάλο πονοκέφαλο για τη Fed που θέλει πάση θυσία να επιτύχει τον στόχο του 2%, ο οποίος φαντάζει πλέον σαν όνειρο θερινής νυκτός καθώς ακόμη και εν μέσω μεγάλων αυξήσεων των επιτοκίων της, που θα συνεχιστούν κατά πάσα πιθανότητα, οι κρίσιμοι δείκτες δεν καλυτερεύουν

«Πολλές φορές μπορείς να προσπαθήσεις να βρεις ένα αισιόδοξο στοιχείο σε μερικούς από τους αριθμούς. Εγώ δεν μπορώ. Νομίζω ότι αυτός είναι ο λόγος που βλέπετε αυτήν την πραγματικά φρικτή αντίδραση αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Στίβεν Σόσνικ, επικεφαλής στρατηγικής στην Interactive Brokers, αναφερόμενος στην προσυνεδριακή κατακρήμνιση των futures της Wall Street.

Επιχειρηματικά νέα

Ανώτερα των προβλέψεων των αναλυτών διαμορφώθηκαν τα κέρδη και τα έσοδα της BlackRock στο γ' τρίμηνο του έτους, καθώς η εταιρεία διαχείρισης κατέγραψε επενδύσεων ισχυρές εισροές ομολόγων που αντιστάθμισαν τη μείωση που κατέγραψαν οι εισροές μετοχών. Σύμφωνα με το Reuters, τα καθαρά κέρδη της αμερικανικής εταιρείας διαμορφώθηκαν στα 1,41 δισ. δολάρια ή 9,25 δολάρια/μετοχή, καταγράφοντας μείωση σε σχέση με τα κέρδη 1,68 δισ. δολαρίων κατά το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2021. Τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν στα 9,55 δολάρια, υψηλότερα από τις εκτιμήσεις για προσαρμοσμένα κέρδη 7,06 δολαρίων/μετοχή. Παράλληλα, τα έσοδα της BlackRock μειώθηκαν κατά 14,6% στα 4,31 δισ. δολάρια, την στιγμή που αναλυτές ανέμεναν έσοδα ύψους έναντι εκτιμήσεων για 4,2 δισ. δολαρίων.

Έσοδα τρίτου τριμήνου σημαντικά υψηλότερα από την ίδια περίοδο του 2019, πριν το χτύπημα της πανδημίας, εμφάνισε η Delta Air Lines, με τη μετοχή της να ενισχύεται άνω του 3% προσυνεδριακά. Ειδικότερα, τα έσοδα ανήλθαν στα 13,98 δισ. δολάρια, από τα 12,56 δισ. δολάρια το 2019. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της FactSet είχαν προβλέψει έσοδα 12,9 δισ. δολαρίων. Τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 695 εκατ. δολάρια, ή 1,08 δολάρια ανά μετοχή, μειωμένα από τα 1,5 δισ. δολάρια ή 2,31 δολάρια ανά μετοχή, την ίδια περίοδο το 2019. Εξαιρουμένων των μη επαναλαμβανόμενων στοιχείων, τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή της Delta ήταν 1,51 δολάρια, από 2,33 δολάρια ανά μετοχή το 2019, με τις εκτιμήσεις σε δημοσκόπηση της FactSet να κάνουν λόγο για 1,53 δολ. ανά μετοχή.

Τέλος, ξεπέρασαν τις προσδοκίες τα αποτελέσματα δ’ τριμήνου του οικονομικού έτους της Walgreens σε πωλήσεις και κέρδη, καθώς η αλυσίδα φαρμακείων μετατρέπεται σε μια εταιρεία που εστιάζει περισσότερο στην υγειονομική περίθαλψη. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι αναμένει προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή για ολόκληρο το έτος από 4,45 έως 4,65 δολάρια το επόμενο οικονομικό έτος, κάτι που είναι περίπου σύμφωνο με τις προβλέψεις. Ωστόσο, η Walgreens είπε ότι η ανάπτυξη της επιχείρησής της θα αντιμετωπίσει δυσκολίες, καθώς πλήττεται η ισχυρή ζήτηση για εμβόλια Covid ενώ δέχεται χτυπήματα και από την ισχύ του δολαρίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

IKEA: Ρεκόρ πωλήσεων παρά τις ελλείψεις στην εφοδιαστική αλυσίδα - 10.000 απολύσεις στη Ρωσία

Φυσικό αέριο: Άρχισαν οι απευθείας παραδόσεις από τη Γαλλία στη Γερμανία

Τουρισμός: Πιο γαλαντόμοι φέτος οι Αμερικανοί ταξιδιώτες

gazzetta
gazzetta reader insider insider