Η καλύτερη εβδομάδα της Wall Street από τον Ιούνιο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η καλύτερη εβδομάδα της Wall Street από τον Ιούνιο
Την καλύτερη εβδομάδα της από τον Ιούνιο κατέγραψε αυτή την εβδομάδα η Wall Street, καταφέρνοντας να υπερνικήσει τη μεταβλητότητα των προηγούμενων ημερών.

Την καλύτερη εβδομάδα της από τον Ιούνιο κατέγραψε αυτή την εβδομάδα η Wall Street, καταφέρνοντας να υπερνικήσει τόσο τη μεταβλητότητα των προηγούμενων ημερών, όσο και ορισμένα απογοητευτικά αποτελέσματα τριμήνου αμερικανικών επιχειρήσεων, εν μέσω φόβων για γενναία αύξηση των επιτοκίων της Fed ενισχύονται.

Η απόδοση στο αμερικανικό 10ετές ομόλογο διαμορφώνεται στο 4,272%, ενώ πρόσκαιρα έφτασε και στο 4,2843% που είναι το υψηλότερο επίπεδο από το 2008. Η απόδοση του αμερικανικού 2ετούς ομολόγου έφτασε σε νέο υψηλό 15 ετών, κινούμενη πρόσκαιρα στο 4,639%.

Οι ενισχύσεις στις αποδόσεις των κρατικών τίτλων των ΗΠΑ έρχονται καθώς οι επενδυτές περιμένουν συνέχιση στην αύξηση των βασικών επιτοκίων της ομοσπονδιακής τράπεζας (Fed) για το επόμενο χρονικό διάστημα, με στόχο την καταπολέμηση του πληθωρισμού στην αμερικανική οικονομία. Σύμφωνα με το CNBC, τα στοιχεία από την αμερικανική οικονομία προμηνύουν οικονομική συρρίκνωση.

Το μέλος του Δ.Σ. της Fed, Λίσα Κουκ, ανέφερε την Πέμπτη πως ο πληθωρισμός στην αμερικανική οικονομία είναι πολύ υψηλός και πως η τράπεζας θα πρέπει να συνεχίσει να λαμβάνει μέτρα για την καταπολέμηση του «μέχρι να ολοκληρωθεί η δουλειά», όπως είπε.

Σημειώνεται πως η Fed προχωρά από τον Μάρτιο σε αυξήσεις των βασικών της επιτοκίων, με την τελευταία (του Σεπτεμβρίου) να είναι της τάξης του 0,75%. Οι αγορές αναμένουν παρόμοια αύξηση κατά τη συνεδρίαση της νομισματικής επιτροπής της τράπεζας (FOMC) τον Νοέμβριο.

Η κίνηση των δεικτών

  • O Dow Jones έκλεισε με άνοδο 748,98 μονάδων, ήτοι 2,47% στις 31.082 μονάδες, με εβδομαδιαία κέρδη 4,9%
  • Ο S&P 500 έκλεισε με άνοδο 2,37% στις 3.752 μονάδες, με εβδομαδιαία κέρδη 4,7%
  • Ο Nasdaq έκλεισε με άνοδο 2,31% στις 10.859 μονάδες, με εβδομαδιαία άνοδο 5,2%

Μάκρο

Τη μεγαλύτερη συρρίκνωση στην ιστορία των ΗΠΑ κατέγραψε το έλλειμα του προϋπολογισμού για τη χρήση του 2022, μετά από δύο διαδοχικά χρόνια υπέρογκων κρατικών δαπανών που είχαν υλοποιηθεί στην προσπάθεια καταπολέμησης της πανδημίας, σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα.

Συγκεκριμένα, το αμερικανικό έλλειμμα του προϋπολογισμού μειώθηκε κατά το ήμισυ στα 1,375 τρισ. δολάρια έναντι του ελλείμματος του 2021 που είχε διαμορφωθεί στα 2,776 τρισ. δολάρια. Το 2021 η δημοσιονομική πολιτική είχε ως σημείο αναφοράς το Αμερικανικό Σχέδιο Διάσωσης ύψους 1,9 τρισ. δολάρια της κυβέρνησης Μπάιντεν που στόχευσε στην αντιμετώπιση της υγειονομικής και στη συνέχεια οικονομικής κρίσης λόγω του κορονοιού. Το «πακέτο» διάσωσης είχε επικριθεί από μερίδα των Αμερικανών ως μη αναγκαίο, αλλά και πως τροφοδότησε τον υψηλότερο πληθωρισμό που κατέγραψαν οι ΗΠΑ τα τελευταία 40 χρόνια. Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, δήλωσε σήμερα πως η συρρίκνωση στο έλλειμμα «αποδεικνύει περαιτέρω την ιστορική οικονομική ανάκαμψη μας» με βασικούς οδηγούς «την προσπάθεια εμβολιασμού και το Αμερικανικό Σχέδιο Διάσωσης. Πρόσθεσε δε πως τα αποτελέσματα δείχνουν τη «δέσμευση» του προέδρου των ΗΠΑ, Τζό Μπάιντεν για να την ενδυνάμωση «της δημοσιονομικής μας υγείας». Το δημοσιονομικό έτος 2022 οι ΗΠΑ κατέγραψαν έσοδα 4,896 τρισ. δολαρίων έναντι 6,272 τρισ. δολαρίων σε δαπάνες.

Παράλληλα, περισσότεροι από τους μισούς εργαζόμενους στις ΗΠΑ σκέφτονται να βρουν δεύτερη και τρίτη δουλειά για να καλύψουν τα έξοδα διαβίωσής τους, καθώς ο πληθωρισμός παραμένει πεισματικά υψηλός ενώ οι μισθοί μειώνονται. Περίπου το 38% των εργαζομένων αναζητά δεύτερη δουλειά, ενώ το 14% σχεδιάζει να το κάνει, σύμφωνα με έρευνα της Qualtrics International Inc.

Ταυτόχρονα, το 70% από τους εργαζόμενους γονείς τονίζει πως ο μισθός τους δεν φτάνει για τα αυξανόμενα έξοδα. «Με τον περιορισμό των δαπανών, οι εργαζόμενοι αναζητούν τρόπους να ανταποκριθούν στο αυξανόμενο κόστος ζωής, συμπεριλαμβανομένης της εύρεσης νέων θέσεων εργασίας», δήλωσε ο Μπέντζαμιν Γκρέιντζερ, ψυχολόγος της Qualtrics. Η κατοχή δύο ή περισσότερων θέσεων εργασίας δεν είναι κάτι καινούργιο, ειδικά για τους εργαζόμενους με χαμηλό εισόδημα που αγωνίζονται να καλύψουν τα βασικά έξοδα διαβίωσης. Για πολλούς εργαζόμενους γραφείου, ωστόσο, η τηλεργασία έχει ανοίξει νέες ευκαιρίες για να κερδίσουν έξτρα χρήματα.

Επιχειρηματικά νέα

Σημαντική υποχώρηση κατέγραψαν τα κέρδη της Verizon στο γ' τρίμηνο του 2022, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε ο τηλεπικοινωνιακός όμιλος από τις ΗΠΑ. Τα κέρδη της εταιρείας υποχώρησαν κατά 23% σε ετήσια βάση, στα 5 δισ. δολάρια. Τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν σε 1,32 δολάρια έναντι εκτίμησης των αναλυτών για κέρδη στα 1,29 δολάρια ανά μετοχή. Τα έσοδα διαμορφώθηκαν σε 34,2 δισ. δολάρια, αυξημένα κατά 4% σε σχέση με το γ' τρίμηνο του 2021 και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του FactSet ανέμεναν έσοδα στα 33,8 δισ. δολάρια.

Η Pfizer σχεδιάζει να αυξήσει τις τιμές για τα εμβόλια της κατά του κορονοϊοϋ στις ΗΠΑ έως και τα 130 δολάρια ανά δόση, αφού παρέλθει η συμφωνία για πώληση των σκευασμάτων στην τιμή των 30 ευρώ ανά δόση προς την αμερικανική κυβέρνηση. Το στέλεχος της εταιρείας, Άντζελα Λούκιν, ανέφερε στο πρακτορείο πως τα άτομα με κρατική ασφάλεια υγείας ή με ιδιωτική ασφάλιση θα συνεχίσουν να μπορούν να λαμβάνουν δωρεάν το εμβόλιο της εταιρείας κατά της νόσου, που έως σήμερα προσφέρεται δωρεάν προς το σύνολο του πληθυσμού από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ. «Είμαστε σίγουρου πως η τιμή στις ΗΠΑ για τα εμβόλια κατά του κορονοϊού αντανακλά το κόστος αποτελεσματικότητας τους και διασφαλίζει πως η τιμή δεν θα είναι εμπόδιο για την πρόσβαση των πελατών» υποστήριξε η Λούκιν.

Παράλληλα, πτώση 3,3% κατέγραψε η μετοχή της American Express, καθώς η εταιρεία ανακοίνωσε κέρδη και έσοδα με μικρή αύξηση σε ετήσιο επίπεδο και πάνω από τις προβλέψεις των αναλυτών, με τον κολοσσό των χρηματοπιστωτικών πληρωμών να κάνει λόγο για «μεικτά σήματα» από την οικονομία.

Εμπορεύματα

Ο χρυσός ολοκλήρωσε την τρέχουσα εβδομάδα με κέρδη καθώς τα συμβόλαια μελλοντικής παράδοσής του διαπραγμευτήκαν υψηλά, με αποτέλεσμα και οι τιμές του πολύτιμου μετάλλου να κινηθούν σε ανεβασμένα επίπεδα. Ειδικότερα, ο χρυσός παράδοσης Δεκεμβρίου σημείωσε άνοδο 1,2%, για να διαμορφωθεί στα 1.656,30 δολάρια η ουγγιά στο Comex, αφού νωρίτερα άγγιξε το χαμηλό δυόμισι ετών με τα 1.621,10 δολ. Σε επίπεδο εβδομάδας, οι τιμές έκλεισαν σχεδόν 0,5% υψηλότερα.

Το ασήμι Δεκεμβρίου ενισχύθηκε 2%, φτάνοντας τα 19,066 δολάρια ανά ουγγιά, με εβδομαδιαία άνοδο 5,5%. Το παλλάδιο παράδοσης Δεκεμβρίου υποχώρησε 3,6%, στα 2.005,50 δολάρια ανά ουγγιά, όμως για την εβδομάδα είχε κέρδη 0,4%. Η πλατίνα παράδοσης Ιανουαρίου ισχυροποιήθηκε 2,1% στα 933,90 δολάρια ανά ουγγιά με εβδομαδιαία άνοδο 4,4%. Τέλος, ο χαλκός Δεκεμβρίου σκαρφάλωσε 1,9%, στα 3,4745 δολάρια ανά λίβρα, ενώ για την εβδομάδα είδε άνοδο 1,5%.

Το αργό πετρέλαιο West Texas Intermediate παράδοσης Δεκεμβρίου σημείωσε άνοδο 0,6%, στα 85,05 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Την τρέχουσα εβδομάδα οι τιμές για το αμερικανικό πετρέλαιο αυξήθηκαν 0,5%.

Το Brent παράδοσης Δεκεμβρίου, ο παγκόσμιος δείκτης αναφοράς, ενισχύθηκε 1,2%, στα 93,05 δολάρια το βαρέλι στην ICE Futures Europe — σημειώνοντας και εβδομαδιαία άνοδο 2%. Η βενζίνη παράδοσης Νοεμβρίου κέρδισε 0,5% στα 2,662 δολάρια το γαλόνι, με τις τιμές να αυξάνονται κατά 1,2% σε επίπεδο εβδομάδας, ενώ το πετρέλαιο θέρμανσης παράδοσης Δεκεμβρίου έκανε άλμα σχεδόν 2% στα 3,8323 δολάρια το γαλόνι, κλείνοντας ωστόσο την εβδομάδα με 3,7% χαμηλότερα.

Το φυσικό πετρέλαιο παράδοσης Νοεμβρίου διολίσθησε σχεδόν 7,5% στα 4,959 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες, πέφτωντας στο χαμηλότερο επίπεδό του από τις 21 Μαρτίου. Ταυτόχρονα, οι τιμές κατέγραψαν εβδομαδιαία «βουτιά» της τάξεως του 23%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ρουμπινί: «Βλέπει» κρίση χειρότερη αυτών της δεκαετίας του ‘70

Ντάλι (Fed): Να αρχίσουμε να σχεδιάζουμε μικρότερες αυξήσεις επιτοκίων

Αμερικανίδα ΥΠΟΙΚ: Ο πληθωρισμός δεν «ενσωματώνεται» στην οικονομία των ΗΠΑ

gazzetta
gazzetta reader insider insider