Ευρωαγορές: Οριακές απώλειες ο Stoxx σε μια υποτονική Δευτέρα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωαγορές: Οριακές απώλειες ο Stoxx σε μια υποτονική Δευτέρα
Μεγάλος χαμένος ο ιταλικός δείκτης την Δευτέρα, «φλατ» ο Stoxx 600.

Δεν είχαν «καύσιμο» οι συναλλαγές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια τη Δευτέρα καθώς το επενδυτικό κοινό εξακολουθεί να απασχολείται από τις «θολές» προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, η οποία κινείται ανάμεσα στις «Συμπληγάδες» του πληθωρισμού και των αυξήσεων επιτοκίων. Με τον Stoxx 600 να καταγράφει οριακές απώλειες, οι κυριότεροι δείκτες «κοκκίνισαν», ενώ ο μεγάλος χαμένος ήταν ο ιταλικός.

Εξάλλου, απόψε το βράδυ αναμένεται η έγκριση -ή όχι- του σχεδίου προϋπολογισμού της Τζόρτζια Μελόνι από το υπουργικό της συμβούλιο, πριν αυτό σταλεί για ψήφιση στο κοινοβούλιο.

Αναμένεται να περιέχει πάνω από 30 δισ. ευρώ σε μέτρα ανάπτυξης, όπως αναφέρει το Reuters, αυξάνοντας περαιτέρω το δημοσιονομικό έλλειμα του 2023 στο 4,5% του ΑΕΠ, από 3,4% που προβλέπονταν τον Σεπτέμβριο.

Τα περίπου 3 δισ. ευρώ υπολογίζεται να εισπραχθούν από την φορολόγηση των υπερκερδών στην ενέργεια. Άλλες διατάξεις του προϋπολογισμού προβλέπουν άνω των 21 δισ. ευρώ για στήριξη νοικοκυριών κι επιχειρήσεων.

Εξάλλου, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αυξήσει ξανά τα επιτόκια τον Δεκέμβριο και τον επόμενο χρόνο για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό, αλλά αυτές οι αυξήσεις μπορεί να είναι μικρότερες από τις πιο πρόσφατες, σύμφωνα με τον Φίλιπ Λέιν.

Με τον πληθωρισμό σε διψήφιο νούμερο, η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια κατά 200 μονάδες βάσης μέσα σε μόλις τρεις μήνες με τον ίδιο να δείχνει τον δρόμο για μικρότερες αυξήσεις από τα διαδοχικά ρεκόρ των 75 μονάδων βάσης που αποφασίστηκαν στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις της ΕΚΤ.

Αναλυτικότερα, την Δευτέρα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 κατέγραψε οριακές απώλειες 0,01% στις 433,28 μονάδες ενώ ο δείκτης Eurostoxx 50 έχασε 0,37% στις 3.910 μονάδες.

Στους επιμέρους δείκτες, ο γερμανικός DAX στην Φρανκφούρτη σημείωσε πτώση της τάξης του 0,36% στις 14.379 μονάδες, όπως και ο γαλλικός CAC 40 που έχασε 0,15% και διαμορφώνεται στις 6.634 μονάδες.

Παρόμοια εικόνα και στο Λονδίνο, με τον δείκτη FTSE 100 να υποχωρεί κατά 0,08% στις 7.379 μονάδες, ενώ στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο ιταλικός FTSE MIB έχασε 1,28% και βρίσκεται στις 24.360 μονάδες. Τέλος, στην Ισπανία, ο δείκτης IBEX 35 είναι ο μόνος που έκλεισε σε θετικό έδαφος, καθώς ενισχύθηκε κατά 0,81% στις 8.188 μονάδες.

Στο ταμπλό, ισχυρά κέρδη της τάξης του 13% σημείωσε ο τίτλος της Virgin Money, ενώ απώλειες άνω του 5% κατέγραψε η μετοχή της βρετανικής International Distributions Services (πρώην Royal Mail).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σχεδόν 2 δισ. από ευρωπαϊκούς πόρους για το μεταναστευτικό και τη φύλαξη των ελληνικών συνόρων

«Παράθυρο» Λέιν (ΕΚΤ) για μικρότερες αυξήσεις επιτοκίων τον Δεκέμβριο και το 2023

gazzetta
gazzetta reader insider insider