Με το βλέμμα στις κεντρικές τράπεζες το Χρηματιστήριο - Στο επίκεντρο ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Με το βλέμμα στις κεντρικές τράπεζες το Χρηματιστήριο - Στο επίκεντρο ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ
Προσεκτικές κινήσεις στο ΧΑ με ένα ήπιο profit taking.

Στις συνεδριάσεις των τριών ισχυρών κεντρικών τραπεζών στρέφονται τα βλέμματα των επενδυτών αναμένοντας ουσιαστικά τις τελευταίες κινήσεις για το τρέχον έτος αλλά και το outlook που θα δώσουν για το 2023.

Σύμφωνα με αναλυτές, η Fed, η ΕΚΤ και η BoE αναμένεται να μειώσουν τον ρυθμό των αυξήσεων των επιτοκίων σε 50 μονάδες βάσης αυτή την εβδομάδα από 75 μονάδες βάσης στις τελευταίες συνεδριάσεις τους. Προέχει όμως ο πληθωρισμός των ΗΠΑ. Δεδομένης της πολύ κοντινής απόστασης με το FOMC, έχει σαφώς τη δυνατότητα να αλλάξει τον τόνο του μηνύματος, τη δήλωση και το dot plot, αλλά είναι πολύ απίθανο να αλλάξει την αύξηση των 50 μονάδων βάσης.

Περνώντας στο ταμπλό του ΧΑ, το επενδυτικό «ντεμαράζ» με φόντο την επενδυτική βαθμίδα και συμμάχους τους ισχυρούς επενδυτικούς οίκους συνεχίζεται στη χώρα, σε μια ευρύτερη προσπάθεια να ενισχυθεί το σήμα της ελληνικής οικονομίας προς τα ξένα funds.

Μετά τη Morgan Stanley που έφερε τη Eurobank στα top picks παγκοσμίως και στις τράπεζες με τα καλύτερα οικονομικά στοιχεία αλλά και την HSBC που αύξησε εκ νέου τις τιμές στόχους προς τις τράπεζες, η Goldman Sachs έθεσε ισχυρές πιθανότητες η Ελλάδα να επιτύχει το στόχο της επενδυτικής βαθμίδας εντός του 2023.

Τεχνικά, σύμφωνα με τη Beta Χρηματιστηριακή, ο Γενικός Δείκτης απέκτησε εκ νέου απόσταση ασφαλείας από το κομβικό σημείο των 900 μονάδων το οποίο φαίνεται να λειτουργεί ως μια ικανοποιητική στήριξη στις διορθώσεις κατοχύρωσης κερδών. Η γρήγορη υποχώρηση ενδοσυνεδριακά κάτω από τις 900 μονάδες την περασμένη Δευτέρα αποφόρτισε τους ταλαντωτές οι οποίοι δικαιολογούν μια υπέρβαση πάνω από τις 920 μονάδες επίπεδο το οποίο είναι η βασική βραχυπρόθεσμη αντίσταση.

Οι μέσες ημερήσιες συναλλαγές αν και υποχώρησαν σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα θεωρούνται ικανοποιητικές για τα επίπεδα διαπραγμάτευσης της αγοράς και μπορούν να δώσουν την έξτρα ώθηση που χρειάζεται ο Γενικός Δείκτης για να βγει στο επόμενο ξέφωτο που θα τον οδηγήσει στις 950 μονάδες. Αν και το εγχείρημα δεν θα είναι εύκολο λόγω και του κλεισίματος των κερδισμένων θέσεων που σταδιακά θα αυξάνουν την προσφορά όσο η αγορά θα ανεβαίνει, το σενάριο αυτό κρατάει την πρώτη θέση στις πιθανότητες κίνησης της εγχώριας αγοράς όσο διατηρούνται ανέπαφες οι 890 - 900 μονάδες», σύμφωνα με τη Beta.

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 0,25% στις 913,69 μονάδες, με τον FTSE 25 στο -0,33% και στις 2.212 μονάδες και τον τραπεζικό δείκτη να υποχωρεί κατά 0,57% στις 625,19 μονάδες.

Στις τράπεζες, η Alpha Bank υποχωρεί κατά 0,55% στο 1 ευρώ, η ΕΤΕ σημειώνει απώλειες 0,49% στα 3,6320 ευρώ, η Εurobank επίσης υποχωρεί κατά 0,58% στα 1,034 ευρώ και η Πειραιώς σημειώνει απώλειες 0,74% στα 1,3350 ευρώ.

Ήπια διόρθωση σε ΔΕΗ και Μυτιληναίο, αλλά και σε Ελλάκτωρ, ΜΟΗ και ΕΛΠΕ.

Συνεχίζει από την αντίπερα όχθη ανοδικά η Τέρνα Ενεργειακή φτάνοντας στα 20,50 ευρώ, ενώ με θετικό πρόσημο βρίσκονται επίσης ΟΤΕ, ΕΕΕ, Intrakat.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τράπεζες: Αρχίζει το «μαχαίρι» στις προμήθειες συναλλαγών – Έρχονται τα πακέτα συναλλαγών με μηνιαία χρέωση

Εφορία: Στέλνει χιλιάδες «ραβασάκια» για κρυμμένα εισοδήματα και παραβάσεις του παρελθόντος

Deutsche Bank: Αντοχές από την ελληνική οικονομία το 2023 - Βασικός κίνδυνος ο υψηλός πληθωρισμός και μια πολλών επιπέδων κρίση

gazzetta
gazzetta reader insider insider