Η στρατηγική της Goldman Sachs από μια «ήπια προς μια ανώμαλη προσγείωση» στη Wall Street - Ποιες μετοχές προκρίνει

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η στρατηγική της Goldman Sachs από μια «ήπια προς μια ανώμαλη προσγείωση» στη Wall Street - Ποιες μετοχές προκρίνει
Τι αναμένει η Goldman Sachs για τη «μητέρα των αγορών» για το νέο έτος. Τα δύο σενάρια και ποιο προκρίνει ο ισχυρός επενδυτικός οίκος. Οι μετοχές που θα υπεραποδώσουν στα δύο πιθανά σενάρια.

«Ήταν καλό το να ελπίζεις για το καλύτερο, αλλά ήταν ιδιαίτερα επικερδές το να επενδύεις για το χειρότερο δυνατό». Με αυτή τη φράση ο David J. Kostin, επικεφαλής στρατηγικής για τις αμερικανικές μετοχές στη Goldman Sachs, υπενθυμίζει το σκληρό και οδυνηρό μάθημα που έλαβαν τα χαρτοφυλάκια από την τροπή τόσο των μετοχικών αγορών όσο και των οικονομικών δεδομένων («εκτίναξη» πληθωρισμού - αποδόσεων των αμερικανικών κρατικών ομολόγων, κατάρρευση του δείκτη P/E για τον S&P 500, με «επιθετικούς» χειρισμούς από τη Fed) το 2022, παραθέτοντας παράλληλα τις εκτιμήσεις του και τη στρατηγική του για το νέο έτος.

Για το 2023, τα περισσότερα χαρτοφυλάκια αναμένουν ότι οι ΗΠΑ θα εισέλθουν σε μια κατάσταση ύφεσης, κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια του έτους, με τους οικονομολόγους, ως επί το πλείστον, να εκτιμούν κάτι ανάλογο. Αντιθέτως, οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs αναμένουν πως οι ΗΠΑ θα αποφύγουν την ύφεση με τις πιθανότητες ως προς το πέρασμα σε μια τέτοια κατάσταση να φτάνουν στο 33% περίπου. Τα τελευταία δεδομένα και η εικόνα από την αμερικανική αγορά εργασίας και τον πληθωρισμό υποστηρίζουν την οπτική μιας «ήπιας προσγείωσης». Ωστόσο, οι προσεκτικοί επενδυτές θα πρέπει τουλάχιστον να εξετάσουν τις συνέπειες μια «ανώμαλης και δύσκολης προσγείωσης» για την αμερικανική οικονομία και αγορά, όπως υποστηρίζει ο David Kostin.

Τι τιμολογούν οι αγορές - Οι 46 μετοχές που θα υπεραδώσουν στο σενάριο μιας «ήπιας προσγείωσης»

Σε ανάλογη πορεία βασίζεται και η αγορά μετοχών καθώς επί του παρόντος τιμολογεί μια «ήπια προσγείωση». Η σχετική απόδοση των «κυκλικών» μετοχών έναντι των «αμυντικών» αντιστοιχεί σε ένα επίπεδο του δείκτη μεταποίησης ISM κοντά στις 50 μονάδες, σύμφωνα και σε ευθυγράμμιση με την πιο πρόσφατη μέτρησή του (στις 48,4 μονάδες). Τα τελευταία μακροοικονομικά στοιχεία δείχνουν επιβράδυνση των μισθολογικών κερδών και του πληθωρισμού. Οι οικονομολόγοι του αμερικανικού οίκου θέτουν μια θετική βάση γύρω από τις καταναλωτικές δαπάνες, αλλά αναμένουν μια ανάπτυξη χαμηλότερη της διαχρονικής τάσης. Σύμφωνα με το σενάριο της «ήπιας προσγείωσης» (χωρίς ύφεση), η Goldman Sachs αναμένει μια σταθερότητα στα EPS του S&P 500, στα 224 δολάρια (να σημειωθεί πως οι επίμονες μισθολογικές πιέσεις, η άνοδος των τιμών των εμπορευμάτων και η αβεβαιότητα σχετικά με την «υγεία» του καταναλωτή οδήγησαν σε μια αρνητική αναθεώρηση του consensus κατά 7% των EPS στα 228 δολάρια), καθώς η αύξηση των εσόδων αντισταθμίζεται από τη μείωση των περιθωρίων, με το consensus να αναμένει αύξηση των EPS κατά 3%. Η ομάδα στρατηγικής υπό τον Kostin, διαμορφώνει, υπό αυτό το πρίσμα, ένα χαρτοφυλάκιο «soft landing» 46 εταιρειών που αναμένεται να υπεραποδώσουν σε αυτό το περιβάλλον.

Goldman Sachs

Στο βασικό σενάριο μια «ήπιας προσγείωσης» εκτιμά, ότι το τέλος του 2023 θα βρει τον S&P 500 στις 4.000 μονάδες, ήτοι σε σταθερά επίπεδα από τα τρέχοντα. Ο δείκτης P/E θα παραμείνει περίπου αμετάβλητος στο 17x, ενώ το χάσμα της πραγματικής απόδοσης (διαφορά της απόδοσης των προσθεσμιακών κερδών έναντι της πραγματικής απόδοσης του δεκαετούς αμερικανικού τίτλου) θα υποχωρήσει κάπως συγκρατημένα στις 400 μονάδες βάσης. Ωστόσο, στο σενάριο μια «σκληρής προσγείωσης» αναμένει πως ο δείκτης βαρόμετρο θα υποχωρήσει στο 14x ως προς το P/E για τους επόμενους δώδεκα μήνες και το χάσμα απόδοσης θα διευρυνθεί στο μέγιστο των 650 μονάδων βάσης.

Η αναθεώρηση των εκτιμήσεων για τα EPS δείχνει το δρόμο της... «ανώμαλης προσγείωσης»

Η τρέχουσα τάση του κλίματος αναθεώρησης των προθεσμιακών κερδών σε τρίμηνη βάση για τις εταιρείες που εντάσσονται στον S&P 500 είναι η πιο αρνητική ένδειξη εκτός της ύφεσης του 2008 και του 2020, όπως τονίζει ο Kostin. Συνεπώς, στο σενάριο μιας «απότομης προσγείωσης» (ύφεση), η Goldman Sachs αναμένει ότι τα EPS του S&P 500 θα υποχωρήσουν κατά 11% στα 200 δολάρια (έναντι της βασικής της θέσης για σταθερότητα στα EPS και με το consensus στο 3%). Αυτό το χάσμα αντανακλά σε μεγάλο βαθμό τις προσδοκίες των αναλυτών για χαμηλότερα περιθώρια.

Σε μια ύφεση, αναμένει ιδιαίτερα υψηλές επί τα χείρω αναθεωρήσεις στο consensus ως προς τους κλάδους των καταναλωτικών ειδών, των ειδών πολυτελείας και της βιομηχανίας, διαμορφώνοντας έτσι, ένα χαρτοφυλάκιο 36 μετοχών που δύναται να υπεραποδώσουν εάν τελικώς υπερισχύσει το «hard landing» σενάριο.

Goldman Sachs

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Παραμένει «αρκούδα» για τις ευρωπαϊκές μετοχές η BofA - «Πόλεμος» και νέο ισχυρό sell off

Πληθωρισμός: Η μεγάλη μάχη του 2023 - Οι εστίες των ανατιμήσεων

gazzetta
gazzetta reader insider insider