Στις παρυφές των 970 μονάδων «σκαρφάλωσε» το Χρηματιστήριο με βελτίωση του τζίρου

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στις παρυφές των 970 μονάδων «σκαρφάλωσε» το Χρηματιστήριο με βελτίωση του τζίρου
Κούτσα - κούτσα κατάφερε να ανέβει προς τις 970 μονάδες το Χρηματιστήριο, με μια σταδιακή βελτίωση της εικόνα του τζίρου.

Κούτσα - κούτσα κατάφερε να ανέβει προς τις 970 μονάδες το Χρηματιστήριο, με μια βελτίωση της εικόνα του τζίρου και με επιμέρους τίτλους που είχαν μείνει πίσω το προηγούμενο διάστημα να καταγράφουν νέα υψηλά και ράλι.

Όπως εύστοχα σημειώνει η Beta Χρηματιστηριακή, «αν «η καλή μέρα φαίνεται από το πρωί» τότε το 2023 μας επιφυλάσσει μεγάλες χρηματιστηριακές συγκινήσεις. Αυτό δείχνουν τα στατιστικά στις πρώτες εννέα συνεδριάσεις της χρονιάς όπου ο Γενικός Δείκτης έχει καταγράψει απόδοση σχεδόν όση είδαμε το 2022, έφθασε μέχρι και τρεις μονάδες χαμηλότερα από τα υψηλά του 2022 τα οποία είναι και υψηλά οκτώ ετών με μία μόλις αρνητική συνεδρίαση.

Τα 2/3 του ταμπλό καταγράφουν θετικές αποδόσεις ενώ στον FTSE-25, που κινεί τα νήματα της αγοράς, εντοπίζονται πέντε τίτλοι με διψήφια ποσοστά ανόδου από την αρχή του έτους. Μοναδική παραφωνία σε αυτή την πληθωρική εικόνα ανόδου είναι ο τζίρος ο οποίος υπολείπεται κατά 10 εκατ. ευρώ σε σχέση με την μέση ημερήσια αξία συναλλαγών των αντίστοιχων εννέα συνεδριάσεων του 2022.

Βέβαια υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος να διανυθεί για να θεωρηθεί ότι αυτή θα είναι η επικρατούσα εικόνα που θα έχει το ταμπλό σε όλη την διάρκεια της χρονιάς. Αποτελεί ωστόσο ένα πρώτο δείγμα γραφής των προσδοκιών για το που «ποντάρει» η Αγορά. Και η ετυμηγορία των πρώτων τοποθετήσεων του 2023 προκρίνει Τραπεζικό Κλάδο, ΔΕΗ, Τιτάν, Κατασκευές και Λιανικό Εμπόριο δίνοντας προβάδισμα σε εταιρίες και κλάδους που ως τώρα δεν είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στις αποδόσεις».

Παράλληλα, ο πληθωρισμός συνεχίζει λίγο ή πολύ να αποτελεί τον βασικό «οδηγό» για τις διεθνείς αγορές, με το Χρηματιστήριο να προσπαθεί να λάβει μια διαφορετική κατεύθυνση στεκούμενο στις πιθανότητες αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας και στην υπεραπόδοση αυτής.

Ήδη η πορεία των τραπεζικών μετοχών αλλά και των βαριών χαρτιών της αγοράς προεξοφλεί μια περαιτέρω δυναμική. Αυτό το μήνα, η Fitch λαμβάνει θέση για την πρώτη αξιολόγηση της Ελλάδας για εφέτος και τα σενάρια δείχνουν προς μια κατεύθυνση αναβάθμισης στέλνοντας την οικονομία ένα σκαλοπάτι μακριά από την επενδυτική βαθμίδα.

Όπως σημείωσε η Barclays, η Ελλάδα, ειδικότερα, έχει καταγράψει μέχρι στιγμής μέχρι μιας ιδιαίτερα θετική επίδοση ως προς το σκέλος της οικονομικής ανάπτυξης (συμπεριλαμβανομένης της ποιοτικής μεταβλητής της ανάπτυξης), με τις εξαγωγές και τις επενδύσεις να αυξάνονται ραγδαία. Πέραν αυτού, κατά τη φετινή χρονιά αναμένεται να επιταχυνθεί και η ζήτηση για τα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης, όπου σε συνδυασμό με άλλα θετικά χαρακτηριστικά του ελληνικού χρέους και της δομής χρηματοδότησης (άφθονα ταμειακά διαθέσιμα, χαμηλές χρηματοδοτικές ανάγκες για μεγάλο χρονικό πλαίσιο, μεγάλη διάρκεια ωρίμανσης του χρέους με χαμηλά σταθερά επιτόκια και μια ευνοϊκή δομή καθώς το μεγαλύτερο τμήμα κατέχεται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), μπορεί να επιφέρει το πέρασμα προς την επενδυτική βαθμίδα από έναν τουλάχιστον οίκο αξιολόγησης όπου υπάρχει η γενικότερη αίσθηση πως έχει καθυστερήσει αρκετά, όπως τονίζει η Barclays.

Επιστρέφοντας στο Χρηματιστήριο και στα τεχνικά σημεία του, η Beta σημειώνει πως «τα συνεχόμενα θετικά κλεισίματα της αγοράς διατηρούν τους ταλαντωτές σε ισχυρά υπερτιμημένες ζώνες σε επίπεδο ώρας και ημέρας ενώ και η εβδομάδα προσεγγίζει το υπεραγορασμένο όριο για πρώτη φορά μετά τον Απρίλιο του 2021. Αν και η εικόνα αυτή θα δικαιολογούσε μια τοπική διόρθωση, στο πρόσφατο παρελθόν (Απρίλιος – Ιούνιος 2017) είχαν σημειωθεί εκτεταμένες χρονικά υπερτιμήσεις. Έχοντας επομένως όλους τους δείκτες τάσης με το μέρος του ο Γενικός Δείκτης μπορεί να συνεχίσει διεκδικώντας την διαφυγή του από το υψηλό του 2022 βγαίνοντας στην τελική ευθεία προς τις 1.000 μονάδες.

Παρόλα αυτά οι 1.000 μονάδες δεν αποτελούν κάποιο τεχνικό επίπεδο αναφοράς αφού η βασική μεσοπρόθεσμη αντίσταση εντοπίζεται στις 1.048 μονάδες, επίπεδο το οποίο έρχεται από το 2014. Ζητούμενο για να συμβούν όλα αυτά είναι η αύξηση του τζίρου καθώς και των συμμετεχόντων, τα σημαντικά επιμέρους κέρδη από τις αρχές Νοεμβρίου δεν θα αφήσουν για πολύ ασυγκίνητους τους κατέχοντες και ως εκ τούτου η αύξηση των συναλλαγών θα δημιουργήσει το απαραίτητο δίχτυ ασφαλείας αναχαίτισης της προσφοράς. Μια μικρή στάση στα τρέχοντα επίπεδα είναι εντός προγράμματος δημιουργώντας το απαραίτητο πλατό συσσώρευσης πριν την μεγάλη μάχη των 1000 μονάδων».

Παράλληλα, ο ΚΜΟ 200 ημερών βρίσκεται στις 869 μονάδες, με σημεία στήριξης τις 963 και 935 μονάδες και σημεία αντίστασης τις 989 και και 1.047 μονάδες, σύμφωνα με τη Merit.

Στη σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 0,43% στις 968,38 μονάδες, με τον τζίρο στα 87,34 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημείωσε άνοδο 0,26% στις 2.346,22 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υπεραπέδωσε ελαφρώς κατά 0,43% στις 705,73 μονάδες.

Στις τράπεζες, η Alpha Bank ηγήθηκε της ανόδου του κλάδου με κέρδη 1,02% στα 1,1415 ευρώ, με την ΕΤΕ να ακολουθεί στο 0,95% και στα 4,028 ευρώ. Απώλειες για Eurobank στο 0,26% και στα 1,15 ευρώ, ενώ η Πειραιώς έκλεισε ελαφρώς χαμηλότερα στο -0,09% και στα 1,588 ευρώ.

Νέο ράλι και επιθετικές αγορές που έφεραν την Ελλάκτωρ κατά 4,4% υψηλότερα στα 1,994 ευρώ, ενώ και Intrakat πάτησε γκάζι κλείνοντας στο 5,91% και στα 1,5060 ευρώ.

Υψηλά κινήθηκε και η ΔΕΗ με κέρδη 0,99% στα 7,12 ευρώ πλέον, ενώ και η Μυτιληναίος σκαρφάλωσε πλέον στα 20,34 ευρώ με άνοδο 1,29%.

Ράλι και για τη ΜΟΗ στο 3,6%. Ήπιες απώλειες για ΕΕΕ, ElvalHalcor, με πιέσεις που κλιμακώθηκαν σε ΟΤΕ και Jumbo.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πόσο αυξάνονται οι εισφορές για ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες το 2023 - Ποιες είναι οι νέες ασφαλιστικές κατηγορίες

S&P: Οι αυξήσεις των βασικών επιτοκίων μπορούν να προσθέσουν 8,6 τρισ. δολάρια στο παγκόσμιο χρέος

Εξωδικαστικός: Ρυθμίσεις οφειλών έως 1,8 δισ. το επόμενο 5μηνο - Πρόοδο αλλά και περιθώριο βελτιώσεων, βλέπει ο ΥΠΟΙΚ

gazzetta
gazzetta reader insider insider