Συνεχίζει ανοδικά το ΧΑ με «οδηγό» τις τράπεζες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συνεχίζει ανοδικά το ΧΑ με «οδηγό» τις τράπεζες
Ανοδικά οι τράπεζες. Δίνουν ρυθμό Intrakat, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ.

Χωρίς τη συμμετοχή στην ευρύτερη διαμόρφωση τάσης, θα κινηθεί σήμερα το Χρηματιστήριο όπως και η Ευρώπη λόγω του «Martin Luther King, Jr. Day». Με κλειστή τη Wall σαφώς η όποια ανάκαμψη της συναλλακτικής δραστηριότητας θα προσγειωθεί ελαφρώς, αλλά η αγορά έχει δείξει δείγματα αυτονόμησης.

Τα 2/3 του ταμπλό καταγράφουν θετικές αποδόσεις ενώ στον FTSE 25, που κινεί τα νήματα της αγοράς, εντοπίζονται πέντε τίτλοι με διψήφια ποσοστά ανόδου από την αρχή του έτους. Μοναδική παραφωνία σε αυτή την πληθωρική εικόνα ανόδου είναι ο τζίρος ο οποίος υπολείπεται κατά 10 εκατ. ευρώ σε σχέση με την μέση ημερήσια αξία συναλλαγών των αντίστοιχων εννέα συνεδριάσεων του 2022.

Όπως σημειώνει η Beta, «υπάρχει ωστόσο ακόμα πολύς δρόμος να διανυθεί για να θεωρηθεί ότι αυτή θα είναι η επικρατούσα εικόνα που θα έχει το ταμπλό σε όλη την διάρκεια της χρονιάς. Αποτελεί ωστόσο ένα πρώτο δείγμα γραφής των προσδοκιών για το που «ποντάρει» η Αγορά. Και η ετυμηγορία των πρώτων τοποθετήσεων του 2023 προκρίνει Τραπεζικό Κλάδο, ΔΕΗ, Τιτάν, Κατασκευές και Λιανικό Εμπόριο δίνοντας προβάδισμα σε εταιρίες και κλάδους που ως τώρα δεν είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στις αποδόσεις».

Από την άλλη, το πολιτικό σκηνικό και τα εκαττέρωθεν «πυρά» που εξαπολύονται από αντιπολίτευση - κυβέρνηση όσο κατευθυνόμαστε προς τις κάλπες, δείχνοντας το δρόμο της πόλωσης, προβληματίζουν εντόνως τόσο τους επενδυτές όσο και ξένους επενδυτικούς οίκους.

Ωστόσο τα πονταρίσματα και το διαρκές χτίσιμο θέσεων έχει να κάνει με την ανάκτηση της πολυπόθητης επενδυτικής βαθμίδας...!

Στο ταμπλό κατά τη σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο 0,35% στις 971,78 μονάδες με τον τζίρο στα 1,228 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημειώνει άνοδο 0,38% στις 2.355,04 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός συνεχίζει να υπεραποδίδει με κέρδη 0,76% στις 711,10 μονάδες.

Στις τράπεζες, η Alpha Bank ενισχύεται κατά 0,96% στα 1,1525 ευρώ, η ΕΤΕ στο 0,02% και στα 4,029 ευρώ, με τη Eurobank στο 0,22% και στα 1,1525 ευρώ. Κέρδη και μάλιστα σε θέση οδηγού βρίσκονται η Πειραιως στο +2,02% και στα 1,62 ευρώ.

ΕΛΠΕ, ΔΕΗ, Intrakat, δίνουν ευρύτερα ρυθμό στην αγορά με τους long να συνεχίζουν τις επιθετικές τους κινήσεις, ενώ σε θετικό έδαφος κινούνται και οι δεικτοβαρείς ΟΤΕ, ΕΕΕ και ΟΠΑΠ.

Να σημειωθεί πως σε διαπραγματεύσεις για τη σύναψη 10ετών συμβολαίων αγοραπωλησίας ηλεκτρικής ενέργειας (PPAs) με συγκεκριμένη σταθερή τιμή, βρίσκονται σε εξέλιξη ανάμεσα στη ΔΕΗ και τις Viohalco και ΤΙΤΑΝ, σύμφωνα με πληροφορίες του Insider.gr. Στην περίπτωση που υπάρξει «λευκός καπνός» στις διαβουλεύσεις, τα PPAs θα διαδεχθούν τις συμβάσεις προμήθειας που είχαν με τη ΔΕΗ οι βιομηχανικοί καταναλωτές τα προηγούμενα έτη και οι οποίες έληξαν στο τέλος του 2022.

Κατοχύρωση κερδών σε Ελλάκτωρ, Μυτιληναίο με τους επενδυτές να στέλνουν μέρος των κερδών σε τράπεζες αλλά και σε άλλους τίτλους που έχουν υστερήσει σε κίνηση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Καμπανάκι» για τον εξωδικαστικό μηχανισμό – 1 στις 2 ρυθμίσεις δείχνει πρόβλημα εξυπηρέτησης

ΔΕΗ: Διαπραγματεύσεις με Viohalco-ΤΙΤΑΝ για 10ετή διμερή συμβόλαια – Συμφωνία ήδη με τηλεπικοινωνιακό πάροχο

gazzetta
gazzetta reader insider insider