Νέα ισχυρή άνοδος και ιστορικά υψηλά στο Χρηματιστήριο - Ράλι για Πειραιώς, Μυτιληναίο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέα ισχυρή άνοδος και ιστορικά υψηλά στο Χρηματιστήριο - Ράλι για Πειραιώς, Μυτιληναίο
Ράλι για τις μετοχές των Πειραιώς, Μυτιληναίου, ΔΕΗ. Κέρδη ευρύτερα για τράπεζες, ΕΕΕ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ.

Τι και εάν η Wall Street έλειπε από το «μενού» των αγορών. Το Χρηματιστήριο Αθηνών κατάφερε να διαφοροποιηθεί εκ νέου και να υπεραποδώσει έναντι των ευρωπαϊκών φτάνοντας σε υψηλά κοντά οκταετίας.

Φυσικά, τα πονταρίσματα και το διαρκές χτίσιμο θέσεων έχει να κάνει με την ανάκτηση της πολυπόθητης επενδυτικής βαθμίδας...!

Συγκεκριμένα, θετικό «σήμα» ως προς τις προοπτικές που ανοίγονται για την ελληνική οικονομία στέλνει η Moody's, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στη δημοσιονομική εικόνα αλλά και στην πορεία αποκλιμάκωσης του δείκτη δημοσίου χρέους.

Ο οίκος αξιολόγησης, επισημαίνει πως η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Κύπρος, η Πορτογαλία και η Κροατία αναμένεται να εμφανίσουν για εφέτος χαμηλότερο επίπεδο χρέους συγκριτικά με το 2019. Μάλιστα, σε αυτή τη χρονική βάση, η μείωση του ελληνικού χρέους θα είναι μία από τις υψηλότερες παγκοσμίως και πιο συγκεκριμένα κατά 18 ποσοστιαίες μονάδες, φτάνοντας στο 162,9%. Παράλληλα, βελτιωμένη είναι η εικόνα και στο σκέλος του δημοσιονομικού ισοζυγίου.

Επιστρέφοντας στο ΧΑ, τα 2/3 του ταμπλό καταγράφουν θετικές αποδόσεις ενώ στον FTSE 25, που κινεί τα νήματα της αγοράς, εντοπίζονται πέντε τίτλοι με διψήφια ποσοστά ανόδου από την αρχή του έτους. Μοναδική παραφωνία σε αυτή την πληθωρική εικόνα ανόδου είναι ο τζίρος ο οποίος υπολείπεται κατά 10 εκατ. ευρώ σε σχέση με την μέση ημερήσια αξία συναλλαγών των αντίστοιχων εννέα συνεδριάσεων του 2022.

Όπως σημειώνει η Beta, «υπάρχει ωστόσο ακόμα πολύς δρόμος να διανυθεί για να θεωρηθεί ότι αυτή θα είναι η επικρατούσα εικόνα που θα έχει το ταμπλό σε όλη την διάρκεια της χρονιάς. Αποτελεί ωστόσο ένα πρώτο δείγμα γραφής των προσδοκιών για το που «ποντάρει» η Αγορά. Και η ετυμηγορία των πρώτων τοποθετήσεων του 2023 προκρίνει Τραπεζικό Κλάδο, ΔΕΗ, Τιτάν, Κατασκευές και Λιανικό Εμπόριο δίνοντας προβάδισμα σε εταιρίες και κλάδους που ως τώρα δεν είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στις αποδόσεις».

Παράλληλα, εντολή για έξοδο της Ελλάδας στις αγορές με τη δημοπρασία 10ετούς ομολόγου και στόχο 2,5 δισ. με 3 δισ. ευρώ -ανάλογα με τη ζήτηση- έδωσε τη Δευτέρα ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους.

Στο ταμπλό κατά τη σημερινή συνεδρίαση ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 1,33% στις 981,26 μονάδες, με τον τζίρο παρά την απουσία της Wall, να αναρριχάται στα 90,633 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημείωσε άνοδο 1,62% στις 2.384,20 μονάδες, με τον τραπεζικό δείκτη να υπεραποδίδει με κέρδη 2,48% στις 723,23 μονάδες.

Ισχυρή άνοδο συνεχίζουν να καταγράφουν οι τράπεζες, με την Alpha Bank να καταγράφει κέρδη 1,84% στα 1,1625 ευρώ, την ΕΤΕ να σπάει το φράγμα των 4 ευρώ με κέρδη 1,54%, τη Eurobank στο 2,61% και τα 1,18 ευρώ και την Πειραιώς που κατέγραψε ράλι 5,45% στα 1,6745 ευρώ.

Ράλι και για τη Μυτιληναίος που συνεχίζει σε ιστορικά υψηλά, με κέρδη 3,64% σήμερα φτάνοντας στα 21,08 ευρώ. Υψηλές πτήσεις και για τη ΔΕΗ με κέρδη 2,81% στα 7,32 ευρώ, με τους long τόσο σε αυτές τις μετοχές όσο και στις τράπεζες να έχουν ξεκάθαρα τον πρώτο λόγο.

Ήπιες διορθωτικές κινήσεις σε ΕΛΠΕ, ΜΟΗ, Lamda, Titan και υψηλότερα σε Aegean ώστε να υπάρξουν τοποθετήσεις στους παραπάνω τίτλους.

Κέρδη και για τους δεικτοβαρείς τίτλους των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΕΕΕ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Moody's: Πρωτιά της Ελλάδας στη μείωση του χρέους αλλά και ένα ισχυρό πλέγμα ευρωπαϊκών προκλήσεων

JP Morgan: Μην εκπλαγείτε εάν το ΤΧΣ εκκινήσει άμεσα τη διαδικασία πώλησης των συμμετοχών του από τις τράπεζες

«Καμπανάκι» για τον εξωδικαστικό μηχανισμό – 1 στις 2 ρυθμίσεις δείχνει πρόβλημα εξυπηρέτησης

gazzetta
gazzetta reader insider insider