Χρηματιστήριο: Ανεβάζει ταχύτητες μετά τη χθεσινή διόρθωση

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Ανεβάζει ταχύτητες μετά τη χθεσινή διόρθωση
Για το 10x10 ανοδικά σε επίπεδο εβδομάδας πάει το ΧΑ. Επιστρέφουν οι αγοραστές μετά τη χθεσινή διόρθωση.

Τελευταία ενημέρωση 15:10

Κάποια στιγμή θα γινόταν και αυτό, με τη διόρθωση να φτάνει και στη Λεωφόρο Αθηνών να αποφορτίζει μερικώς τους ταλαντωτές που είχαν φτάσει σε ακραία αγοραστικά επίπεδα λόγω της ευρύτερης δυναμικής, αλλά να μένει να φανεί το κατά πόσο θα ενεργοποιηθούν αγοραστές που είχαν μείνει εκτός του ράλι.

Το κλίμα στις διεθνείς αγορές είναι ιδιαίτερα προβληματικό και επίφοβο και ιδιαίτερα στη Wall Street, με αρκετούς αναλυτές να προειδοποιούν για ένα νέο ισχυρό sell off. Συνεπώς μπορεί από τη μία το ΧΑ να έχει αυτονομηθεί αλλά αν οι «αρκούδες» των ΗΠΑ αρχίζουν να δείχνουν εκ νέου τις διαθέσεις τους σίγουρα θα προκαλέσουν νευρικότητα και φόβο και στην εγχώρια αγορά.

Ενδεικτικό πως μετά από 9,5 έτη συνεχόμενης πτώσης και φυγής κεφαλαίων (2007 - 2016) η εγχώρια αγορά εισέρχεται σε ένα μια χρονική σειρά με κυρίαρχο αίσθημα την αναζήτηση κατεύθυνσης και ανάκτησης της επενδυτικής εμπιστοσύνης με αρκετές ενδείξεις εξόδου από το στενό εύρος τιμών (range) της τελευταίας εξαετίας, με αλλαγή πολικότητας και τοποθέτησης στο «άρμα» μιας μακροχρόνιας ανοδικής τάσης.

Από την άλλη, συνεχίζει να προβληματίζει η τάση μια περιόδο διορθωτικών κινήσεων να μην υπάρχουν αντίβαρα στην αγορά και να πυροδοτείται άμεσα ένα βιαίο κλείδωμα κερδών.

Το Χρηματιστήριο κινείται εν μέρει θετικά και αυτή την εβδομάδα και αναλόγως της πορείας των τραπεζών και κάποιων δεικτοβαρών τίτλων, όπως ο ΟΤΕ, η ΔΕΗ, τα διυλιστήρια.

Παράλληλα, οι κινήσεις που γίνονται στο πεδίο των επιχειρηματικών, με την Πειραιώς να υποβάλει δημόσια πρόταση στα 1,855 για την Attica Group, τη διαμάχη Πειραιώς - Ηλιόπουλου για τη MIG και τα εταιρικά αποτελέσματα ισχυρών εισηγμένων (ΟΤΕ και έρχονται Πειραιώς - ΕΛΠΕ) αναμένεται να δώσουν ρυθμό στην αγορά.

Συγκεκριμένα, αύξηση εσόδων στα 3,455 δισ. ευρώ (+3,6%) και προσαρμοσμένα EBITDA στα 1,348 δισ. ευρώ (+4%) ανακοίνωσε ο ΟΤΕ για το 2022, με τις ελεύθερες ταμειακές ροές να ευθυγραμμίζοντας με το στόχο, αυξημένες κατά 23,8% στα 597,1 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, η προτεινόμενη αμοιβή στους μετόχους φτάνει τα 425 εκατ. ευρώ, ήτοι μέρισμα 0,5765 ευρώ ανά μετοχή, αυξημένο κατά 3,3% και Πρόγραμμα Απόκτησης Ιδίων Μετοχών ύψους 175 εκατ. ευρώ.

Επιστρέφοντας στο ταμπλό, την Πέμπτη, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο 0,95% στις 1.111,77 μονάδες, με τον τζίρο στα 57,9 εκατ. ευρώ. Άνοδο 0,9% για τον FTSE 25 και κέρδη 2,02% για τον τραπεζικό δείκτη στις 898,79 μονάδες.

Επιμέρους στις τράπεζες που έπεσε χθες το μεγαλύτερο βάρος των πωλήσεων, η Alpha Bank σημειώνει άνοδο 3,14% στα 1,444 ευρώ, η ΕΤΕ βρίσκεται στο +2,13%, η Eurobank σημειώνει κέρδη 0,57% και η Πειραιώς υπεραποδίδει με άνοδο 2,68% στα 2,334 ευρώ.

Ανοδικά επίσης κινούνται η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στο +2,12%, τα ΕΛΠΕ στο 1,91% και η ΔΕΗ στο 0,81%.

Στο 0,98% η Viohalco, με την Aegean μετά τις απώλειες που ξεπέρασαν το 2% καταγράφει άνοδο 1,34%. Υπεραποδίδει η Jumbo με κέρδη 1,39% φτάνοντας πλέον στα 19,01 ευρώ.

Κέρδη και για την Titan στο 1,81% και στα 15,72 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κόκκινα δάνεια με εγγύηση Δημοσίου: Εξόφληση οφειλών σε έως 120 δόσεις - «Κούρεμα» τόκων και προσαυξήσεων έως και 100%

Γιατί βρίσκεται σε κρίσιμο «σταυροδρόμι» το deal για την ΑΚΤΩΡ

Στον δρόμο για τις Στρατηγικές Επενδύσεις το mega logistics project της HIG στον Ασπρόπυργο

gazzetta
gazzetta reader insider insider