Ευρωαγορές: Πτώση μετά τα ρεκόρ για τον Stoxx - «Βαραίνουν» πληθωρισμός και επιτόκια

Κώστας Αποστολόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωαγορές: Πτώση μετά τα ρεκόρ για τον Stoxx - «Βαραίνουν» πληθωρισμός και επιτόκια
Αποβραδίς, τα σχόλια αξιωματούχων της Fed έφεραν νευρικότητα στις αγορές, καθώς «έδειχναν» προς νέες αυξήσεις επιτοκίων. 

Τελευταία ενημέρωση 13:52

Πτωτικές τάσεις επικρατούν στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Τετάρτη μία ημέρα μετά τα 14μηνα υψηλά του Stoxx, καθώς τα μηνύματα και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού δεν υποδεικνύουν να βρίσκεται σύντομα το «φως στο τούνελ» του πληθωρισμού και της αύξησης επιτοκίων.

Αποβραδίς, τα σχόλια αξιωματούχων της Fed έφεραν νευρικότητα στις αγορές, καθώς «έδειχναν» προς νέες αυξήσεις επιτοκίων, ενώ και η σημερινή ημέρα περιλαμβάνει πλήθος ευρωπαϊκών πληθωριστικών στοιχείων προς αξιολόγηση για ΕΕ, Ευρωζώνη και Βρετανία.

Υπέρ της συνέχισης των αυξήσεων στα βασικά επιτόκια της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ τάχθηκε αρχικά ο επικεφαλής της Fed του Σεντ Λιούις, Τζέιμς Μπούλαρντ, τονίζοντας πως ο πληθωρισμός συνεχίζει να παραμένει σε υψηλά επίπεδα, τη στιγμή που η οικονομία των ΗΠΑ φαίνεται να βρίσκεται ακόμα σε αναπτυξιακή τροχιά έστω και μα χαμηλότερους ρυθμούς.

Από την πλευρά του, μία ακόμα κίνηση αύξησης των επιτοκίων κατά 0,25% «βλέπει» ο πρόεδρος της Fed της Ατλάντα, Rafael Bostic, πριν βάλει παύση για να εξετάσει πώς η αυστηροποίηση της πολιτικής επηρεάζει την οικονομία.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Stoxx 600 υποχωρεί 0,35% στις 466,99 μονάδες ενώ ο Eurostoxx 50 χάνει 0,30% στις 4.380 μονάδες. Στην Φρανκφούρτη ο DAX σημειώνει πτώση 0,21% στις 15.848 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 υποχωρεί οριακά 0,07% στις 7.528 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 χάνει 0,39% στις 7.878 μονάδες. Στην περιφέρεια ο FTSE MIB στο Μιλάνο κινείται στο όριο του -0,03% και στις 27.884 μονάδες, ενώ ο IBEX 35 στη Μαδρίτη κερδίζει οριακά 0,02% στις 9.424 μονάδες.

Μάκρο

Σημαντική υποχώρηση του πληθωρισμού στην Ελλάδα στο 5,4% τον Μάρτιο, από 6,5% τον προηγούμενο μήνα καταγράφουν τα στοιχεία της Eurostat, επιβεβαιώνοντας την αρχική της εκτίμηση. Η χώρα μας κατέλαβε την5η θέση στην ΕΕ όσον αφορά την επιβράδυνση των πληθωριστικών πιέσεων τον Μάρτιο έναντι του 8,3% που διαμορφώθηκε στη Γηραιά Ήπειρο. Πριν από 1 μήνα, ο πληθωρισμός στην ΕΕ ήταν 9,9% ενώ τον περασμένο χρόνο έφτασε το 7,8%. Στην Ευρωζώνη, αντίστοιχα, επιβράδυνε στο 6,9%, από 8,5% τον Φεβρουάριο. Ένα χρόνο νωρίτερα, το ποσοστό ήταν 7,4%. Τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στο Λουξεμβούργο (2,9%), στην Ισπανία (3,1%) και στην Ολλανδία (4,5%). Στον αντίποδα, τα υψηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στην Ουγγαρία (25,6%), τη Λετονία (17,2%) και την Τσεχία (16,5%).

Σε επίπεδο στοιχείων, ακόμα, απροσδόκητα υψηλός σε διψήφιο ποσοστό παρέμεινε ο βρετανικός πληθωρισμός τον Μάρτιο, καθώς τα νοικοκυριά συνέχισαν να παλεύουν με τους αυξανόμενους λογαριασμούς τροφίμων και ενέργειας. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 10,1% ετησίως, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Μεγάλης Βρετανίας, πάνω από την συναινετική πρόβλεψη 9,8% σε δημοσκόπηση του Reuters με οικονομολόγους.

Η εικόνα στην Ασία

Μεικτά πρόσημα και νευρικότητα καταγράφηκε νωρίτερα και στα ασιατικά χρηματιστήρια.

O Nikkei 225 στο Τόκιο υποχώρησε 0,18%, στο Σύδνεϋ ο S&P/ASX 200 οριακά ενισχύθηκε κατά 0,07%, ενώ στην Κίνα ο Shanghai έχασε 0,68% και ο SZSE Component διολίσθησε 0,95%. Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng υποχώρησε 1,37%. Στη Σεούλ ο KOSPI κέρδισε 0,16%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Tesla: Νέες μειώσεις τιμών ενόψει της ανακοίνωσης αποτελεσμάτων

Disney: Έρχονται χιλιάδες απολύσεις εργαζομένων την επόμενη εβδομάδα

Τράπεζες: Ώθηση από την άνοδο των επιτοκίων - Τι θα κρίνει την κερδοφορία

gazzetta
gazzetta reader insider insider