Στο «κόκκινο» έβαψαν το Χρηματιστήριο οι τράπεζες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στο «κόκκινο» έβαψαν το Χρηματιστήριο οι τράπεζες
Ισχυροί κλυδωνισμοί στις τράπεζες. Απώλειες άνω του 3% για τον τραπεζικό δείκτη.

Στο «κόκκινο» από την αρχή έως και το φινάλε ήταν η σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, με τις τράπεζες να αποτελούν τον αρνητικό πρωταγωνιστή.

Με τα οικονομικά στοιχεία που ανακοίνωσε η UBS και που απογοήτευσαν και το τσουνάμι εκροών από την Credit Suisse αναζωπυρώθηκαν οι κίνδυνοι γύρω από τις τράπεζες, με αφετηρία τις ευρωπαϊκές και εν συνεχεία και τις ελληνικές. Βέβαια παρά το κύμα ρευστοποιήσεων που καταγράφηκε στις ελληνικές τράπεζες, η Standard & Poor's προχώρησε σε αναβάθμιση των μακροπρόθεσμων αξιολόγησεων και των τεσσάρων συστημικών, έχοντας προ ολίγων ημερών αναβαθμίσει το outlook της ελληνικής οικονομίας σε θετικό από σταθερό.

Έτσι, οι αξιολογήσεις διαμορφώνονται ως εξής:

- αξιολόγηση «B+» με θετικό outlook για την Τράπεζα Πειραιώς, στο «ΒΒ-» με θετικό outlook για την Εθνική Τράπεζα, στο «ΒΒ-» με θετικό outlook για τη Eurobank και «ΒΒ-» με σταθερό outlook για την Alpha Bank.

Μάλιστα στα σημεία που εστιάζει η S&P είναι πως οι αυξήσεις των επιτοκίων θα διευκολύνουν περαιτέρω την ανάκαμψη της κερδοφορίας στα τραπεζικά συστήματα Ελλάδας και Κύπρου. Η αύξηση των επιτοκίων ενίσχυσε την κερδοφορία των τραπεζών το 2022 και αναμένεται να συνεχίσει να ενισχύει τα κέρδη το 2023.

Στα χρηματιστηριακά, ερωτηματικά δημιουργεί η ανάλυση της Morgan Stanley για την Τράπεζα Πειραιώς και την ένταξή της στο δείκτη MSCI Greece.

Όπως αναφέρει ο αμερικανικός οίκος, η Τράπεζα Πειραιώς δεν πληροί την απαίτηση ένταξης κατά προτεραιότητα, και κατά συνέπεια, η ένταξή της εξαρτάται από την αύξηση του μέγιστου αριθμού των εταιρειών στον MSCI Greece από τις δέκα που είναι σήμερα, στις έντεκα. Αυτό εξηγεί και τη χαμηλή πιθανότητα που δίνει για την ένταξης της μετοχή στο δείκτη MSCI Greece Standard. Αν παρ'όλα αυτά η μετοχή καταφέρει να περάσει το κατώφλι του δείκτη, τότε οι αναλυτές αναμένουν εισροές από passive funds ύψους 114 εκατ. δολαρίων και τον αντίκτυπο στις συναλλαγές 11 ημερών για την κάλυψη του αγοραστικού ενδιαφέροντος που θα εκδηλωθεί. Το ποσοστό συμμετοχής της Τράπεζας Πειραιώς στο δείκτη MSCI EM θα είναι 0,03%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Morgan Stanley.

Με βάση αυτή την ανάλυση πυροδοτήθηκαν πιέσεις και ρευστοποιήσεις στην Πειραιώς (συνεχίζονται και σήμερα), ενώ και η διεθνής νευρικότητα δε βοηθά πλέον την αγορά να κινηθεί υψηλότερα. Σε αυτό έρχεται να προστεθεί και η αβεβαιότητα που ενισχύεται ενόψει εκλογών.

Παράλληλα, έξοδο της μετοχής της Τέρνα Ενεργειακής από το δείκτη MSCI Greece Standard αναμένει η Societe Generale, χωρίς μάλιστα την αντικατάσταση του τίτλου από κάποιον άλλον, για παράδειγμα από αυτόν της Τράπεζας Πειραιώς (παρά τις βάσιμες πιθανότητες), κάτι που θα επιφέρει και μείωση της στάθμισης του παραπάνω δείκτη στον MSCI EM κατά 0,019%.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του γαλλικού οίκου, οι πιθανές εκροές από τη μετοχή της Τέρνα Ενεργειακής δια χειρός passive funds, εκτιμώνται στα 63,40 εκατ. δολάρια, και θα καλυφθούν σε 23,5 ημέρες συναλλαγών με 2,86 εκατ. μετοχές. Βέβαια, οι λόγοι που ο γαλλικός οίκος προβαίνει σε μια τέτοια εκτίμηση όταν η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακής πληροί - προς ώρας - τα κριτήρια της κεφαλαιοποίησης (συνολικής και ελεύθερης διασποράς) και της ρευστότητας (ATVR), παραμένουν άγνωστοι (δεν αναφέρεται ο λόγος εξόδου).

Στο ταμπλό, οι πωλητές τρύπησαν το επίπεδο των 1.103 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη, πυροδοτώντας μεγαλύτερες πιέσεις σε τράπεζες και άλλους δεικτοβαρείς τίτλους. Έτσι, ο ΓΔ έκλεισε με πτώση 1,35% στις 1.090,53 μονάδες και με τον τζίρο να φτάνει στα 67,103 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 υποχώρησε κατά 1,46% στις 2.640,89 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός διολίσθησε κατά 3,13% στις 799,06 μονάδες.

Επιμέρους στις τράπεζες, η Alpha Bank υποχώρησε κατά 3,54%, η ΕΤΕ κατά 4,52%, η Eurobank συγκράτησε μερικώς τις απώλειες στο 1,81% και η Πειραιώς έκλεισε στο -2,91%.

Ρευστοποιήσεις με φόντο και την ασφάλεια της κατοχύρωσης κερδών υπήρξαν σε Aegean (-3,75%), με ΜΟΗ, ΕΛΠΕ, ΟΤΕ, Μυτιληναίο και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ να κρατούν σε σημαντικό βαθμό δυνάμεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τι «βλέπει» η Société Générale για την πορεία της Τέρνα Ενεργειακής στον MSCI

Τράπεζες: Εντείνεται η στροφή των νοικοκυριών στις καταθέσεις προθεσμίας

Νέος ΕΝΦΙΑ: Οι εκπτώσεις και οι δόσεις - Πώς θα βρείτε τα εκκαθαριστικά του φόρου ακινήτων - Πότε πρέπει να πληρωθεί η πρώτη δόση

gazzetta
gazzetta reader insider insider