Πιέσεις στην Wall Street από τα επιτόκια της Fed και τις περιφερειακές τράπεζες

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πιέσεις στην Wall Street από τα επιτόκια της Fed και τις περιφερειακές τράπεζες
Πτώση άνω των 500 μονάδων για τον Dow Jones, με αρνητικό πρωταγωνιστή τον χρηματοπιστωτικό κλάδο.

Τελευταία ενημέρωση: 18:04

Με ισχυρότερες απώλειες απ' αυτές που κατέγραφε στο άνοιγμα της συνεδρίασης κινείται για την Τρίτη η Wall Street, εν αναμονή των αποφάσεων της ομοσπονδιακής τράπεζας (Fed) για την επιτοκιακή της πολιτική, τις εξελίξεις για το χρέος των ΗΠΑ και τις ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων.

Στην κίνηση των δεικτών, ο Dow Jones διολισθαίνει 1,56% ή 532,37 μονάδες στις 33.519 μονάδες.

Ο S&P 500 υποχωρεί 1,64% ή 67,80 μονάδες στις 4.100 μονάδες.

Ο Nasdaq πέφτει 1,47% ή 179,11 μονάδες στις 12.034 μονάδες.

Αρνητικός πρωταγωνιστής στα ταμπλό είναι ο κλάδος των περιφερειακών τραπεζών των ΗΠΑ, στον απόηχο των ανησυχιών μετά από την εξαγορά της First Republic Bank από την JP Morgan.

Τα ζητούμενα από την Fed

Σήμερα ξεκινά η διήμερη συνεδρίαση της νομισματικής επιτροπής της Fed (FOMC), από την οποία αναμένεται το βράδυ της Τετάρτης (ώρα Ελλάδας) να ανακοινωθεί νέα αύξηση των επιτοκίων της τράπεζας, με στόχο την καταπολέμηση του πληθωρισμού στην αμερικανική οικονομία. Υπενθυμίζεται πως από τον Μάρτιο του 2022 η Fed προχωρά σε αύξηση των επιτοκίων της με στόχο την επιβράδυνση των πληθωριστικών πιέσεων και το «πάγωμα» της οικονομίας ώστε να υποχωρήσει ο πληθωρισμός στον στόχο του 2% που έχει θέσει η τράπεζα.

Σημειώνεται πως οι εξελίξεις γύρω από την First Republic και το ενδεχόμενο νέων πηγών αστάθειας στο χρηματοπιστωτικό συστήματα των ΗΠΑ προκαλούν ενδιαφέρον για το κατά πόσο η Fed μπορεί να αναστείλει τη συνέχιση στη σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής.

Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με το FedWatch του CME Group οι αναλυτές δίνουν 78% πιθανότητες για μια αύξηση 25 μονάδων βάσης από την Fed την Τετάρτη. Το αντίστοιχο ποσοστό χθες ήταν στο 93%.

Εξάλλου, με ενδιαφέρον καταγράφονται οι εξελίξεις γύρω από το «ταβάνι» χρέους των ΗΠΑ που ενδέχεται να βρεθούν αντιμέτωπες με κήρυξη στάσης πληρωμών και σε αθέτηση των υποχρεώσεων του δημόσιου χρέους τους «από την 1η Ιουνίου» αν δεν επιτευχθεί μια συμφωνία μεταξύ Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών για την αύξηση του ορίου δανεισμού της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ, που αυτή τη στιγμή αγγίζει τα 31.000 δισεκατομμύρια δολάρια, προειδοποίησε η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν.

Επιχειρηματικές εξελίξεις

Κέρδη 9% σημειώνει η μετοχή της Uber, αφότου η εταιρεία κατέγραψε άνοδο εσόδων 29% στο α' τρίμηνο. Για το β' τρίμηνο του 2023, η διοίκηση της Uber αναμένει πως θα παρουσιάσει κέρδη EBITDA μεταξύ των 800 και των 850 εκατ. δολαρίων, έναντι εκτίμησης των αναλυτών για 749 εκατ. δολάρια.

Ακόμα, προβλέπει ακαθάριστα έσοδα μεταξύ των 33 και των 34 δισ. δολαρίων, έναντι εκτίμησης για 33 δισ. δολάρια.

Μικρή άνοδο καταγράφει η μετοχή της Pfizer, με τα έσοδα και τα κέρδη της αμερικανικής φαρμακευτικής να καταγράφουν ετήσια πτώση για το α' τρίμηνο του 2023 αλλά και να ξεπερνούν τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Οι πωλήσεων των εμβολίων που συνκατασκευάζει με την BioNTech κατά του κορονοϊού απέδωσαν 3,06 δισ. δολάρια, μειωμένες κατά 77% σε ετήσιο επίπεδο. Οι αναλυτές ανέμεναν πωλήσεις 2,37 δισ. δολαρίων.

Μάκρο

Κάμψη καταγράφηκε στις κενές θέσεις εργασίας των ΗΠΑ κατά τον Μάρτιο, καθώς αυτές διαμορφώθηκαν σε 9,29 εκατ. έναντι 9,93 εκατ. τον Φεβρουάριο. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στις 9,73 εκατ. κενές θέσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider