Χρηματιστήριο: Stock picking με το βλέμμα στο triple witching

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Stock picking με το βλέμμα στο triple witching
Επιλεκτικό ενδιαφέρον από τους επενδυτές. Rotation και μακριά από το «ράλι» της Wall Street.

Ράλι στη Wall Street και περαιτέρω ισχυροποίηση και κερδισμένος έδαφος για τους «ταύρους», με την Ευρώπη να υποαποδίδει εκ νέου και το ΧΑ να κινείται προς ώρας μακριά από αυτές τις κινήσεις, έχοντας το περάσει το δικό του «ράλι».

Τα δεδομένα για το Χρηματιστήριο είναι διαφορετικά και σαφώς η υπεραπόδοση από τις αρχές του έτους στρώνει το χαλί σε βραχυπρόθεσμους παίκτες να κατοχυρώσουν κέρδη, αφήνοντας στην άκρη το πως κινούνται οι μεγάλες διεθνείς αγορές και κυρίως η Μέκκα αυτών.

Τα πιο ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία παρουσίασαν μια ήπια νευρικότητα αλλά και συνέχισαν το ράλι τους, με τον S&P 500 (+1,22%) να ενισχύεται σημαντικά για 6η συνεχόμενη συνεδρίαση για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο του 2021. Η διάθεση των επενδυτών στηρίχθηκε κυρίως στις εβδομαδιαίες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ που παρέμειναν απροσδόκητα στο επίπεδο των 262 χιλιάδων της περασμένης εβδομάδας, το οποίο είναι το υψηλότερο από τον Οκτώβριο του 2021. Και με τη σειρά του, αυτό σήμαινε ότι οι επενδυτές έγιναν πιο αμφίβολοι για το αν η Fed θα καταλήξει να πραγματοποιήσει τις δύο περαιτέρω αυξήσεις που υπέδειξαν για φέτος, οι οποίες υποστήριξαν ένα ράλι πολλαπλών περιουσιακών στοιχείων σε μετοχές, ομόλογα και εμπορεύματα.

Κατά ειρωνικό τρόπο, τα υπόλοιπα στοιχεία των ΗΠΑ από χθες ήταν απολύτως ευθυγραμμισμένα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, με το μέγεθος των λιανικών πωλήσεων να διαψεύθει ήπια θετικά τους αναλυτές. Ωστόσο, οι αγορές διατηρούν μια OW θέση στη βάση ενός από τους πιο έγκαιρους δείκτες που υπαρχουν, και ως εκ τούτου θα ήταν ένας από τους πρώτους που θα δείξουν εάν η αγορά εργασίας αρχίζει να «ραγίζει». Έτσι, όταν η μέτρηση των 262 χιλιάδων ήταν πολύ πάνω από την προσδοκία των αναλυτών των 245 χιλιάδων, και αυτό προκάλεσε μια σημαντική αντίδραση, ιδιαίτερα δεδομένης της αρνητικής έκπληξης και από την περασμένη εβδομάδα.

Επιστρέφοντας στο ΧΑ, προς ώρας καταγράφεται μια υποτονικότητα και μια αδυναμία αντίδρασης προς υψηλότερα επίπεδα, με την αγορά να «χωνεύει» τα τρέχοντα επίπεδα και δεδομένα χτίζοντας στηρίξεις στα τρέχοντα, προτού αρχίζει να κινείται προς τις 1.300 μονάδες. Ειδικότερα, παρατηρείται ένα σταδιακό profit taking στις τράπεζες και rotation σε άλλους τίτλους που είτε υστέρησαν είτε μπορούν να υπεραποδώσουν στη βάση και του ράλι των ΗΠΑ, βλέπει Titan.

Από κυματικής άποψης, ο Γενικός Δείκτης είναι πολύ κοντά στο να ενεργοποιήσει σε μακροπρόθεσμο γράφημα τον πρώτο σχηματισμό αντιστροφής (double bottom), με την υπέρβαση των 1.379,42 μονάδων (neckline). Επιπρόσθετα, η ενεργοποίηση θα σημάνει και επίσημα την αντιστροφή της τάσης στο Χρηματιστήριο. Συνεπώς οι 1.379,42 μονάδες - εφόσον έχουν τόσο μεγάλη σημασία - το πιθανότερο είναι ότι η τιμή να πάει προς τα εκεί και να δοκιμάσει αυτό το σημαντικό επίπεδο. Αξίζει επίσης να αναφέρουμε το παραπάνω επίπεδο αποτελεί την κορυφή που δημιούργησε τον χαμηλότερο πυθμένα των τελευταίων ετών (420,82 μονάδες), άρα μας δίνει την πληροφορία ότι αποτελεί μια πολύ ισχυρή αντίσταση. Στη περίπτωση υπέρβασης των 1379,45 μονάδων, θα έχουμε ενεργοποίηση του σχηματισμού και σύμφωνα με τη θεωρία του διπλού πυθμένα, η τιμή θα προσεγγίσει το 200% του Fibonacci, μέσω δύο πιθανών σεναρίων.

Το πρώτο, αφορά την ανοδική διάσπαση των 1,379,45 μονάδων, με τον Γενικό Δείκτη να συνεχίσει να σε υψηλότερα επίπεδα, πραγματοποιώντας ένα απίστευτο «ράλι» μέχρι να προσεγγίσει το 200%. Το δεύτερο πιθανό σενάριο έγκειται, στο να διασπαστεί το επίπεδο των 1.379,45 μονάδων και εν συνέχεια να «συναντήσει» ο Γενικός Δείκτης τον ΚΜΟ 200 στις 1.421 μονάδες, όπου θα λειτουργήσει ως μια ιδιαίτερα ισχυρή αντίσταση, με αποτέλεσμα τη διόρθωση από το 23,6% μέχρι το 38,2% και με την ολοκλήρωση αυτής, να συνεχίσει ανοδικά για το 200%.

Να σημειωθεί πως σήμερα θα υπάρξει το triple witching, δηλαδή η τριπλή λήξη στα παράγωγα, με τη λήξη των συμβολαίων και των δικαιωμάτων σε δείκτες και μετοχές, κάτι που θα φέρει μια μεταβλητότητα με αύξηση τζίρου, αλλά και η αλλαγή σταθμίσεων στους δείκτες FTSE με την ένταξη και της Cenergy στον 25αρη. Παράλληλα, η αργία της Δευτέρας στη Wall πιθανώς να οδηγήσει σε ένα κλείδωμα κερδών.

Στο ταμπλό ο Γενικός Δείκτης καταγράφει ήπια άνοδο 0,21% στις 1.271,73 μονάδες, με το FTSE 25 στο 0,11% και στις 3.086,69 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει ήπια απώλειες 0,21% στις 1.022,71 μονάδες, υπό το βάρος της ΕΤΕ και της Eurobank.

Συγκεκριμένα, η ΕΤΕ υποχωρεί κατά 1,10% στα 5,94 ευρώ, η Eurobank κατά 0,39% στα 1,539 ευρώ και η Alpha Bank κινείται στα 1,538 ευρώ. Κέρδη 0,20% για την Πειραιώς στα 3,002 ευρώ.

Στα βαριά χαρτιά της αγοράς, η Μυτιληναίος ενισχύεται κατά 0,91% στα 31,06 ευρώ, ο ΟΤΕ κατά 0,74% και ΜΟΗ με ΕΛΠΕ κατά 0,5%.

Κέρδη επίσης για Βιοχάλκο (1,46%) και ElvalHalcor (1,98%), και Ελλάκτωρ (1,7%).

Η Titan υπεραποδίδει με κέρδη 1,43% στα 17,04 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μισθωτοί - Συνταξιούχοι: Η ώρα της Εφορίας για τα αναδρομικά

ΤΑΙΠΕΔ: Σήμα αξιοποίησης του λιμένα Λαυρίου με τουριστικές χρήσεις – Πώς «κουμπώνει» με επεκτάσεις Αττικής Οδού και Προαστιακού

Η «αόρατη» πλευρά της διαπραγμάτευσης για την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας, που αφορά στην Ελλάδα

gazzetta
gazzetta reader insider insider