Τα επιτόκια των κεντρικών τραπεζών συνεχίζουν να «τρομάζουν» τις ευρωαγορές

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα επιτόκια των κεντρικών τραπεζών συνεχίζουν να «τρομάζουν» τις ευρωαγορές
Αρνητικά πρόσημα στους χρηματιστηριακούς δείκτες για την Παρασκευή. Σημαντικές απώλειες για την εβδομάδα στις ασιατικές αγορές.

Τελευταία ενημέρωση: 11:20

Αρνητικά πρόσημα σημειώνουν τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια για την Παρασκευή, οδεύοντας προς ένα «κόκκινο» κλείσιμο της εβδομάδας εν μέσω των ανησυχιών για την επιτοκιακή πολιτική των ισχυρών κεντρικών τραπεζών.

Οι επενδυτές ακόμα «κάνουν ταμείο» για την απρόσμενη αύξηση των επιτοκίων της Τράπεζα της Αγγλίας (BoE), ύψους 50 μονάδων βάσης. Παράλληλα, γίνεται αποτίμηση για το κατά πόσο η BoE σκοπεύει να συνεχίσει τη σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής το ερχόμενο διάστημα ώστε να αποκλιμακώσει τον πληθωρισμό στη βρετανική οικονομία.

Υπό την «απειλή» των υψηλών επιτοκίων, οι χρηματιστηριακοί δείκτης κινούνται προς πτώση κοντά και άνω του 2% σε εβδομαδιαίο επίπεδο.

Στο «βαρύ» κλίμα συμβάλλουν τα στοιχεία των PMI για την Ευρωζώνη που ανακοίνωσε η S&P Global και τα οποία έδειξαν πως η επιχειρηματική δραστηριότητα έφτασε σε χαμηλό 5 μηνών για τον Ιούνιο.

Η κίνηση των δεικτών

  • Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί 0,14% στις 454,08 μονάδες.
  • O Euro Stoxx 50 πέφτει 0,24% στις 4.293 μονάδες.
  • Στο Λονδίνο ο FTSE 100 διολισθαίνει 0,32% στις 7.477 μονάδες.
  • Στη Φρανκφούρτη ο DAX χάνει 0,46% στις 15.914 μονάδες.
  • Στο Παρίσι ο CAC 40 γράφει απώλειες 0,23% στις 7.186 μονάδες.
  • Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο σημειώνει πτώση 0,52% στις 27.168 μονάδες και ο ΙΒΕΧ 35 στη Μαδρίτη υποχωρεί 0,55% στις 9.312 μονάδες.

Μάκρο

Ισχυρή και απρόσμενη επιδείνωση κατέγραψε η επιχειρηματική δραστηριότητα στη Γερμανία και στη Γαλλία για τον Ιούνιο, σύμφωνα με τους σχετικούς προκαταρκτικούς δείκτες PMI της S&P Global, αυξάνοντας τις ανησυχίες για την πορεία των δύο μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρωζώνης.

Μικρή άνοδο κατέγραψαν οι λιανικές πωλήσεις στη Βρετανία για τον Μάιο, καθώς αυξήθηκαν 0,3% τον Μάιο έναντι ανόδου 0,5% τον Απρίλιο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν συρρίκνωση 0,2%.

«Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν λίγο τον Μάιο, με τα ηλεκτρονικά καταστήματα να τα πηγαίνουν ιδιαίτερα καλά με την πώληση ειδών εξωτερικού χώρου και καλοκαιρινών ρούχων» σημειώνεται στην ανακοίνωση της ONS.

Οι πωλήσεις τροφίμων μειώθηκαν κατά 0,5% σε σχέση με τον Απρίλιο, καθώς οι τιμές στα σούπερ μάρκετ συνέχισαν να αυξάνονται.

Επιχειρηματικές εξελίξεις

Μικρές απώλειες σημειώνει στο Μιλάνο η μετοχή της Eni, αφότου ο ενεργειακός κολοσσός ανακοίνωση τη συμφωνία για την εξαγορά της Neptune Energy έναντι 4,9 δισ. δολαρίων.

Πτώση για την Παρασκευή και την εβδομάδα στην Ασία

Αρνητικά πρόσημα κατέγραψαν για την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας οι ασιατικές αγορές, με βασικό θέμα προσοχής τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ιαπωνία.

Σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις, ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ιαπωνία για τον Μάιο διαμορφώθηκε στο 3,2% έναντι 3,4% τον Απρίλιο, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 3,1%. Το 3,2% παραμένει σημαντικά πιο πάνω από τον στόχο που έχει θέσει η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας (BoJ), ώστε ο πληθωρισμός να φτάσει τα επίπεδα του 2%.

Στα ταμπλό, ο Nikkei στην Ιαπωνία έπεσε 1,45% στις 32.781 μονάδες, ο ASX/200 στην Αυστραλία υποχώρησε 1,34% στις 7.099 μονάδες, ο Kospi στη Νότια Κορέα απώλεσε 0,91% στις 2.570 μονάδες, στην Κίνα ο Shanghai Composite διολίσθησε 1,31% στις 3.197 μονάδες και ο Shenzhen Component έπεσε 2,18% στις 11.058 μονάδες, ενώ ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ σημειώνει απώλειες 1,21% στις 18.984 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδας, όλοι οι δείκτες εμφανίζουν πτώση, με τον Nikkei να υποχωρεί 2,7%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Bloomberg: Η Ελλάδα ψηφίζει

Virgin Galactic: Άντλησε 300 εκατ. δολάρια κι αναζητά άλλα 400 για να επεκτείνει τον στόλο διαστημοπλοίων της

gazzetta
gazzetta reader insider insider