Σε στάση αναμονής οι ευρωαγορές - «Μεταξύ» επιτοκίων και πληθωρισμού

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε στάση αναμονής οι ευρωαγορές - «Μεταξύ» επιτοκίων και πληθωρισμού
Στο επίκεντρο της προσοχής των επενδυτών οι ανακοινώσεις από τη Γερμανία για την Πέμπτη.

Τελευταία ενημέρωση: 11:23

Σε αναζήτηση κατεύθυνσης κινούνται για την Πέμπτη τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να προβληματίζονται για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.

Ψηλά στην προσοχή των αγορών παραμένουν οι αναφορές που έκαναν την Τετάρτη από το φόρουμ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη Σίντρα της Πορτογαλίας οι επικεφαλής των μεγάλων κεντρικών τραπεζών, ΕΚΤ, Fed και BoE. Οι Κριστίν Λαγκάντ, Τζερόμ Πάουελ και Άντριου Μπέιλι «έδειξαν» προς περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής των τραπεζών τους το επόμενο χρονικό διάστημα, επαναφέροντας τις ανησυχίες για το ενδεχόμενο ύφεσης λόγω της ανόδου του κόστους δανεισμού για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Σημειώνεται πως με ενδιαφέρον αναμένονται τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ευρώπη κατά τον Ιούνιο. Το μεσημέρι της Πέμπτης θα γίνουν γνωστά τα στοιχεία από τη Γερμανία, ενώ θα ακολουθήσει την Παρασκευή η Eurostat με τις ανακοινώσει γαι το σύνολο της Ευρωζώνης.

Η κίνηση των δεικτών

  • Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 μένει σταθερός στις 456,04 μονάδες.
  • O Euro Stoxx 50 ενισχύεται 0,11% στις 4.349 μονάδες.
  • Στο Λονδίνο ο FTSE 100 πέφτει 0,22% στις 7.484 μονάδες.
  • Στη Φρανκφούρτη ο DAX ανεβαίνει 0,08% στις 15.961 μονάδες.
  • Στο Παρίσι ο CAC 40 κερδίζει 0,19% στις 7.300 μονάδες.
  • Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο ισχυροποιείται 0,25% στις 27.706 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη ενισχύεται 0,28% στις 9.508 μονάδες.

Μάκρο

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ευρωζώνη για τον Ιούνιο (μετρά την εμπιστοσύνη μεταξύ των επιχειρήσεων και των καταναλωτών) διαμορφώθηκε στις 95,3 μονάδες έναντι 96,5 μονάδων τον Μάιο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στις 95,7 μονάδες.

Ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ισπανία -εναρμονισμένος με τις τιμές της Ευρωπαϊκής Ένωσης- διαμορφώθηκε στο 1,6% για τον Ιούνιο έναντι 2,9% τον Μάιο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στο 1,5%.

Σε μηνιαίο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 0,6% έναντι αποπληθωρισμού 0,1% τον Μάιο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 0,4%.

Επιχειρηματικές εξελίξεις

Πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών κινήθηκαν τα έσοδα της Hennes & Mauritz (H&M) για το β' οικονομικό τρίμηνο, με τη σουηδική εταιρεία ρουχισμού να κάνει λόγο για θετική έναρξη στην καλοκαιρινή περίοδο.

Για το διάστημα Μαρτίου - Μαΐου, τα κέρδη της H&M ανήλθαν σε 3,3 δισ. σουηδικές κορόνες (306 εκατ. δολάρια) έναντι 3,68 δισ. κορόνων το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2022. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του FactSet ανέμεναν κέρδη 2,89 δισ. κορόνων.

Μεγάλη πτώση για τον Hang Seng στην Ασία

Αρνητικά πρόσημα κατέγραψαν οι ασιατικές αγορές, στον απόηχο των δηλώσεων των μεγάλων κεντρικών τραπεζιτών την Τετάρτη.

Στα ταμπλό, ο Nikkei στην Ιαπωνία κέρδισε 0,12% στις 33.234 μονάδες, ο ASX/200 στην Αυστραλία υποχώρησε 0,02% στις 7.194 μονάδες, ο Kospi στη Νότια Κορέα έπεσε 0,55% στις 2.550 μονάδες, στην Κίνα ο Shanghai Composite απώλεσε 0,22% στις 3.182 μονάδες και ο Shenzhen Component έχασε 0,04% στις 10.922 μονάδες, ενώ το Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng έχασε 1,25% στις 18.933 μονάδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Overweight» για τις ελληνικές τράπεζες η JP Morgan - Νέες αυξημένες τιμές στόχοι

gazzetta
gazzetta reader insider insider