Wall Street: Αισιοδοξία από την κάμψη του πληθωρισμού - Σε υψηλά 15 μηνών Nasdaq και S&P

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Wall Street: Αισιοδοξία από την κάμψη του πληθωρισμού - Σε υψηλά 15 μηνών Nasdaq και S&P
Στην πορεία των διαπραγματεύσεων ο Dow Jones διέγραψε την υπεροχή των περίπου 300 μονάδων που κέρδιζε ενδοσυνεδριακά, ενώ οι S&P 500 και Nasdaq «έπιασαν» υψηλά από τον Απρίλιο 2022.

Με ώθηση από τα χαμηλότερα από το αναμενόμενο πληθωριστικά στοιχεία στις ΗΠΑ, οι αγοραστές οδήγησαν σε κέρδη τους δείκτες της Wall Street την Τετάρτη, αν και στην πορεία των διαπραγματεύσεων ο Dow Jones διέγραψε την υπεροχή των περίπου 300 μονάδων που κέρδιζε ενδοσυνεδριακά ενώ οι S&P 500 και Nasdaq «έπιασαν» υψηλά από τον Απρίλιο 2022.

Mέσα στην ημέρα, η Fed ανακοίνωσε και την τελευταία έκθεση της με τον τίτλο Μπεζ Βίβλος, η οποία «έδειξε» μικρή αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ στα τέλη Μαΐου και στον Ιούνιο με πρόβλεψη για συνέχιση της «αργής» ανάπτυξης. Η έκθεση ετοιμάζεται για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, ενόψει μάλιστα της επερχόμενης συνεδρίασης της κεντρικής τράπεζας σε δύο εβδομάδες για να εξετάσουν την πολιτική επιτοκίων. Η Fed ανέφερε ότι πέντε από τις 12 περιφέρειές της ανακοίνωσαν ελαφρά ή μέτρια ανάπτυξη, πέντε σημείωσαν σταθερή δραστηριότητα και δύο ανέφεραν ελαφρά ή μέτρια πτώση.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Dow Jones ισχυροποιήθηκε κατά 86 μονάδες ή 0,25% στις 34.367 μονάδες, ο S&P 500 κέρδισε 0,76% ή 33 μονάδες στις 4.472 μονάδες, και ο Nasdaq ενισχύθηκε 158 μονάδες ή 1,15% στις 13.918 μονάδες.

Μάκρο

Όπως ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση την Τετάρτη, ο γενικός πληθωρισμός στις ΗΠΑ σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 3% έναντι 4% τον Μάιο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στο 3,1%. Πρόκειται για την ηπιότερη αύξηση του ετήσιου γενικού πληθωρισμού από τον Μάρτιο του 2021. Σε μηνιαίο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 0,2% από 0,1% τον Μάιο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 0,3%. Ο δομικός πληθωρισμός -εκτός των τιμών τροφίμων και ενέργειας- διαμορφώθηκε στο 4,8% έναντι 5,3% τον Μάιο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 5%. Σε μηνιαίο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 0,2% από 0,4% τον Μάιο και έναντι 0,3% που ανέμεναν οι αναλυτές. Σημειώνεται πως ο δομικός πληθωρισμός σημείωσε την ηπιότερη μηνιαία αύξηση του από τον Αύγουστο του 2021.

Πλέον τα βλέμματα στρέφονται προς τις επόμενες κινήσεις της Fed αν και οι αναλυτές δείχνουν να προεξοφλούν μια αύξηση των επιτοκίων της τράπεζας κατά 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση του Ιουλίου, στο πλαίσιο των προσπαθειών για την καταπολέμηση των πληθωριστικών πιέσεων στην αμερικανική οικονομία.

Επιχειρηματικά νέα

Σενάρια εμπλοκής της αμερικανικής Nvidia ως βασικού επενδυτή στην αρχική δημόσια εγγραφή (IPO) που θέλει να κάνει η βρετανική εταιρεία ηλεκτρονικών τσιπ Arm στο αμερικανικό χρηματιστήριο, δημοσιεύουν οι FT. Η Nvidia ήδη συνεργάζεται με την Arm, όπως και η Intel, αλλά η διοίκηση της βρετανικής εταιρείας θέλει η Nvidia να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην IPO που προγραμματίζει να κάνει στην Wall Street εντός του 2023. Οι συζητήσεις μεταξύ της Arm και των επενδυτών σχετικά με την τελική αποτίμησή της βρίσκονται σε εξέλιξη, με μια πηγή να αναφέρει ότι η Nvidia εξετάζει ένα ποσό μεταξύ 35 και 40 δισ. δολαρίων, περίπου το μισό από αυτό που θέλει η Arm. Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα η Nvidia έχει η πρώτη αμερικανική εταιρεία παραγωγής τσιπ που ξεπέρασε σε αξία το 1 τρισ. δολάρια. Η μετοχή της κέρδισε 3,53%.

Εμπορεύματα

Πάνω από 1% αυξήθηκαν τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του χρυσού την Τετάρτη για να διαμορφωθούν στο υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα Ιουνίου, υποστηριζόμενα από την αδυναμία του δολαρίου και την πτώση των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων στον απόηχο της ασθενέστερης από την αναμενόμενη μέτρηση του δείκτη τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ τον Ιούνιο. Ο χρυσός παράδοσης Αυγούστου σημείωσε άνοδο 24,60 $ ή 1,3%, για να διαμορφωθεί στα 1.961,70 δολάρια η ουγγιά στην Comex. Αυτό ήταν το υψηλότερο ενεργό τέλος συμβολαίου από τις 16 Ιουνίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της FactSet. Το ασήμι παράδοσης Σεπτεμβρίου κέρδισε 1,03 δολάρια ή 4,4% στα 24,31 δολάρια ανά ουγγιά. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του παλλαδίου παράδοσης Σεπτεμβρίου αυξήθηκαν κατά 31,90 δολάρια ή 2,6%, στα 1.279,80 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ οι τιμές της πλατίνας παράδοσης Οκτωβρίου κέρδισαν 24,20 δολάρια ή 2,6% στα 956,60 δολάρια ανά ουγγιά. Οι τιμές του χαλκού παράδοσης Σεπτεμβρίου κέρδισαν 9 σεντς, ή 2,3%, στα 3,85 δολάρια ανά λίβρα.

Ανοδικά κινήθηκαν τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης πετρελαίου για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση την Τετάρτη, με τις περικοπές στην παραγωγή από τους μεγάλους παραγωγούς να αντισταθμίζουν την πίεση από την έντονη εβδομαδιαία άνοδο των προμηθειών αργού στις ΗΠΑ. Το αμερικάνικο αργό πετρέλαιο παράδοσης Αυγούστου αυξήθηκε κατά 92 σεντς, ή 1,2%, στα 75,75 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, το υψηλότερο κλείσιμο από τα τέλη Απριλίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Dow Jones. Το brent παράδοσης Σεπτεμβρίου σημείωσε άνοδο 90 σεντς, ή 1,1%, στα 80,30 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures, ξεπερνώντας τα 80 δολάρια εντός της ημέρας για πρώτη φορά από την 1η Μαΐου. Η βενζίνη παράδοσης Αυγούστου κέρδισε 1,4% στα 2,658 δολάρια το γαλόνι, ενώ το πετρέλαιο θέρμανσης παράδοσης Αυγούστου σημείωσε άνοδο 1,2% στα 2,6135 παράδοσης ανά γαλόνι. Το φυσικό αέριο παράδοσης Αυγούστου υποχώρησε 3,2% στα 2,644 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες μετά από κέρδη άνω του 2% την Τρίτη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΗΠΑ: Στο 40% η αποδοχή του Μπάιντεν από τους πολίτες - Μεγαλύτερη ανησυχία η οικονομία

Ευρωαγορές: Στο +1,52% ο Stoxx - «Μέτρησαν» τα στοιχεία για τον αμερικάνικο πληθωρισμό

Σενάρια για εμπλοκή της Nvidia ως βασικού επενδυτή στην IPO της βρετανικής Arm

gazzetta
gazzetta reader insider insider