Rebound για τις μετοχές των ιταλικών τραπεζών μετά την «αναδίπλωση» Μελόνι

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Rebound για τις μετοχές των ιταλικών τραπεζών μετά την «αναδίπλωση» Μελόνι
Οι μετοχές των ιταλικών τραπεζών ανακάμπτουν την Τετάρτη, αφού η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας ανασκεύασε τα περί επιβολής φόρου 40% επί των υπερβαλλόντων καθαρών εσόδων από τόκους.

Οι μετοχές των ιταλικών τραπεζών ανακάμπτουν την Τετάρτη, αφού η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας ανασκεύασε τα περί επιβολής φόρου 40% επί των υπερβαλλόντων καθαρών εσόδων από τόκους. Ειδικότερα, οι αναλυτές της πόλης εκτίμησαν ότι ο συγκεκριμένος φόρος στα κέρδη των τραπεζών που προήλθε από τα υψηλότερα επιτόκια το 2023, θα προκαλούσε πλήγμα 19% στα καθαρά κέρδη των ιταλικών δανειστών για το τρέχον έτος.

Οι μετοχές της BPER Banca, της Banco BPM, της Intesa Sanpaolo, της Finecobank και της UniCredit σημείωσαν ισχυρές απώλειες κατά τη διάρκεια των συναλλαγών της Τρίτης, εξαϋλώνοντας περισσότερα από 9 δισεκατομμύρια ευρώ από την κεφαλαιοποίησή τους. Σε μια προσπάθεια να ηρεμήσει την αναταραχή της αγοράς, το υπουργείο Οικονομικών την Τρίτη εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία επισημαίνει ότι ο νέος φόρος επί των επιπλέον κερδών των ιταλικών τραπεζών, που εισήχθη χθες, θα ευθυγραμμίζεται με τον ευρωπαϊκό κανονισμό που αφορά τη φορολόγηση των απροσδόκητων κερδών των τραπεζών (windfall profits).

Οι μετοχές της Finecobank ανακάμπτουν 6% έως το μεσημέρι της Τετάρτης, ενώ η Unicredit και η BPER Banca ενισχύονται αμφότερες άνω του 4%. Η Banco BPM και η Intesa Sanpaolo επίσης, ισχυροποιούνται περισσότερο από 3% έκαστη. Ο Τζιανμάρκο Ράνια, επικεφαλής μετοχών της Banor Capital, δήλωσε ότι η χαοτική εβδομάδα για το ιταλικό ΥΠΟΙΚ δεν θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στο κλίμα της αγοράς για μεγάλο χρονικό διάστημα, επισημαίνοντας πως επρόκειτο για απλώς ένα «δημοσιονομικό μέτρο που επικοινωνήθηκε με λάθος τρόπο» και ότι η κυβέρνηση «δεν υπολόγισε σωστά».

«Αρχικά, αμέσως μετά την ανακοίνωση του απροσδόκητου φόρου το βράδυ της Δευτέρας, η κυβέρνηση επανέλαβε ότι περίμενε να συγκεντρώσει περίπου 3 δισεκατομμύρια ευρώ από την φορολόγηση, αλλά στη συνέχεια η αγορά συνειδητοποίησε ότι τα νούμερα δεν βγαίνουν», εξήγησε π Ράνια. «Χτες, οι αναλυτές άρχισαν να κάνουν τους δικούς τους υπολογισμούς και συνειδητοποίησαν ότι εάν το μέτρο επρόκειτο να εφαρμοστεί πλήρως, τα πραγματικά έσοδα για την ιταλική κυβέρνηση θα ξεπερνούσαν κατά πολύ τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ και θα ανέρχονταν περίπου σε 4,5 με 5 δισεκατομμύρια. Με στόχο την οικονομική στήριξη των δανειοληπτών, ειδικά όσων έχουν στεγαστικά δάνεια, το υπουργείο Οικονομικών εισήγαγε στη συνέχεια το ανώτατο όριο – το οποίο θα σημαίνει σημαντικά χαμηλότερο αρνητικό αντίκτυπο στα κέρδη του 2023 για τις τράπεζες. Εάν δεν γινόταν διευκρίνιση, θα υπήρχε αντίκτυπος 20% με 25% στα κέρδη του 2023 για τις τράπεζες μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης και μεταξύ 8% και 15% για τις μεγάλες τράπεζες», εκτίμησε.

Παράλληλα, η JPMorgan με βάση τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις της, υπολογίζει πως η επιβάρυνση θα ξεπεράσει τα 3,5 δισ. ευρώ σε πρόσθετους φόρους, με άμεσο αντίκτυπο στην κερδοφορία των ιταλικών τραπεζών, της τάξεως του 30% περίπου για την Intesa SanPaolo και τη Banco BPM και 12% περίπου για τη UniCredit, η οποία επηρεάζεται λιγότερο, καθώς μόνο το 50% του χαρτοφυλακίου δανείων της τοποθετείται στην Ιταλία.

Κατά τον αμερικανικό οίκο, το μέγεθος της φορολόγησης είναι πιθανό να αναπροσαρμοστεί στο πλαίσιο της διαδικασίας του προϋπολογισμού το Σεπτέμβριο - Οκτώβριο, αλλά ο αντίκτυπος στα κέρδη θα μπορούσε να παραμείνει σημαντικός. Όπως σημειώνει, η κυβέρνηση στόχευσε επίσης σε αρκετά δισ. ευρώ ως προς τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας το 2022 και ο πραγματικός αντίκτυπος ήταν ελάχιστος. Πέραν αυτών, η ιταλική κυβέρνηση δημιουργεί αντικίνητρα γύρω από τη Monte dei Paschi di Siena (MPS) από την οποία ακόμη αναμένεται η αποεπένδυση και αποχώρηση, με το ιταλικό δημόσιο να κατέχει το 64% μετά το bailout του 2017.

Η κυβέρνηση της Μελόνι την Τρίτη «κούνησε το δάχτυλο» στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την οποία επέκρινε για τις αποφάσεις για τα επιτόκια. «Λέγαμε εδώ και μήνες ότι η ΕΚΤ έκανε λάθος να αυξήσει τα επιτόκια και αυτό είναι μια αναπόφευκτη συνέπεια», υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Β. Ψάλτης (Alpha Bank): Μέρισμα 20% των κερδών το 2024 και πιθανή επαναγορά ιδίων μετοχών – Ανοδική αναθεώρηση στόχων

Εύσημα από τους επενδυτικούς οίκους για τα αποτελέσματα β’ τριμήνου της Alpha Bank

Το ESPN «μπαίνει» στο αθλητικό στοίχημα, με deal αξίας 1,5 δισ. δολαρίων

gazzetta
gazzetta reader insider insider