Νέο sell off στο Χρηματιστήριο - Πιέσεις σε όλο το ταμπλό

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέο sell off στο Χρηματιστήριο - Πιέσεις σε όλο το ταμπλό
Προηγείται της διόρθωσης των ξένων αγορών το ΧΑ. Τα βλέμματα στις τράπεζες και στην Optima που περνά το κατώφλι της αγοράς.

Τελ. ενημέρωση 14:00

Η ισχυρή διορθωτική κίνηση συνεχίστηκε στη Wall Street με τους επενδυτές να ξεφορτώνονται μετοχές όπως την Amazon, την Apple, την Tesla και τη Microsoft, που έπαιζαν έτσι και αλλιώς σε πολύ ακριβούς δείκτες αποτίμησης.

Παράλληλα, η υψηλή στάθμιση που έχουν αυτές οι μετοχές στον S&P 500 παρασύρουν τον κορυφαίο δείκτη αρκετά προς τα κάτω, χωρίς η εικόνα να είναι αρκετά αντιπροσωπευτική. Άρα ναι μεν η Αμερική έπεσε, αλλά πρέπει να βλέπουμε και ποιες μετοχές υποχωρούν και με τι δείκτες αποτίμησης έπαιζαν. Πέραν αυτών, η κορυφαία αγορά αντιμετώπισε αρκετές δυσκολίες χθες καθώς, το sell-off πήρε μεγάλες διαστάσεις σε πολλές κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων που επιταχύνθηκε μάλιστα μέχρι το κλείσιμο της συνεδρίασης.

Ο πιο σημαντικός μοχλός πίεσης τα τελευταία στοιχεία καταναλωτικής εμπιστοσύνης, τα οποία έδειξαν μεγαλύτερη από την αναμενόμενη πτώση τον Σεπτέμβριο. Αυτό οδήγησε σε αυξανόμενη ανησυχία για τις οικονομικές προοπτικές και οδήγησε τον S&P 500 (-1,47%) σε χαμηλό 3 μηνών, έχοντας πλέον πτώση -3,83% μόνο την τελευταία εβδομάδα. Επίσης, ώθησε τον δείκτη μεταβλητότητας VIX σε υψηλό 3 μηνών στις 18,94 μονάδες, με τις αποδόσεις των ομολογών να συνεχίζουν την ανιούσα και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Παράλληλα, οι τιμές του πετρελαίου έδειξαν να επιστρέφουν στα πρόσφατα υψηλά τους, με το Brent στα 94,90 δολάρια το βαρέλι.

Το αμερικανικό δεκαετές καταγράφει μια αποκλιμάκωση, με την απόδοση του να υποχωρεί ελαφρώς προς το 4,521%, αλλά απέχει αρκετά ακόμη από το πέρασμα σε επίπεδα χαμηλότερα του 4,5%.

Περνώντας στα εγχώρια, το ΧΑ έβγαλε άμυνες χθες, και έδειξε να προηγείται της διόρθωσης των ξένων αγορών, κάτι που έχει ξαναγίνει στο πρόσφατο παρελθόν, έχοντας σβήσει κέρδη άνω του 12% από τα πρόσφατα υψηλά. Μένει να φανεί αν θα λάβει γραμμή από τις ξένες αγορές ή αν θα αυτονομηθεί, με την αλήθεια να κρύβεται κάπου στη μέση πιθανότατα. Πάντως τα futures προς ώρας στις ευρωπαϊκές αλλά και σε Ασία - ΗΠΑ, είναι σε θετικό πρόσημο.

Στα ευρύτερα νέα, η Εθνική εξέδωσε ομόλογο Tier II μειωμένης εξασφάλισης ύψους 500 εκατ. ευρώ με απόδοση 8%. Το ομόλογο λήγει σε 10,25 έτη με non call στα 5,25 έτη. Τα κεφάλαια αυτά συμβάλλουν κατά περίπου 136 μονάδες βάσης στο συνολικό κεφάλαιο της Τράπεζας και αυξάνει το MREL στο 23,85%, 116 μονάδες βάσης πάνω από τον ενδιάμεσο στόχο του Ιανουαρίου 2024. Η συναλλαγή προσέλκυσε ενδιαφέρον άνω του 1,3 δισ. ευρώ.

Το Χρηματιστήριο, ετοιμάζεται παράλληλα να υποδεχθεί και την Optima Bank. Όπως σημειώνει το insider.gr, το κλείσιμο μίας τετραετούς επιτυχημένης πορείας και το άνοιγμα ενός νέου αναπτυξιακού κύκλου με ενισχυμένα κεφάλαια και διευρυμένη μετοχική σύνθεση, σηματοδοτεί η είσοδος της Optima bank στο Χρηματιστήριο. Η Τράπεζα είναι η πρώτη, μετά από 17 χρόνια, που χτυπάει την πόρτα του ΧΑΑ, ανοίγοντας τον δρόμο και για άλλες εισαγωγές εταιρειών που θα ακολουθήσουν σε κλίμα επενδυτικής βαθμίδας.

Η δημόσια εγγραφή της Optima bank, με την διάθεση 21.000.000 νέων μετοχών που αντιστοιχούν στο 28,5% του συνόλου των μετοχών της, ξεκινά σήμερα και ολοκληρώνεται την Παρασκευή. Τότε θα ανακοινωθεί και η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών, μεταξύ του εύρους των 6,4 και 7,2 ευρώ ανά μετοχή στο οποίο θα γίνει η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου για την άντληση νέων κεφαλαίων έως 151.200.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι η δημόσια προσφορά αφορά έως 19.950.000 νέες μετοχές και παράλληλη διάθεση σε περιορισμένο κύκλο προσώπων έως 1.050.000 νέων μετοχών. O βασικός μέτοχος της Optima bank, η Motor Oil του ομίλου Βαρδινογιάννη, θα συμμετάσχει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με 10 εκατ. ευρώ, ενώ με 36 εκατ. ευρώ θα μπουν ως νέοι μεγάλοι επενδυτές η Reggeborgh (με 21 εκατ. ευρώ) και το Fiera Capital (με 15 εκατ. ευρώ).

Στο ταμπλό, τα βλέμματα στρέφονται στις τράπεζες και στο πως θα υποδεχθούν την Optima Bank, αλλά και σε δεικτοβαρείς τίτλους που αντέδρασαν δυναμικά χθες όπως η ΔΕΗ και τα ΕΛΠΕ.

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει πτώση 1,03% στις 1.206,99 μονάδες, με τον τζίρο σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, ήτοι στα 30 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημειώνει πτώση 1,18% στις 2.944,58 μονάδες, με τις τράπεζες να υποχωρούν κατά 2,35% στις 940,39 μονάδες.

Σιτς τράπεζες, προβληματίζει η πτωτική κίνηση της Eurobank στο -3,79% στα 1,4725 ευρώ, με την ΕΤΕ να υποχωρεί κατά 1,25%, την Alpha Bank στο -2,13%.

Μεγαλύτερο ρυθμό αποκτά ο ΟΤΕ με κέρδη 0,96%, ενώ και η ΕΕΕ κινείται ήπια ανοδικά στο 0,23% και τον ΟΠΑΠ στο 0,06% και τα 15,99 ευρώ.

Ήπια αντίδραση για την ΕΛΧΑ μετά από μια ισχυρή διορθωτική κίνηση. Έντονα πτωτικά η Ελλάκτωρ στο -4,29% και την Aegean στο -3,64%. Έντονη πτωτική κίνηση για την Τέρνα Ενεργειακή στο -2,95% και τη Μυτιληναίος στο -2,25%.

Απώλειες 2,82% για την Τιτάν, 2,59% για την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Optima bank: Ξεκινά σήμερα η δημόσια προσφορά για την άντληση έως 151,2 εκατ. ευρώ - Πρώτη είσοδος τράπεζας στο ΧΑ μετά από 17 χρόνια

gazzetta
gazzetta reader insider insider