Ευρωαγορές: Επιμένουν ανοδικά με την προσοχή στον πληθωρισμό

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωαγορές: Επιμένουν ανοδικά με την προσοχή στον πληθωρισμό
Με κεκτημένη ταχύτητα από την Πέμπτη, όπου «έσπασαν» ένα πενθήμερο πτωτικό σερί, οι ευρωαγορές συνεχίζουν ανοδικά και την Παρασκευή.

Τελευταία ενημέρωση 13:00

Με κεκτημένη ταχύτητα από την Πέμπτη, όπου «έσπασαν» ένα πενθήμερο πτωτικό σερί, οι ευρωαγορές συνεχίζουν ανοδικά και την Παρασκευή με την προσοχή στραμμένη στα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, ο οποίος εμφάνισε περαιτέρω υποχώρηση.

Συγκεκριμένα, ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης έριξε ρυθμούς στο 4,3% τον Σεπτέμβριο του 2023, από 5,2% τον Αύγουστο, όπως αναφέρει η Eurostat στην έκθεσή της.

Από τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στην περιοχή, τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός αναμένεται να έχουν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό ανόδου τον Σεπτέμβριο (8,8%, έναντι 9,7% τον Αύγουστο), ακολουθούμενος από τις υπηρεσίες (4,7%, έναντι 5,5% τον Αύγουστο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (4,2%, έναντι 4,7% τον Αύγουστο) και ενέργεια (-4,7%, σε σύγκριση με -3,3% τον Αύγουστο).

Τα προκαταρκτικά στοιχεία από τη Γερμανία έδειξαν ότι ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο την Πέμπτη. Τα εναρμονισμένα στοιχεία για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης έδειξαν αύξηση 4,3% στις τιμές καταναλωτή από τον Σεπτέμβριο του 2022 — το χαμηλότερο επίπεδο από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Στους δείκτες, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κερδίζει 1,04% στις 453,17 μονάδες ενώ ο Eurostoxx 50 καταγράφει κέρδη 0,84% στις 4.196 μονάδες.

Ο DAX στη Φρανκφούρτη ενισχύεται 0,84% στις 15.452 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο κερδίζει 0,84% στις 7.665 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 σημειώνει άνοδο 0,81% στις 7.174 μονάδες, στη Μαδρίτη ο IBEX 35 ενισχύεται 0,57% στις 9.480 μονάδες και ο FTSE MIB στο Μιλάνο κερδίζει 0,88% στις 28.410 μονάδες.

Μάκρο

Οι επιδόσεις της Βρετανίας από την έναρξη της πανδημίας COVID-19 ήταν ισχυρότερες από ό,τι πιστευόταν αρχικά, καθώς η οικονομία της χώρας σημείωσε ταχύτερη ανάπτυξη από τη Γερμανία ή τη Γαλλία, όπως αναφέρουν οι αναθεωρήσεις των επίσημων στοιχείων που δημοσιεύθηκαν σήμερα. Η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία δήλωσε ότι η οικονομία της Βρετανίας το δεύτερο τρίμηνο του 2023 σημείωσε ανάπτυξη κατά 1,8% συγκριτικά με το τελευταίο τρίμηνο του 2019, το τελευταίο πλήρες τρίμηνο πριν από την έναρξη της πανδημίας COVID-19. Στις αρχικές της εκτιμήσεις που δημοσιοποιήθηκαν στις 11 Αυγούστου, η ONS προέβλεπε πως η βρετανική οικονομία θα συρρικνωνόταν κατά 0,2% από τις επιδόσεις που είχε πριν την πανδημία.

Ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός φαίνεται πως «έκλεισε» τα πορτοφόλια των Γερμανών τον Αύγουστο καθώς το λιανεμπόριο σημείωσε απροσδόκητη «βουτιά». Οι λιανικές πωλήσεις στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης μειώθηκαν κατά 1,2% τον Αύγουστο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με στοιχεία που ήρθαν σήμερα στη δημοσιότητα. Οι αναπάντεχες αυτές επιδόσεις ξάφνιασαν και τους αναλυτές του Reuters που είχαν προβλέψει αύξηση 0,5%. Αλλά μειωμένα ήταν τα αποτελέσματα και σε επίπεδο ετήσιας βάσης, με τις λιανικές πωλήσεις να καταγράφουν μείωση κατά 2,3%,

Οι συναλλαγές στην Ασία

Σε θετικό έδαφος έκλεισαν κατά κύριο λόγο και τα ασιατικά χρηματιστήρια νωρίτερα, με το Χονγκ Κονγκ να οδηγεί τα κέρδη.

Στο Τόκιο ο Nikkei 225 ενισχύθηκε οριακά 0,03%, στο Σύδνεϋ ο S&P/ASX 200 κέρδισε 0,34%, ο Shanghai και ο SZSE Component έκλεισαν υψηλότερα κατά 0,10% και 0,05% αντίστοιχα, στη Σεούλ ο KOSPI ενισχύθηκε 0,09% ενώ ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ πραγματοποίησε «άλμα» 2,71%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Urpilainen (Κομισιόν): Ευκαιρία αναβάθμισης του ρόλου της Ελλάδας στις διεθνείς σχέσεις της ΕΕ

Νέες προβλέψεις: «Ενεργειακή» πολιτική αβεβαιότητα και έλλειψη εργατικού δυναμικού βυθίζουν τη γερμανική οικονομία

DBRS: Ανάπτυξη 1,9% στην Ελλάδα το 2023 και 1,5% το 2024

gazzetta
gazzetta reader insider insider