Προσεκτικές κινήσεις στο Χρηματιστήριο με το βλέμμα στη διεθνή τάση και στη Μέση Ανατολή

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Προσεκτικές κινήσεις στο Χρηματιστήριο με το βλέμμα στη διεθνή τάση και στη Μέση Ανατολή
Η κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή δεν αφήνει περιθώρια αντίδρασης στις μετοχές. Ενισχύεται η στρατηγική «sell the rallies».

Τελ. ενημέρωση 11:00

Συνεχίστηκαν και χθες οι πιέσεις στις μεγάλες διεθνείς αγορές, με τον S&P 500 να σπάει ένα ακόμη ισχυρό cluster στις 4.186 - 4.156 μονάδες, με το ισχυρό επίπεδο των 4.200 μονάδων και πλέον οποιαδήποτε ανοδική αντίδραση θα μεταφράζεται σε άμεση πώληση.

Τα ρίσκα στις μετοχές είναι υψηλά εν μέσω των ζιγκ-ζαγκ των αποδόσεων των ομολόγων με την αστάθεια να συνεχίζεται. Ενδεικτικό πως η απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς υποχώρησε χθες κατά 11,1 μονάδες βάσης στο 4,85%, από το 4,977%, ενώ σήμερα κινείται ξανά προς τα πάνω προς το 4,877%.

Αυτές οι κινήσεις ήρθαν ακόμη και όταν το ΑΕΠ των ΗΠΑ για το γ' τρίμηνο ήταν πολύ ισχυρό, με τον PCE deflator να έχει μεγαλύτερη επιρροή καθώς έφτασε στο ένα δέκατο χαμηλότερα από τις προσδοκίες. Εν τω μεταξύ, οι αμερικανικές μετοχές συνεχίζουν να υποφέρουν, με πρώτο τον κλάδο της τεχνολογίας με τις Magnificent 7 να υποχωρούν κατά 2,98%. Όλα αυτά επισκίασαν μια σχετικά βαρετή συνεδρίαση της ΕΚΤ καθώς η Λαγκάρντ σταμάτησε να πάρει μια ανάσα μετά από 10 διαδοχικές αυξήσεις στα επιτόκια, όπως αναφέρουν οι αναλυτές.

Ο δομικό PCE στις ΗΠΑ για το τρίτο τρίμηνο ήταν σε χαμηλότερα επίπεδα από τις προσδοκίες, στο 2,4% στο τρίμηνο (έναντι 2,5% που αναμένονταν), από 3,7%. Αυτό φέρνει το μέτρο στον πιο αργό ρυθμό του από το 2020, ένα πολλά υποσχόμενο σημάδι για τη Fed.

Βέβαια τα βλέμματα παραμένουν στραμμένα στη Μ. Ανατολή και εν μέσω σαββατοκύριακου πολλοί θα επιδιώξουν να διασφαλίσουν τις θέσεις τους. Συγκεκριμένα, η κλιμάκωση λαμβάνει πλέον επικίνδυνες διαστάσεις τη στιγμή που χτυπήματα που διεξάγονται σε έδαφος τρίτων χωρών ανεβάζουν το θερμόμετρο και ενισχύουν τους κινδύνους για μία ευρύτερη ανάφλεξη ενώ το Ισραήλ εντατικοποιεί τις επιθέσεις κατά στόχων της Χαμάς οδηγώντας σε σοβαρές απώλειες.

Επιπλέον, τα επιτόκια θα παραμείνουν «σε περιοριστικά επίπεδα για αρκετά ακόμη», μέχρι ο πληθωρισμός (που παραμένει επίμονος) να επιστρέψει στον στόχο του 2%, διεμήνυσε στη συνέντευξη Τύπου από την Αθήνα και το κτίριο της ΤτΕ, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κα Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία επικουρούμενη από τον Αντιπρόεδρο της ΕΚΤ Λουίζ ντε Γκιντός και τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, εξηγεί τις αποφάσεις για τη νομισματική πολιτική μετά την πρώτη παύση έπειτα από 15 μήνες.

Πάντως, δεν παρέλειψε να ξεκαθαρίσει πως «το γεγονός ότι σήμερα κρατήσαμε αμετάβλητα τα επιτόκιά μας δεν σημαίνει ότι δεν θα ξανακάνουμε αυξήσεις - όλα θα εξαρτηθούν από τα δεδομένα», ενώ δεν έχουν φτάσει στην κορύφωσή τους, καθώς «παραμένουμε προσηλωμένοι στην ανάγνωση και αποκωδικοποίηση» των οικονομικών στοιχείων. Δήλωσε πως η οικονομία της ευρωζώνης παραμένει αδύναμη και θα συνεχίζει έτσι μέχρι το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους. «Όσο υποχωρεί ο πληθωρισμός, ανακάμπτουν τα εισοδήματα των νοικοκυριών, τονώνονται οι εξαγωγές» υπογράμμισε και συμπλήρωσε πως η ανεργία τον Αύγουστο έπεσε στο ιστορικό χαμηλό το 6,4%, και υπάρχουν ενδείξεις ότι η αγορά εργασίας αποδυναμώνεται. Υπό αυτό το πρίσμα, η «Σιδηρά Κυρία» της ΕΚΤ, απεύθυνε νέο κάλεσμα προς τις ευρωπαϊκές κυβέρνησης για απόσυρση των μέτρων στήριξης λόγω της αποκλιμάκωσης της ενεργειακής κρίσης.

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης άντεξε μερικώς χθες παρά το κύμα ρευστοποιήσεων που χτυπά τις διεθνείς αγορές. Σήμερα καταγράφει άνοδο 0,46% στις 1.182,90 μονάδες. Ο FTSE 25 σημειώνει άνοδο 0,51% στις 2.919,24 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης βρίσκεται στο 0,34% και στις 965,16 μονάδες.

Στις τράπεζες, άνοδο 0,76% καταγράφει η ΕΤΕ στα 5,552 ευρώ, με την Alpha Bank στο 0,58% και τα 1,398 ευρώ και την Πειραιώς στο 0,21% και τα 2,806 ευρώ. Σταθερή στα 1,5255 ευρώ η Eurobank.

Κέρδη άνω του 1% για τον ΟΤΕ, τη Μυτιληναίος και τη ΔΕΗ, ενώ κατά 1,54% ενισχύεται η Aegean στα 9,89 ευρώ.

Επιπλέον στο 2,99% βρίσκεται η Cenergy και στο 1,61% η Τέρνα Ενεργειακή.

Απώλειες για Jumbo, EEE, Autohellas και Lamda.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider