Ήπιο profit taking στο Χρηματιστήριο πριν το roadshow στο Λονδίνο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ήπιο profit taking στο Χρηματιστήριο πριν το roadshow στο Λονδίνο
Από τις 1.260 μονάδες αναζητά καύσιμα το ΧΑ. «Βαλίτσες» για Λονδίνο ετοιμάζουν οι εισηγμένοι όμιλοι.

Τελ. ενημέρωση 13:20

Μια χαρά τα καταφέρνει, εάν θέλει, το Χρηματιστήριο και χωρίς τις αμερικανικές δυνάμεις, με τους long να υπερτερούν στα σημείο και να κερδίζουν μια πρώτη άτυπη μάχη στις 1.260 μονάδες.

Ο τζίρος χαμήλωσε σε λογικά πλαίσια μιας και οι ξένοι κινήθηκαν περισσότερο προς εορταστικούς ρυθμούς λόγω Thanksgiving. Από τη μία υπήρξε μια αρκετά προσεκτική κατοχύρωση κερδών, καθώς αρκετοί φοβούνται ότι μπορούν να χάσουν τη συνέχεια του ράλι, ενώ αρκετά χαρτοφυλάκια προχώρησαν και σε τοποθετήσεις σε δεικτοβαρείς τίτλους που υστέρησαν τις προηγούμενες εβδομάδες, όπως στη Μυτιληναίος, τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και την ElvalHalcor.

Ευρύτερα, καταγράφηκε ένα rotation και προσεκτικές κινήσεις με την αγορά να παίρνει μια ανάσα προτού κινηθεί προς τις 1.280 μονάδες, βλέποντας νέα υψηλά, όπως έχει αναλύσει διεξοδικά το insider.gr στο κείμενο με τίτλο «Οι προοπτικές ενός year end rally στις ελληνικές τράπεζες».

H μεσοπρόθεσμη τάση της αγοράς έχει γυρίσει σε ανοδική και αυτό λίγες ημέρες προτού ο πρωθυπουργός και οι μεγαλύτερες εταιρείες του ΧΑ παρέα με τις τράπεζες ταξιδέψουν στο Λονδίνο για το roadshow της Morgan Stanley, με τη Fitch να ακολουθεί την 1η Δεκεμβρίου, ενώ εν συνεχεία ακολουθεί το roadshow της JP Morgan στη Νέα Υόρκη.

Άρα με τις αποσκευές γεματές θετικά νέα και δυνατά αποτελέσματα, οι εισηγμένες καλούνται να προσελκύσουν ισχυρές ξένες θέσεις που θα αλλάξουν άρδην τα δεδομένα.

Στο City θα «ταξιδέψουν» υψηλόβαθμα στελέχη τραπεζών, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Viohalco, Motor Oil, TITAN, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Coca Cola, Mytilineos, Intrakat, HelleniQ Energy, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, εταιρείες του τομέα ακινήτων (Lamda, Prodea, Noval), η Autohellas, η Intralot, η ΕΥΔΑΠ, η Ideal, η Fourlis κ.α.

Από την άλλη, η γιορτή των Ευχαριστιών συνεπάγεται ένα ήσυχο 24ωρο, αφού οι αγορές των ΗΠΑ ήταν κλειστές χθες και είναι ανοιχτές μόνο για μισή συνεδρίαση σήμερα. Εν τω μεταξύ, το βασικό story ήταν ένα sell off στα ευρωπαϊκά ομόλογα, κυρίως χάρη σε μια ακόμη παρτίδα hawkish σχολίων από τους κεντρικούς τραπεζίτες, μαζί με ορισμένους flash PMI που ήταν ελαφρώς καλύτεροι από το αναμενόμενο. Υπήρξε λοιπόν μια μικρή αντίδραση στο πρόσφατο αφήγημα ότι οι μειώσεις επιτοκίων είναι προ των πυλών.

Ωστόσο, ακόμη και όταν οι επενδυτές έγιναν πιο δύσπιστοι σχετικά με τις βραχυπρόθεσμες μειώσεις επιτοκίων, τα risky assets συνέχισαν να κινούνται προς τα πάνω. Ο STOXX 600 (+0,27%) έφτασε σε υψηλό 2 μηνών, τα futures των ΗΠΑ ήταν επίσης σε θετικό έδαφος και ο δείκτης crossover iTraxx έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 18 μηνών.

Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ συνέχισαν να πιέζουν σχετικά με τις μειώσεις των επιτοκίων. Για παράδειγμα, ο πρόεδρος της Bundesbank Nagel είπε ότι θα ήταν «λάθος να χαλαρώσουμε πολύ νωρίς τη στάση της νομισματικής μας πολιτικής», και ο διοικητής της ιρλανδικής κεντρικής τράπεζας Makhlouf είπε ότι «δεν θα απέκλεια σήμερα ότι πρέπει μπορεί να ανεβούμε άλλο ένα σκαλοπάτι» ως προς τα επιτόκια.

Στο ταμπλό, καταγράφεται ένα ήπιο profit taking σήμερα με τον ΓΔ να υποχωρεί κατά 0,64% στις 1.252,39 μονάδες, με τον τζίρο στα 24 εκατ. ευρώ περίπου. Ο FTSE 25 υποχωρεί κατά 0,72% στις 3.052,13 μονάδες, ενώ ο τραπεζικος δείκτης βρίσκεται στο -0,71% και στις 1.054,62 μονάδες.

Στις τράπεζες περνάνε κάποιες ήπιες πιέσεις με την ΕΤΕ να υποχωρεί κατά 0,99% στα 6,176 ευρώ, την Alpha Bank κατά 0,82% στα 1,5275 ευρώ και την Πειραιώς κατά 0,57% στα 3,132 ευρώ. Απώλειες 0,18% για την ΕΥΡΩΒ.

Profit taking σε Μυτιληναίο, Τιτάν, και στα διυλιστήρια ενώ, ελαφρώς υψηλότερα ευρύτερα σε όλα τα blue chips περνάνε πιέσεις.

Κέρδη για Ελλάκτωρ στο 0,22% και τα 2,275 ευρώ, με τον ΟΠΑΠ στα 14,58 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider