Χτίζει «βάση» πάνω από τις 1.260 μονάδες το ΧΑ - Στο επίκεντρο οι τράπεζες με το βλέμμα στο Λονδίνο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χτίζει «βάση» πάνω από τις 1.260 μονάδες το ΧΑ - Στο επίκεντρο οι τράπεζες με το βλέμμα στο Λονδίνο
Στο City του Λονδίνου χτυπά η «καρδιά» εγχώριου επιχειρείν. Στο επίκεντρο σήμερα οι τράπεζες στο συνέδριο Morgan Stanley - ΧΑ.

Τελ. ενημέρωση 15:45

Στο City του Λονδίνου χτυπά η «καρδιά» εγχώριου επιχειρείν, με ισχυρά χαρτοφυλάκια να συρρέουν για να πάρουν μια πρώτη γεύση τόσο για το τι οραματίζεται η κυβέρνηση για το επόμενο διάστημα, όσο και οι μεγαλύτερες εισηγμένες και οι τράπεζες.

Fidelity, BlackRock, Norges, Allianz, Pimco, Capital, Pictet, Wellington, Fiera, GIC, RWC, Power Corporation of Canada, Sumitomo Mitsui Trust και άλλοι, οι οποίοι έχουν θέσεις στην ελληνική αγορά ενώ διαχειρίζονται και αρκετά δισ. για πελάτες βρίσκονται στα κεντρικά της Morgan Stanley για να δουν την εξέλιξη του εγχώριου επενδυτικού στόρι.

Tο στίγμα των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας έδωσε χθες με την ομιλία του σε επενδυτές, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, εμπεδώνοντας περαιτέρω την αξιοπιστία της κυβερνητικής πολιτικής. Ο πρωθυπουργός επεσήμανε την ισχυρή εντολή που έχει η κυβέρνηση για μεταρρυθμίσεις, σκοπεύοντας να προχωρήσει με μια επιθετική ατζέντα που θα διασφαλίζει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε στους επενδυτές ότι η δημοσιονομική πειθαρχία βρίσκεται στο επίκεντρο των πολιτικών της κυβέρνησης και ότι πρώτη πρόκληση είναι το πώς θα διατηρηθούν οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης. Μιας ανάπτυξης, όμως, που δεν θα αποτυπώνεται μόνο στους δείκτες, αλλά θα είναι φιλική προς τους επενδυτές, βιώσιμη, θα αξιοποιεί τις τεχνολογικές προκλήσεις και θα είναι κοινωνικά δίκαιη.

Σήμερα, οι προβολείς πέφτουν στις ελληνικές τράπεζες, καθώς στις 9.30 π.μ. ώρα Λονδίνου πραγματοποιείται συζήτηση με τους επικεφαλής CEO των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, την οποία συντονίζει η αναλύτρια της Morgan Stanley, Nida Iqbal.

Περνώντας στο ταμπλό, το θετικό κλίμα και οι δυνάμεις που αναζητούσε το ΧΑ για να διασπάσει αποφασιστικά το επίπεδο των 1.262 μονάδων, ήρθαν, αν και υπήρξαν εκ νέου κάποιες ρευστοποιήσεις προς το δεύτερο μισό της συνεδρίασης, φέρνοντας νευρικότητα στην αγορά, σε μετοχές όπως στην ΕΤΕ και τη ΜΠΕΛΑ. Η αγορά πλέον μπορεί να αναρριχηθεί προς τις 1.300 μονάδες και προς νέα υψηλά έχοντας πληθώρα εγχώριων καταλυτών, τα θετικά αποτελέσματα των εισηγμένων, και την επικείμενη αναβάθμιση από τη Fitch την Παρασκευή.

Όπως ανέφερε ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance, «μετά και το πετυχημένο placement της Εθνικής όλο και περισσότεροι στρέφουν τα μάτια τους στην Ελληνική αγορά από την στιγμή που πλέον έχει και επενδυτική βαθμίδα. Την Πέμπτη έχουμε και τις αναδιαρθρώσεις των δεικτών με την Εθνική να έχει όλες τις πιθανότητες να μπει στον δείκτη μετά το πετυχημένο placement και με άλλο αέρα. Στο κλείσιμο της εβδομάδας η Fitch θα μας πει με την σειρά της την άποψη της για το Ελληνικό αξιόχρεο. Τα 9μηνα συνεχίζονται και με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα όλα βαίνουν καλώς...».

«Τεχνικά τώρα είμαστε μίαν ανάσα από την κατοχύρωση του επιπέδου 1262 που κατοχύρωση μπορεί να δώσει συνέχιση. Αν δει κάποιος το επίπεδο είναι πολύ πιο σημαντικό από το 1300 μιας και πιστεύουμε ότι η κίνηση μπορεί να είναι στην ζώνη των υψηλών μας αν μη τι άλλο. Η συσσώρευση της εβδομάδας που πέρασε έδωσε την αφορμή σε αρκετούς τίτλους και για διαφορετικούς λόγους να δώσουν σημαντικές αποδόσεις. Στο κλείσιμο της εβδομάδας ο δείκτης πληροφορικής δείχνει ότι μπορεί να υπέρ αποδώσει την επόμενη περίοδο με τον κατασκευαστικό να ακολουθεί. Αν και αν η κίνηση ξεκινήσει δεν μπορούμε να πούμε ότι κάποιος θα μείνει εκτός χορού».

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης μάζεψε άνετα την προσφορά ειδικά στις τράπεζες, υποχωρώντας και πλέον σταθεροποιείται στις 1.265,54 μοναδες, με τον τζίρο να ξεπερνά 75 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 ενισχύεται κατά 0,16% στις 3.082,41 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υπεραποδίδει με άνοδο 0,98% στις 1.068,14 μονάδες.

Στις τράπεζες, η ΕΤΕ έκανε ένα ισχυρό comeback καθώς από τη βουτιά στις 5,998 ευρώ βρήκε δυνάμεις και ισχυρά χέρια που περίμεναν στη γωνία για να μπουν στην τράπεζα και πλέον ενισχύεται κατά 1,09% στα 6,14 ευρώ, δίνοντας παράλληλα αγοραστικό σήμα πάνω από τα 6,144. Ανοδικά επίσης η Alpha με κέρδη 1,45 στα 1,572 ευρώ, όπω και η Eurobank στο 0,48% και τα 1,665 ευρώ. Στα 3,174 ευρώ η Πειραιώς, επίσης ανοδικά με κέρδη 0,89%.

Το rotation φέρνει απώλειες σε Aegean, ΜΠΕΛΑ, και ΟΤΟΕΛ που καταγράφουν απώλειες άνω του 1%, ενώ απώλειες καταγράφουν ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΤΕ και Τιτάν.

Κατοχύρωση κερδών σε Cenergy που υποχωρεί κατά 2,58% στα 6,79 ευρώ, όπως και για τη Sarantis στο -3,76%.

Σταθεροποιητικά Μυτιληναίος και ΕΛΠΕ, ενώ αρχίζουν να ρολάρουν ΜΟΗ και ΔΕΗ με κερδη 1,23% και 2,38% αντίστοιχα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ισχυρό ενδιαφέρον για Ελλάδα στο συνέδριο της Morgan Stanley – Τι συζητήθηκε στα τετ–α–τετ των επενδυτών με τους Έλληνες τραπεζίτες

gazzetta
gazzetta reader insider insider