Χρηματιστήριο: Ισορροπία δυνάμεων στις 1.270 μονάδες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Ισορροπία δυνάμεων στις 1.270 μονάδες
Αναδιάρθρωση δεικτών MSCI, πληθωρισμός και Fitch βρίσκονται στο επίκεντρο των επενδυτών στο ΧΑ.

Τελ. ενημέρωση 14:30

Για τρίτη διαδοχική φορά κατάφερε στις δημοπρασίες το ΧΑ να υπερκεράσει το εμπόδιο των 1.270 μονάδων, όπως είχε συμβεί και στο κρίσιμο επίπεδο των 1.262 μονάδων.

Η σημερινή, αλλά και η αυριανή συνεδρίαση αναμένεται να είναι αρκετά «πλούσιες», καθώς υπάρχει το κλείσιμο μήνα, η αναδιάταξη των σταθμίσεων σε MSCI με τα βλέμματα να στρέφονται στο βάρος της ΕΤΕ, αλλά και στις διεθνείς εξελίξεις μιας και αναμένεται ο πληθωρισμός σε Ευρωζώνη και ΗΠΑ (PCE). Επιπλέον, αύριο αναμένεται μια ακόμη θετική αξιολόγηση από τη Fitch που δίνει πόντους στο επενδυτικό στόρι.

Όπως αναφέρει ο Πέτρος Στεριώτης, Διευθύνων Σύμβουλος κυπριακής ΕΠΕΥ, «αναμένοντας με αισιοδοξία την αυριανή (Παρασκευή) αξιολόγηση της Fitch για το αξιόχρεό της Ελληνικής Οικονομίας, ο Γενικός Δείκτης «αναμετράται» πλέον με τα υψηλά τριών μηνών και εισέρχεται στον Δεκέμβριο με «ταυρικές» διαθέσεις, οι οποίες δημιουργούν άριστες προϋποθέσεις για τη συνέχεια. Η επιλεξιμότητα των ελληνικών κρατικών Ομολόγων από τους διεθνείς επενδυτές και η συμμετοχή τους σε διεθνείς ομολογιακούς δείκτες θα γίνουν ακόμη πιο εφικτές εφόσον τα θετικά πορίσματα των DBRS, S&P και Scope Ratings επιβεβαιωθούν από έναν ακόμη Οίκο.

Αποδίδοντας, βέβαια, «τα του Καίσαρος τω Καίσαρι», το εορταστικό κλίμα στα Χρηματιστήρια προέρχεται ως επί το πλείστον από το Εξωτερικό. Το κλείσιμο θέσεων υποτιμητικής κερδοσκοπίας και η παραδοσιακή εποχιακή θετικότητα έχουν πυροδοτήσει το «εισαγόμενο» Santa Claus ράλι, ενώ τα θετικά εγχώρια επιχειρηματικά νέα με «πρωταγωνιστή» τον τραπεζικό τομέα βελτιώνουν τις αποτιμήσεις. Παγκοσμίως, οι Αγορές των Ομολόγων έχουν ηρεμήσει σε σημαντικό βαθμό ακόμη και αν χρειάστηκαν καθησυχαστικές δηλώσεις μεγαλοπαραγόντων που «έδειξαν» προς την υποχώρηση στο κόστος του χρήματος, καθώς πυκνώνουν τα «στοιχήματα» ότι οι αυξήσεις επιτοκίων έχουν ολοκληρωθεί αλλά και ότι η παγκόσμια Οικονομία θα αποφύγει την ύφεση παρά τις αδυναμίες σε Κίνα, κατασκευαστικό κλάδο ΗΠΑ κλπ.

Παράλληλα, η υπερπροσφορά νέων χρεογράφων για τη χρηματοδότηση των κρατικών ελλειμμάτων το 2024 θα δυσκολέψει εκ νέου τα πράγματα στα Χρηματιστήρια Μετοχών, τα οποία είναι «συγκοινωνούντα δοχεία» με τα Ομολογιακά και μένει να φανεί αν τα διεθνή Funds θα «απαιτήσουν» υψηλότερες αποδόσεις για να τα αγοράσουν χρεόγραφα στις δημοπρασίες.

Κλείνοντας με τον Γενικό Δείκτη, αυτός καλείται να «χωνέψει» την βραχυπρόθεσμα υπεραγορασμένη κίνηση τύπου “V” των τελευταίων εβδομάδων, ενώ υποστηρικτικά λειτουργεί ολόκληρο το εύρος μέχρι τις 1.200».

Ο πληθωρισμός σε Γερμανία και Ισπανία εξέπληξε θετικά με την πτωτική του πορεία, δίνοντας σήμα αγορών στις ευρωπαϊκές μετοχές. Ειδικότερα, η προκαταρκτική μέτρηση του γερμανικού ΔΤΚ για τον Νοέμβριο μειώθηκε σε μόλις +2,3% έναντι +2,5% που αναμένονταν, που είναι το χαμηλότερο από τον Ιούνιο του 2021. Επιπλέον, στην Ισπανία, ο ΔΤΚ υποχώρησε στο +3,2%, έναντι +3,7% που αναμένονταν, δείχνοντας πως και οι σημερινές ανακοινώσεις σε επίπεδο Ευρωζώνης θα είναι αρκετά θετικές.

Το θετικό αφήγημα διευρύνθηκε στη συνέχεια και υποστηρίχθηκε από ορισμένα ισχυρά στοιχεία από τις ΗΠΑ, τα οποία είδαν μια άκρως θετική δυναμική για το ΑΕΠ του τρίτου τριμήνου που αναθεωρήθηκε ακόμη υψηλότερα. Η πιο πρόσφατη εκτίμηση έδειξε ετήσια ανάπτυξη με ρυθμό +5,2% (έναντι +4,9% πριν) και περιλάμβανε επίσης αναθεωρήσεις προς τα κάτω στο PCE και στον δομικό πληθωρισμό PCE, που είναι το μέτρο που στοχεύει επίσημα η Fed. Συγκεκριμένα, ο ο δείκτης PCE του τρίτου τριμήνου αναθεωρήθηκε κατά ένα δέκατο στο +2,8%, και ο δομικό PCE αναθεωρήθηκε επίσης κατά ένα δέκατο στο +2,3%.

Στο ταμπλό, τα στοιχήματα δείχνουν προς υψηλότερα επίπεδα και υπέρβαση των 1.280 και 1.300 μονάδων τις επόμενες ημέρες, βαδίζοντας προς ένα Santa Claus Rally. Το ότι ξένοι θεσμικοί έχουν κλείσει το μεγαλύτερο μέρος των βιβλίων τους δεν εμποδίζει σε κάτι και άλλωστε δε περιμένουν τη 30η Νοέμβρη για τις όποιες κινήσεις αναδιάταξης. Αυτό συμβαίνει σε όλες τις αγορές και ως επί το πλείστον συνεχίζουν ανοδικά το Δεκέμβριο. Άλλωστε όπως έχει περιγράψει το insider.gr το μεγαλύτερο τμήμα του ράλι το τρέχει το retail στο τέλος, ξεκινώντας από το κλείσιμο των short, τις αγορές από τα CTAs και άλλα μεγάλα χαρτοφυλάκια και τέλος μπαίνει και το retail για να ολοκληρώθει ένα ισχυρό Santa Claus Rally.

Την ίδια στιγμή, εάν οι μετρήσεις στο πληθωρισμό σε Ευρωζώνη και ΗΠΑ είναι θετικές θα δώσουν ακόμη μεγαλύτερη δύναμη. Να σημειωθεί επίσης πως το ΧΑ μπορεί να έχει δώσει μεγάλα κέρδη στους διαχειριστές από τις αρχές του έτους, αλλά σε επίπεδο αποτιμήσεων, τόσο οι τράπεζες όσο και άλλες δεικτοβαρείς μετοχές παίζουν με υψηλά discounts έναντι των ευρωπαϊκών, και όχι μόνο, κλάδων.

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει ήπια άνοδο 0,06% στις 1.271,95 μονάδες, με τον τζίρο στα 41 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημειώνει οριακή πτώση 0,01% στις 3.095,71 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης βρίσκεται στο -0,03% και στις 1.073,49 μονάδες.

Στις τράπεζες, η Πειραιώς ενισχύεται κατά 0,19%, η Alpha Bank κατά 0,06%, ενώ σταθερή στα στα 6,20 βρίσκεται η ΕΤΕ με τη Eurobank να υποχωρεί ελαφρώς κατά 0,44% στα 1,68 ευρώ.

Κέρδη 0,91% για τον ΟΤΕ στα 13,30 ευρώ, με τη Μυτιληναίος στο 0,94%.

Ήπιες μεταβολές για ΔΕΗ, ΟΠΑΠ ενώ κατοχύρωση κερδών καταγράφεται σε Aegean, EEE και Τιτάν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Eurobank: Επόμενο ψηφιακό βήμα στην αποταμίευση & επένδυση – Νέα δεδομένα φέρνει η συμφωνία με την Plum

Προχωρά το κοινό project των ΤΕΜΕΣ, Intracom, Προκοπίου στην Ακτή Β’ Βούλας

gazzetta
gazzetta reader insider insider