Wall Street: Ο πληθωρισμός κράτησε στα χαμηλά τους δείκτες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Wall Street: Ο πληθωρισμός κράτησε στα χαμηλά τους δείκτες
H άνοδος του πληθωρισμού και η ανθεκτική αγορά εργασίας ωθούν πιο μακριά τις ενδεχόμενες μειώσεις επιτοκίων από την Fed.

Δεν υποδέχτηκαν θετικά τα μάκρο στοιχεία της Πέμπτης οι επενδυτές της Wall Street, καθώς η άνοδος του πληθωρισμού και η ανθεκτική αγορά εργασίας ωθούν πιο μακριά τις ενδεχόμενες μειώσεις επιτοκίων από την Fed, όπως δηλώνουν και αξιωματούχοι της ομοσπονδιακής τράπεζας.

Συγκεκριμένα ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ «έτρεξε» τον Νοέμβριο με ρυθμό 3,4% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε υψηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών που ανέμεναν ηπιότερη αύξηση κατά 3,2%. Ο δομικός CPI, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις ευμετάβλητες τιμές σε τρόφιμα και ενέργεια, αυξήθηκε κατά 3,9% σε ετήσια βάση έναντι ανόδου 4% τον Νοέμβριο. Οι αναλυτές προέβλεπαν αύξηση κατά 3,8%.

Πολύ νωρίς είναι ο Μάρτιος για μειώσεις επιτοκίων από την Fed μετά από τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ που δείχνουν πως η πορεία προς τον στόχο του 2% θα είναι πιο δύσκολη απ’ ότι αναμενόταν, σύμφωνα με την αξιωματούχο της ομοσπονδιακής τράπεζας του Κλίβελαντ, Λορέτα Μέστερ.

Οι νέες αιτήσεις για παροχή επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ την προηγουμένη εβδομάδα διαμορφώθηκαν χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών , μία ακόμα ένδειξη της ανθεκτικότητας που παρουσιάζει η αγορά εργασίας στην ισχυρότερη οικονομία του πλανήτη, παρά τους φόβους για ανώμαλη προσγείωση μετά τις διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων εκ μέρους της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Fed).

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε την Πέμπτη στη δημοσιότητα το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ, την εβδομάδα που έληξε στις 6 Ιανουαρίου 202.000 Αμερικανοί κατέθεσαν αίτηση για παροχή επιδόματος ανεργίας για πρώτη φορά, αριθμός μειωμένος κατά περίπου 1.000 σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο των νέων αιτήσεων σε εβδομαδιαία βάση από τα μέσα Οκτωβρίου.

Με αυτά τα δεδομένα, ο Dow Jones κινήθηκε οριακά υψηλότερα κατά 0,04% στις 37.711 μονάδες, ο S&P 500 έκλεισε στο -0,08% στις 4.779 μονάδες, ενώ ο Nasdaq έμεινε στάσιμος στις 14.970 μονάδες.

Οι αποδόσεις αυξήθηκαν με βάση τα στοιχεία του πληθωρισμού, με εκείνη του 10ετούς ομολόγου να αυξάνεται περισσότερο από 3 μονάδες βάσης στο 4,064%.

«Με τον CPI οριακό υψηλότερα από το αναμενόμενο, γίνεται δυσκολότερο για την Fed να πει πως οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν έχουν τιθασευτεί, ειδικά ενόψει μιας ισχυρής αγοράς εργασίας» δήλωσε ο Giuseppe Sette, πρόεδρος της Toggle AI.

Εμπορεύματα

Ο χρυσός υποχώρησε την Πέμπτη σε χαμηλό ενός μηνός καθώς το δολάριο σημείωσε άνοδο μετά τα ισχυρότερα από το αναμενόμενο στοιχεία για τον πληθωρισμό, ενώ οι επιθετικές δηλώσεις αξιωματούχων της Fed πυροδότησαν ανησυχίες ότι τα επιτόκια θα μπορούσαν να παραμείνουν αμετάβλητα και μετά τον Μάρτιο. Ο χρυσός σποτ υποχώρησε 0,1% στα 2.024,99 δολάρια ανά ουγγιά, μετά από άνοδο έως και 0,8% πριν από τα στοιχεία. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του χρυσού στις ΗΠΑ διαμορφώθηκαν κατά 0,4% χαμηλότερα στα 2019,20 δολάρια.

Ανοδικά έκλεισαν τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης πετρελαίου την Πέμπτη, βρίσκοντας υποστήριξη καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν τις αυξανόμενες εντάσεις και τις ναυτιλιακές απειλές στη Μέση Ανατολή, μία ημέρα μετά την πτώση τους εν μέσω μεγάλης άνοδου των αποθεμάτων αργού και καυσίμων στις ΗΠΑ. Το αμερικανικό αργό παράδοσης Φεβρουαρίου σημείωσε άνοδο 65 σεντς ή 0,9%, στα 72,02 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, μετά την απώλεια 1,2% την Τετάρτη. Το brent παράδοσης Μαρτίου πρόσθεσε 61 σεντς ή 0,8%, στα 77,41 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures Europe. Η βενζίνη παράδοσης Φεβρουαρίου σημείωσε άνοδο 2,3% στα 2,11 δολάρια το γαλόνι, ενώ το πετρέλαιο θέρμανσης παράδοσης Φεβρουαρίου σημείωσε αύξηση 2,8% στα 2,67 δολάρια το γαλόνι. To φυσικό αέριο παράδοσης Φεβρουαρίου διαμορφώθηκε στα 3,10 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες, με αύξηση 1,9%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ευρωαγορές: Τα μάκρο στοιχεία από τις ΗΠΑ έφεραν απώλειες

Βούιτσιτς (ΕΚΤ): Οπαδός των μειώσεων επιτοκίων κατά 25 μ.β. άπαξ και ξεκινήσει η νομισματική χαλάρωση

Χρηματιστήριο: Έκοψαν ταχύτητα οι αγοραστές - Νέα υψηλά για Eurobank, ETE

gazzetta
gazzetta reader insider insider