Ευρωαγορές: Αρνητικά πρόσημα μετά τα ρεκόρ που έφερε η ΕΚΤ

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ευρωαγορές: Αρνητικά πρόσημα μετά τα ρεκόρ που έφερε η ΕΚΤ
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 αποδυναμώνεται 0,30% στις 523,12 μονάδες.

Τελευταία ενημέρωση 17:01

Με αρνητικά πρόσημα κινούνται στις συναλλαγές της Παρασκευής οι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά τα ρεκόρ της προηγούμενης συνεδρίασης, που πυροδότησε η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης.

Το ΔΣ της ΕΚΤ υπογράμμισε πως παρά την πρόοδο που σημειώθηκε τα τελευταία τρίμηνα, οι εγχώριες πιέσεις στις τιμές εξακολουθούν να είναι ισχυρές καθώς ο ρυθμός ανόδου των μισθών είναι αυξημένος, και ο πληθωρισμός είναι πιθανόν να παραμείνει πάνω από τον στόχο για μεγάλο διάστημα του επόμενου έτους.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 αποδυναμώνεται 0,32% στις 523,02 μονάδες, με σχεδόν όλους τους επιμέρους κλάδους να καταγράφουν απώλειες. Οι μετοχές των αυτοκινήτων χάνουν 1% ενώ της τεχνολογίας προσθέτουν 0,6%. Ο Eurostoxx 50 διαπραγματεύεται στις 5.043 μονάδες στο -0,51%.

Στους επιμέρους δείκτες, ο γερμανικός DAX στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης υποχωρεί 0,75% στα επίπεδα των 18.506 μονάδων, ενώ ο γαλλικός CAC 40 διολισθαίνει 0,69% στις 7.984 μονάδες. Ο FTSE 100 στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου σημειώνει απώλειες 0,52% στις 8.242 μονάδες. Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο ιταλικός FTSE MIB στο Μιλάνο με -0,71% βρίσκεται στις 34.587 μονάδες. Στην Ισπανία, τέλος, ο δείκτης IBEX 35 διαμορφώνεται στις 11.393 μονάδες, με πτώση 0,72%.

Η ΕΚΤ άνοιξε τον «χορό» των επιτοκιακών μειώσεων πριν από την Federal Reserve και την Τράπεζα της Αγγλίας, επικαλούμενη την αυξανόμενη εμπιστοσύνη της για την καθοδική πορεία του πληθωρισμού, από το 10,6% τον Οκτώβριο του 2022 στο 2,6% με βάση τα στοιχεία του Μαΐου, αλλά και την αξιοπιστία/ισχύ των προβλέψεών της, δεδομένου ότι υπάρχει μία απόκλιση μόλις 0,1% ανάμεσα στις εκτιμήσεις της και τις μετρήσεις τους τελευταίους μήνες.

Η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ ανέφερε ότι η παραπάνω εμπιστοσύνη θα πρέπει να ανανεωθεί με βάση κάθε φορά τα εκάστοτε στοιχεία και σε κάθε συνεδρίαση ξεχωριστά, γιατί, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, «γνωρίζουμε την κατεύθυνση και τον προορισμό του ταξιδιού μας, αλλά είναι άκρως αβέβαιη η πορεία και η διάρκεια». Και με την φράση αυτή αναφέρθηκε σε μία σειρά από αβεβαιότητες, συμπεριλαμβανομένων των γεωπολιτικών κινδύνων, που καθιστούν αναγκαία τη διατήρηση της νομισματικής πολιτικής σε περιοριστικά επίπεδα για όσο διάστημα χρειαστεί για την επιστροφή, εγκαίρως, του πληθωρισμού στο στόχο του 2%.

Η Πέμπτη ήταν μία σημαντική μέρα και σε πολιτικό επίπεδο στην Ευρωζώνη, καθώς ξεκίνησε από την Ολλανδία, η διαδικασία των Ευρωεκλογών.

Μάκρο

Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης ενισχύθηκε το α' τρίμηνο του 2024, μετά τη συρρίκνωση που είχε καταγράψει στο τέλος του 2023.

Ειδικότερα, το εποχικά προσαρμοσμένο ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,3% το α' τρίμηνο, τόσο στη ζώνη του ευρώ όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, ανάλογα με την εκτιμήσεις. Υπενθυμίζεται ότι το δ' τρίμηνο του 2023, το ΑΕΠ είχε μειωθεί κατά 0,1% στη ζώνη του ευρώ και είχε παραμείνει σταθερό στην Ε.Ε.

Δεύτερο συνεχόμενο μήνα συρρίκνωσης κατέγραψε η βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία τον Απρίλιο, επιβεβαιώνοντας ότι τα εμπόδια για ανάκαμψη του τομέα παραμένουν ισχυρά παρά την ισχυρή εκκίνηση του έτους.

Σύμφωνα με στοιχεία της γερμανικής στατιστικής υπηρεσίας Destatis, η παραγωγή στον τομέα της μεταποίησης, της ενέργειας και των κατασκευών μειώθηκε κατά 0,1% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, με βάση εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία. Τον Μάρτιο η πτώση ήταν 0,4%.

Η μέτρηση ανήλθε κάτω από την πρόβλεψη για ανάπτυξη 0,2% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι σε έρευνα του Wall Street Journal. Ωστόσο, σε βάθος τριμήνου, υπάρχει μία σχετική ανάκαμψη καθώς για το διάστημα Φεβρουαρίου - Απριλίου συνολικά, η βιομηχανική παραγωγή έχει διευρυνθεί κατά 1%.

Την ίδια στιγμή, ενισχυμένες κατά 1,6% ήταν οι εξαγωγές της ισχυρότερης οικονομίας της Ευρωζώνης τον Απρίλιο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, καταγράφοντας αύξηση για δεύτερο διαδοχικό μήνα. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε σχετική δημοσκόπηση έκαναν λόγο για αύξηση 1,1%. Οι εισαγωγές κατέγραψαν μηναία αύξηση 1,9%.

Ασία

Παρόμοια ήταν και η εικόνα που επικράτησε στα ασιατικά χρηματιστήρια με τους δείκτες να κλείνουν σε μεικτό έδαφος, μετά τα στοιχεία για την οικονομία της Κίνας και τις οικιακές δαπάνες της Ιαπωνίας. Το ενδιαφέρον των επενδυτών τράβηξε φυσικά και η απόφαση της ΕΚΤ.

Οι εξαγωγές της Κίνας αυξήθηκαν πάνω από τις προβλέψεις των οικονομολόγων τον Μάιο, ενώ στον αντίποδα, οι εισαγωγές ήταν κατώτερες των εκτιμήσεων όπως έγινε γνωστό την Παρασκευή. Ειδικότερα, οι κινεζικές εξαγωγές εμφάνισαν ρυθμό ανόδου 7,6% σε ετήσια βάση πάνω από τις προσδοκίες για ανάπτυξη 6%.

Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ έκλεισε 0,63% χαμηλότερα, ενώ ο δείκτης CSI 300 ολοκλήρωσε τις συναλλαγές με μεγαλύτερες απώλειες 0,73%.

Η μέση μηνιαία καταναλωτική δαπάνη ανά νοικοκυριό στην Ιαπωνία για τον Απρίλιο ήταν 313.300 γιεν, αυξημένη κατά 3,4% σε ονομαστικούς και κατά 0,5% σε πραγματικούς όρους.

Ο Nikkei 225 της Ιαπωνίας έχασε 0,05%, στις 38.683,93 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος Topix ανήλθε στις 2.755,03 μονάδες.

Ο Kospi της Νότιας Κορέας κέρδισε 1,23% για να κλείσει στις 2.722,67 μονάδες και ο Kosdaq μικρότερης κεφαλαιοποίησης ολοκλήρωσε τις συναλλαγές με +1,81% στις 866,18 μονάδες.

Στην Αυστραλία, ο S&P/ASX 200 κινήθηκε 0,49% υψηλότερα καταγράφοντας 3ήμερο νικηφόρο σερί.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μακλούφ (ΕΚΤ) για επιτόκια: Ασαφές εάν υπάρξουν νέες μειώσεις ή πόσο θα γρήγορα θα γίνουν

Αιφνίδια άνοδος 7,6% στις κινεζικές εξαγωγές τον Μάιο

Απροσδόκητη πτώση για τη βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία τον Απρίλιο

gazzetta
gazzetta reader insider insider