Σε απόλυτη αρρυθμία το Χρηματιστήριο ενόψει triple witching

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Σε απόλυτη αρρυθμία το Χρηματιστήριο ενόψει triple witching
Δε μπορεί να διαχειριστεί την τριπλή λήξη συμβολαίων το ΧΑ. Έντονες πιέσεις από τα παράγωγα στη spot.

Ήταν σχεδόν βέβαιο πως η βίαια πτωτική συνεδρίαση της Παρασκευής θα είχε απόνερα, με την «ουρά» πωλήσεων να βγαίνει στη σημερινή και τη μεταβλητότητα να χτυπά ξανά «κόκκινο».

Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr έντονο θόρυβο στη spot συνεχίζει να προκαλεί το triple witching στα παράγωγα που αναμένεται την Παρασκευή, δηλαδή η τριπλή λήξη των συμβολαίων και των δικαιωμάτων σε δείκτες και μετοχές. Ανέκαθεν το rollover στα συμβόλαια προκαλεί ισχυρές πιέσεις στη spot, λόγω arbitrage, ωστόσο μερίδα Ελλήνων επενδυτών στη συγκεκριμένη φάση δεν προχωρά σε rollover στην επόμενη σειρά συμβολαίων Σεπτεμβρίου.

Μη έχοντας τα κεφάλαια να πάρουν πάνω τους τα χαρτιά, κλείνουν απλώς τις τρέχουσες long θέσεις στα συμβόλαια, αναμένοντας χαμηλότερες τιμές για να προβούν σε εκ νέου άνοιγμα long. Να σημειωθεί πως τα margin σε πολλούς λογαριασμούς χτύπησαν «κόκκινο», συμπαρασύροντας έτσι τη spot. Ο τραπεζικός κλάδος και ιδιαίτερα οι Πειραιώς - Alpha Bank πιέστηκαν σημαντικά και σήμερα, καθώς αποτελούν τον εύκολο στόχο για ρευστοποιήσεις από βραχυπρόθεσμους και retail.

Βέβαια, σε τέτοιες καταστάσεις όπου βγαίνουν «επιθετικές» πωλήσεις και προκύπτει έντονο «noise» από διάφορα «νέα - γεγονότα», σημασία έχει το ποιοι προβαίνουν σε αυτές τις κινήσεις και ποιοι περιμένουν στη γωνία για να αγοράσουν σε τιμές ευκαιρίας, είτε για να ενισχύσουν υπάρχουσες θέσεις, είτε για να χτίσουν βάσεις σε άλλες. Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr από αρκετά desks, «ουρά» πωλήσεων έβγαινε από το retail και τους μικροεπενδυτές στη βάση των παραπάνω, τη στιγμή που ξένα funds και θεσμικοί αγοράζουν σταδιακά και άκοπα (τους ερχόντουσαν στα σημεία που ήθελαν τα κομμάτια) πολλές μετοχές που επιθυμούσαν.

Σε μια ρηχή αγορά όπως το ΧΑ, αρκετά desks μέσω του market making φοβίζουν έτι περαιτέρω και πιέζουν όσο δε πάει την αγορά, προκειμένου το retail να πειστεί και να αποχωρήσει σταδιακά και μεγαλύτεροι παίκτες αναλάβουν δράση. Και όλα αυτά όταν η Wall Street σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και οι ευρωπαϊκές αγορές επιστρέφουν σε θετικό «έδαφος».

Από την άλλη, στις 20 Ιουνίου αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον οι αποφάσεις της MSCI στην ετήσια ανασκόπηση που διενεργεί ως προς την ταξινόμηση των αγορών. Το ΧΑ βρίσκεται στο γκρουπ των αναδυόμενων αγορών αλλά φαίνεται να πληροί τα κριτήρια για ένταξη σε «watch list» για αναβάθμιση σε ανεπτυγμένη αγορά (θα αναβάθμιση θα επελθει στα τέλη του 2025). Τα placements τόσο των τραπεζών, όσο και τα τελευταία από ΕΛΠΕ, Jumbo, Metlen βοήθησαν προς αυτή την κατεύθυνση αυξάνοντας σημαντικά την ελεύθερη διασπορά.

Η εξέλιξη αυτή θα έχει σημαντικά οφέλη, όπως η βελτίωση της «φήμης» του Χρηματιστηρίου Αθηνών και της Ελλάδας διεθνώς, η ενίσχυση των διασυνοριακών επενδύσεων, η χαμηλότερη μεταβλητότητα της αγοράς και οι υψηλότερες αποτιμήσεις των μετοχών, με ένα χαμηλότερο κόστος κεφαλαίου για τις εγχώριες εισηγμένες.

Επιπλέον, στις 24 Ιουνίου υπάρχει το τριμηνιαίο rebalancing σε FTSE, με το flow να λαμβάνει χώρα τις αμέσως προσεχείς ημέρες, ήτοι τις 21 Ιουνίου. Συνεπώς σε διάστημα μόλις μιας εβδομάδας η ρηχή εγχώρια αγορά και ευάλωτη σε τέτοιες καταστάσεις, έχει να διαχειριστεί μεγάλες αναδιατάξεις θέσεων και αναδιαρθρώσεις δεικτών που ενισχύουν σημαντικά τη μεταβλητότητα.

Τεχνικά, η διάσπαση του 1.424 έγινε με θόρυβο με το Γενικό Δείκτη να διασπά προσωρινά το επίπεδο των 1.400 μονάδων και να πηγαίνει μέχρι τις 1.395 μονάδες, κλείνοντας έτσι ένα ανοιχτό gap. Κρίσιμο επίπεδο οι 1.391 και 1.380 μονάδες που δε δοκιμάστηκαν σήμερα. Ουσιαστικό επίπεδο σε εβδομάδα είναι το 1.358 που συντηρεί την μεσοπρόθεσμη εβδομαδιαία τάση. Κατοχύρωση του 1.440 θα μπορούσε να δοκιμάσει το 1.464 ενώ το stop σε ημερήσιο κλείσιμο πλέον είναι το 1.472 σε κλείσιμο μέρας.

Σε πολλές μετοχές καταγράφηκαν και σήμερα ακραίες μεταβολές και κινήσεις. Η ΔΕΗ βρέθηκε μέχρι και στα 10,40 ευρώ προτού μαζέψει τις απώλειες και περάσει σε θετικό έδαφος προς τις δημοπρασίες στα 10,63 ευρώ (0,28%). Ισχυρή άνοδος και αντίδραση για Metlen (1,48%), Jumbo (1,64%), Lamda (3,38%).

Η τελευταία έλαβε ισχυρή ώθηση μετά την είσοδο στο μετοχικό κεφάλαιο του Γεώργιου Προκοπίου. Ειδικότερα, η εταιρεία πούλησε 3.534.734 ίδιες μετοχές, που αντιστοιχούν σε 2% του συνόλου των μετοχών και των δικαιωμάτων ψήφου της σε τιμή πώλησης 7,10 ανά μετοχή, μέσω προσυμφωνημένης συναλλαγής (OTC).

Από το «κόκκινο φόντο» σε θετικό περόσημο έκλεισε η Cenergy (0,67%), ενώ οι πιέσεις διατηρήθηκαν στη Viohalco και την ElvalHalcor. Υψηλή μεταβλητότητα για Motor Oil που τελικά έκλεισε σταθερή στα 24,40 ευρώ, έχοντας δει τα 24,88 ευρώ.

Οι τράπεζες βρέθηκαν για ακόμη μια φορά στο κάδρο των ρευστοποιήσεων, με την Πειραιώς να υποχωρεί κατά 2,33% στα 3,516 ευρώ, την Alpha Bank κατά 1,04% στα 1,524 ευρώ και τις Eurobank - Εθνική να προσπαθούν να βγάλουν «άμυνες», υποχωρώντας κατά 0,64% και 0,56% αντίστοιχα. Η Εθνική έφτασε μέχρι και στα 8,01 ευρώ και η Eurobank στα 2,067 ευρώ προτού γυρίσουν ξανά χαμηλότερα.

Η Πειραιώς βρέθηκε μέχρι και τα 3,49 ευρώ, προτού μαζέψει ελαφρώς και η Alpha στα 1,49 ευρώ. Και οι δύο κατέγραψαν τον υψηλότερο τζίρο, που έφτασε τα 18,54 εκατ. και 14,23 εκατ. αντίστοιχα.

Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 0,2% στις 1.404,11 μονάδες, με τον τζίρο να χαμηλώνει στα 93,81 εκατ. ευρώ. Η αγορά είδε μέχρι και τις 1.395 μονάδες (δεν έκλεισε όλο το gap) προτού μαζέψει μερικώς, έχοντας ως υψηλό ημέρας τις 1.419,49 μονάδες. Απώλειες 0,17% για τον FTSE 25 στις 3.405,71 μονάδες, με τον τραπεζικό στο -1,03% και στις 1.228,06 μονάδες.

Κέρδη για Coca Cola (0,82%), Ελλάκτωρ (0,86%), Autohellas (0,7%), ΕΥΔΑΠ (0,54%) και Sarantis (0,18%). Οριακές απώλειες για ΕΛΠΕ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ να υποχωρεί κατά 0,73% στα 16,30 ευρώ και την Τέρνα Ενεργειακή να ενισχύεται οριακά στα 18,62 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Jefferies: Λεπέν όπως Μελόνι; - Τι δείχνει το παράδειγμα της Ιταλίας - Ακραίο το sell off στις γαλλικές τράπεζες

Lamda Development: Πούλησε το 2% στην ΖΕΡΚΟ του Γ. Προκοπίου

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider