Πτώση στις ευρωαγορές παρά την υποχώρηση του πληθωρισμού

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πτώση στις ευρωαγορές παρά την υποχώρηση του πληθωρισμού
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 υποχωρεί κατά 0,60% στις 509,94 μονάδες.

Τελευταία ενημέρωση 12:51

Σε μεικτό έδαφος κινούνται την Τρίτη οι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά τη δημοσίευση των στοιχείων για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη όπου παρατηρήθηκε οριακή αποκλιμάκωση στο 2,5% από το 2,6% του Μαΐου, όπως ανέμεναν οι οικονομολόγοι.

Πιο αναλυτικά, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 υποχωρεί κατά 0,60% στις 509,94 μονάδες. Ο δείκτης Eurostoxx 50 καταγράφει απώλειες 0,78% στις 4.892 μονάδες.

Στους επιμέρους δείκτες, ο γερμανικός DAX στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης αποδυναμώνεται κατά 1,21% στις 18.100 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 κινείται στις 7.505 με -0,74%. Στο Λονδίνο, ο βρετανικός FTSE 100 διολισθαίνει κατά 0,28% στις 8.144 μονάδες, ενώ στην ευρωπαϊκή περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB χάνει 0,99% στις 33.385 μονάδες. Στην Ισπανία, τέλος, ο δείκτης IBEX 35 βρίσκεται χαμηλότερα κατά 1,49% στις 10.892 μονάδες.

Η Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δεν έχει ακόμα επαρκή στοιχεία ότι η απειλή του πληθωρισμού έχει υποχωρήσει οριστικά, τροφοδοτώντας τις υποψίες ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα κάνουν ένα διάλειμμα από τη μείωση των επιτοκίων στη συνεδρίαση του Ιουλίου.

Όπως ανέφερε η πρόεδρος της ΕΚΤ, στο ετήσιο Κεντρικό Τραπεζικό Φόρουμ που ξεκίνησε στη Πορτογαλία, όσο η αγορά εργασίας να παραμένει ανθεκτική στην Ευρωζώνη, η κεντρική τράπεζα έχει το χρόνο να αξιολογήσει τα εισερχόμενα στοιχεία. «Είναι πολύ νωρίς να επικαλεστούμε μία νίκη μετά την άνοδο που κατέγραψαν οι τιμές», σημείωσε.

Από την άλλη, ο Λουίς ντε Γκίντος, ξεκαθάρισε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν ακολουθεί μια προκαθορισμένη πορεία για μειώσεις επιτοκίων καθώς η αβεβαιότητα παραμένει υψηλή.

Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι, οι πόλεμοι στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία και οι εκλογές στη Γαλλία περιπλέκουν την αξιολόγηση της κατάστασης που επικρατεί στην ευρωπαϊκή οικονομία και των τάσεων των τιμών, εκτίμησε, προσθέτοντας ότι οι επόμενοι μήνες «δεν θα είναι εύκολοι».

Μιλώντας στο Bloomberg, ο Φίλιπ Λέιν συμπορεύθηκε με την Πρόεδρο της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, στέλνοντας το μήνυμα ότι είναι απίθανη μια νέα μείωση των επιτοκίων τον Ιούλιο, ζητώντας υπομονή στη συλλογή στοιχείων που αποδεικνύουν ότι η ΕΚΤ οδεύει προς τον στόχο του 2%.

«Όσο αφορά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Ιουνίου, εξακολουθούμε να έχουμε ερωτήματα για τον πληθωρισμό των υπηρεσιών», επισήμανε στο περιθώριο του ετήσιου φόρουμ της ΕΚΤ στη Σίντρα της Πορτογαλίας. «Αυτά τα δεδομένα δεν τον καθορίζουν» πρόσθεσε.

Το επιχειρηματικό κλίμα στην αυτοκινητοβιομηχανία της Γερμανίας, «επιδεινώθηκε ελαφρώς» τον Ιούνιο, καθώς αδυνατεί να αποκτήσει δυναμική όπως άλλωστε και η ευρύτερη οικονομία της χώρας.

Ασία

Τα ασιατικά χρηματιστήρια υποχώρησαν την Τρίτη, σε αντίθεση με τη Wall Street που είδε τον Nasdaq Composite να σημειώνει νέο ρεκόρ χάρη στις μετοχές τεχνολογίας.

Οι έμποροι στην Ασία επεξεργάστηκαν στοιχεία για τον πληθωρισμό της Νότιας Κορέας, ο οποίος διαμορφώθηκε στο 2,4% για τον Ιούνιο, χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων για 2,7%.

Ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei 225 σημείωσε άνοδο 1,12%, σε υψηλό 3 μηνών, στις 40.074,69 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος δείκτης Topix σημείωσε πρόσθεσε 1,15% και άγγιξε νέο υψηλό 34 ετών, στις 2.856,62 μονάδες. Ο Topix απέχει λιγότερο από 30 μονάδες από το ιστορικό υψηλό κλεισίματος των 2.884,80 μονάδων που πέτυχε στις 18 Δεκεμβρίου 1989.

Το ιαπωνικό γεν αποδυναμώθηκε έως και 161,67 έναντι του δολαρίου, παραμένοντας σε χαμηλά 38 ετών.

Ο Kospi της Νότιας Κορέας έκλεισε με πτώση 0,84% στις 2.780,86 μονάδες και ο μικρής κεφαλαιοποίησης Kosdaq έκλεισε - 2,04% στις 829,91 μονάδες μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό

Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ κέρδισε 0,23%. Ο CSI 300 της ηπειρωτικής Κίνας σημείωσε πτώση 0,27%.

Ο S&P/ASX 200 της Αυστραλίας υποχώρησε κατά 0,42% στις 7.718,2 μονάδες, καθώς η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας δημοσίευσε τα πρακτικά της συνεδρίασης νομισματικής πολιτικής του Ιουνίου, στην οποία τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου συζήτησαν την αύξηση των επιτοκίων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ντε Γκίντος (ΕΚΤ): Καμία προκαθορισμένη πορεία για μειώσεις επιτοκίων

Λαγκάρντ: Η ΕΚΤ χρειάζεται χρόνο να σταθμίσει τις αβεβαιότητες για τον πληθωρισμό

Η σχέση των ελληνικών επιχειρήσεων με την τεχνητή νοημοσύνη και το πρόβλημα του AI Brain Drain

gazzetta
gazzetta reader insider insider