Βαρίδι για το ΧΑ οι μεγάλες αποκοπές μερισμάτων

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βαρίδι για το ΧΑ οι μεγάλες αποκοπές μερισμάτων
Jumbo, ΕΛΠΕ και ηπιότερα Πειραιώς πιέζουν το ΧΑ λόγω των αποκοπών μερισμάτων.

Βαρίδι για τον Γενικό Δείκτη και όχι αναμένεται να αποτελέσουν οι μεγάλες αποκοπές μερισμάτων στις Jumbo, ΕΛΠΕ κυρίως και δευτερευόντως στην Πειραιώς.

Η Πειραιώς αποτελεί την πρώτη συστημική τράπεζα που μετά από αρκετά χρόνια επιστρέφει στις χρηματικές διανομές, κόβοντας μέρισμα 0,0631584 ευρώ ανά μετοχή. Ακολουθούν τις επόμενες εβδομάδες Eurobank, Alpha Bank, Εθνική (από 25 Ιουλίου και έπειτα). Παράλληλα, μεγάλα μερίσματα διανέμουν η Jumbo ύψους 1 ευρώ ανά μετοχή και τα ΕΛΠΕ ύψους 0,60 ευρώ ανά μετοχή. Από τις μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις η AS Company κόβει μέρισμα 0, 13762556 ευρώ ανά μετοχή.

Ευρύτερα, όπως σχολιάζει ο Πέτρος Στεριώτης, πιστοποιημένος τεχνικός αναλυτής, μέλος της βρετανικής Society of Technical Analysts, «ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών κατέγραψε κέρδη της τάξης του 8,5% το πρώτο φετινό εξάμηνο, με το θετικό πρόσημο της εν λόγω περιόδου να μην έχει «απειληθεί» σε καμία συνεδρίαση, παρά την αξιοπρόσεκτη απομάκρυνση του Δείκτη από τα πολυετή υψηλά του Μαΐου.

Στην τρέχουσα απαιτητική διεθνή πολιτική και επιτοκιακή συγκυρία, επιλεγμένες εισηγμένες συνεχίζουν να «λάμπουν» εν μέσω προσδοκιών για συνέχιση της υψηλής κερδοφορίας τους, γεγονός που προσελκύει επενδυτές βασιζόμενους σε θεμελιώδη μεγέθη όπως οι καθαρές ταμειακές ροές (net cash flow) και το εκτιμώμενο P/E.

Παράλληλα, οι μερισματικές αποδόσεις που «ανταγωνίζονται» ακόμη και την απόδοση του δεκαετούς κρατικού ομολόγου δεν περνούν απαρατήρητες από το «έξυπνο χρήμα». Μένει να δούμε, βέβαια, αν η μερισματική ρευστότητα που αποκτούν τα χαρτοφυλάκια θα επανεπενδυθεί στο ΧΑ ή θα βρει «διέξοδο» σε άλλες μορφές επένδυσης ή κατανάλωσης εκτός λεωφόρου Αθηνών.

Στον αντίποδα, ο «ατροφικός» όγκος συναλλαγών συνεχίζει να ταλανίζει μια Αγορά που θέλει να θεωρείται αναπτυγμένη, με την πλειονότητα των εν δυνάμει επενδυτών λιανικής να «λάμπει δια της απουσίας της» και για τους δικούς της λόγους από τα χρηματιστηριακά δρώμενα.

Τα πρόσφατα μεγάλα placements ελληνικών μετοχών προκαλούν οπωσδήποτε μία «κόπωση» στην ούτως ή άλλως ρηχή Αγορά μας, ενώ τμήματα της μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης δεν έχουν «πείσει» με την συνολική τους απόδοση, πόσω μάλλον εν μέσω του υφιστάμενου ελληνικού δομικού bull market».

«Διαγραμματικά και σε ό,τι αφορά τον Γενικό Δείκτη του ΧΑ, ανθεκτικότητα έχει επιδείξει το επίπεδο-κλειδί των 1.400 μονάδων, ενώ κρίσιμη αντίσταση για τις επόμενες συνεδριάσεις εντοπίζεται στις 1.472» καταλήγει ο Π. Στεριώτης.

Στο ταμπλό, ο ΓΔ υποχωρεί υπό το βάρος των αποκοπών κατά 0,31% στις 1.446,78 μονάδες, με τον FTSE25 στο -0,42% και τον ΔΤΡ στο -0,48% και τις 1.262,87 μονάδες.

Στις τράπεζες κατά 1,06% υποχωρεί η Πειραιώς στα 3,643 ευρώ, με την Alpha στο -0,58%, την ΕΥΡΩΒ στο -0,24% στα 2,10 ευρώ και την ΕΤΕ σχεδόν σταθερή στα 7,89 ευρώ.

Κατά 6,01% λόγω της αποκοπής υποχωρούν τα ΕΛΠΕ στα 7,8 ευρώ, με τη ΜΠΕΛΑ στα -3,37% στα 26,42 ευρώ. Πιέσεις σε ΟΤΟΕΛ, ΑΡΑΙΓ.

Κέρδη άνω του 1% για ΕΕΕ, και Optima. Ήπιες μεταβολές για ΔΕΗ, ΜΟΗ και Metlen.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider