Μεικτά πρόσημα στις ευρωαγορές με το «βλέμμα» σε ΕΚΤ και Λάιεν

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μεικτά πρόσημα στις ευρωαγορές με το «βλέμμα» σε ΕΚΤ και Λάιεν
Ράλι 7% για την Volvo Cars.

Τελευταία ενημέρωση 12:14

Θολό είναι το τοπίο στις ευρωαγορές την Πέμπτη, καθώς οι επενδυτές αναμένουν την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για τα επιτόκια και παρακολουθούν την ομιλία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην οποία παρουσιάζει το όραμά της για την ΕΕ, μέσα από ένα έγγραφο 31 σελίδων.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται 0,24% στις 516,06 μονάδες με τα μεγάλα χρηματιστήρια αλλά και τους περισσότερους κλάδους να ξεκινούν τις συναλλαγές σε θετικό έδαφος. Των κερδών ηγείται ο κλάδος των αυτοκινήτων με άνοδο1,35% και ακολουθεί του πετρελαίου και του φυσικού αερίου με άνοδο 0,97%. Οι μετοχές της τεχνολογίας υποχωρούν 0,43%. Ο Eurostoxx50 προσθέτει 0,30% στις 4.905 μονάδες.

Στους επιμέρους δείκτες, ο βρετανικός FTSE 100 στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου καταγράφει κέρδη 0,83% στις 8.255 μονάδες ενώ ο γερμανικός DAX στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης με +0,15% στις 18.470 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κερδίζει 0,52% στις 7.609 μονάδες. Στην ευρωπαϊκή περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB με +0,67% στις 34.610 μονάδες. Στην Ισπανία, τέλος, ο δείκτης IBEX 35 προσθέτει 0,73% και κινείται στις 11.185 μονάδες.

Η ΕΚΤ, αναμένεται να κρατήσει στον «πάγο» τα επιτόκιά της στη συνεδρίαση της Πέμπτης, με τις βελτιωμένες ωστόσο προοπτικές για τον πληθωρισμό να κρατούν ανοικτή την πόρτα για περαιτέρω μείωση τους επόμενους μήνες. Ο βασικός πληθωρισμός περιορίστηκε στο 2,5% τον Ιούνιο από 2,6% το Μάιο, με την οικονομία της Ευρωζώνης να είναι ελαφρώς πιο εξασθενημένη απ' ό,τι αναμενόταν, καθώς οι βασικές εξαγωγικές αγορές της σε Κίνα και ΗΠΑ παρουσιάζουν σημάδια επιβράδυνσης.

Από την άλλη, η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν δεσμεύτηκε να προτείνει νέες πολιτικές για το κλίμα και να επικεντρωθεί στην οικοδόμηση μιας «πραγματικής ευρωπαϊκής αμυντικής ένωσης». Στις προτεραιότητες που παρουσίασε, νο. 1 είναι ένα νέο σχέδιο για τη βιώσιμη ευημερία και ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης.

Ράλι καταγράφουν στις συναλλαγές της Πέμπτης οι μετοχές της Volvo Cars, καθώς η σουηδική αυτοκινητοβιομηχανία είδε τα κέρδη της στο β' τρίμηνο του 2024 να εκτοξεύονται. Πιο αναλυτικά, η εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης καταγράφει κέρδη 7,35%, ενώ νωρίτερα ανακοίνωσε πως τα λειτουργικά της κέρδη στο προηγούμενο τρίμηνο ανήλθαν στα 776 εκατ. δολάρια, σημειώνοντας άνοδο 28% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023.

Σύμφωνα με το CNBC, πρόκειται για την ισχυρότερη επίδοση της αυτοκινητοβιομηχανίας σε ένα μεμονωμένο τρίμηνο. Τα έσοδα της Volvo Cars ανήλθαν στα 101,5 δισ. σουηδικές κορώνες από 102,2 δισ. την ίδια περίοδο του περασμένου έτους.

Ωστόσο, 6% «βυθίζεται» η μετοχή της Nokia στο Χρηματιστήριο της Φινλανδίας μετά από ανακοίνωση της εταιρείας για 32% πτώση στα λειτουργικά κέρδη δεύτερου τριμήνου λόγω της αδύναμης ζήτησης για εξοπλισμό 5G.

Τα συγκρίσιμα λειτουργικά κέρδη της φινλανδικής κατασκευάστριας κινητών συσκευών μειώθηκαν κατά ένα τρίτο σε σχέση με ένα χρόνο πριν στα 423 εκατ. ευρώ, από 619 εκατ. ευρώ προηγουμένως. Επικαλούμενη την «συνεχιζόμενη αδυναμία της αγοράς» η Nokia ανέφερε ότι οι καθαρές πωλήσεις ελαττώθηκαν κατά 18% στα 4,47 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με την LSEG, πρόκειται για τα χειρότερα επίπεδα από το 2015.

Ασία

Με απώλειες ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι περισσότεροι δείκτες στα ασιατικά χρηματιστήρια, λόγω της πτώσης στις μετοχές τσιπ.

Οι μετοχές των κολοσσών παραγωγής ημιαγωγών κατέγραψαν, όπως οι ASML, Nvidia και TSMC, κατέγραψαν σημαντικές απώλειες μετά τις αναφορές δημοσιευμάτων πως επίκεινται αυστηρότεροι περιορισμοί στις εξαγωγές από τις ΗΠΑ αλλά και έξαρση των γεωπολιτικών εντάσεων, οι οποίες τροφοδοτούνται από τα σχόλια του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ και μεγάλου φαβορί να επιστρέψει στο Λευκό Οίκο μετά την απόπειρα δολοφονίας του.

Οι απότομες κινήσεις των μετοχών συγκεκριμένα, ξεκίνησαν από την στιγμή που το Bloomberg ανέφερε την Τετάρτη ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν εξετάζει έναν εκτεταμένο κανόνα για τον περιορισμό των εταιρειών που εξάγουν τον εξοπλισμό τους για την κατασκευή τσιπ στην Κίνα. Ο FDPR (foreign direct product rule) επιτρέπει στις Ηνωμένες Πολιτείες να ελέγχουν τα ξένα προϊόντα, ακόμη και αν χρησιμοποιούν τη μικρότερη ποσότητα αμερικανικής τεχνολογίας, κάτι που μπορεί να επηρεάσει εταιρείες εκτός ΗΠΑ.

Ο ιαπωνικός Nikkei 225 σημείωσε πτώση 2,36% και έκλεισε στις 40.126,35 μονάδες, ενώ ο Topix διολίσθησε 1,6% στις 2.868,63 μονάδες.

Ο Kospi της Νότιας Κορέας υποχώρησε κατά 0,67% στις 2.824,35 μονάδες, ενώ ο μικρής κεφαλαιοποίησης Kosdaq έχασε 0,84% και βρέθηκε στις 822,48 μονάδες.

Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ σημείωσε άνοδο 0,64%, ενώ ο κινεζικός CSI 300 πρόσθεσε 0,55% στις 3.520,93 μονάδες.

Ο αυστραλιανός δείκτης S&P/ASX 200 με -0,27% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 8.036,50 μονάδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider