Το παγκόσμιο sell-off έφτασε και στην Wall Street: 1.000 μονάδες έχασε ο Dow Jones, στο -3% οι S&P 500 και Nasdaq

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το παγκόσμιο sell-off έφτασε και στην Wall Street: 1.000 μονάδες έχασε ο Dow Jones, στο -3% οι S&P 500 και Nasdaq
Βουτιά άνω του 6% για την Nvidia, απώλειες 5% για την Apple μετά την απόφαση του Γουόρεν Μπάφετ να ξεφορτωθεί το ήμισυ του γιγαντιαίου μεριδίου του. Πάνω από 650 δισ. δολάρια η χασούρα για τα μεγαλύτερα ονόματα του τεχνολογικού κλάδου. Η χειρότερη μέρα για τον S&P 500 από το 2022.

Με ισχυρές απώλειες ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση της Δευτέρας οι κυριότεροι δείκτες στην Wall Street, εν μέσω του γενικευμένου ξεπουλήματος που προκάλεσε ισχυρούς κλυδωνισμούς στις αγορές σε ΗΠΑ, Ασία και Ευρώπη, καθώς τα νεότερα στοιχεία για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας συνηγορούν πως η ισχυρότερη οικονομία του πλανήτη διολισθαίνει επικίνδυνα προς την ύφεση, τη στιγμή που η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ επιμένει να διατηρεί τα επιτόκιά της στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας 20ετίας, προσπαθώντας να τιθασεύσει τον πληθωρισμό.

Πιο αναλυτικά, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 38.703 μονάδων, σημειώνοντας απώλειες 1.033 μονάδες ή 2,60%. Παρόμοια εικόνα και για τον S&P 500, ο οποίος έκλεισε στις 5.186 μονάδες, χαμηλότερα κατά 3%, στην χειρότερη ημερήσια επίδοσή του από το 2022.

Ισχυρότερες πιέσεις για τον τεχνολογικό κλάδο, με τον δείκτη Nasdaq να καταγράφει απώλειες 3,43% και να διαμορφώνεται στις 16.200 μονάδες, με κορυφαίες εισηγμένες να «βυθίζονται» εν μέσω ανησυχιών για τον αντίκτυπο της τεχνητής νοημοσύνης στα κέρδη των μεγάλων εταιρειών, ενώ η κεφαλαιοποίηση των Magnificent Seven (Nvidia, Apple, Alphabet, Microsoft, Meta, Tesla, Amazon) μειώθηκε κατά 659 δισ. δολάρια μέσα σε μία μόλις ημέρα. Στις τελευταίες τέσσερις συνεδριάσεις, οι «Κορυφαίες Επτά» έχασαν χάσει συλλογικά σχεδόν 2 τρισ. δολάρια σε κεφαλαιοποίηση.

Η μετοχή της Nvidia υποχώρησε άνω του 6%, ενώ η Apple έχασε περίπου 5% μετά την απόφαση του Γουόρεν Μπάφετ να ξεφορτωθεί το ήμισυ του γιγαντιαίου μεριδίου του στον τεχνολογικό κολοσσό μειώθηκε κατά 659 δισ. δολάρια. Η Tesla έχασε 4%, η Microsoft 3,15% και η Meta 3,5%.

Σε άλλα οικονομικά νέα, απότομη ανάκαμψη κατέγραψε για τον Ιούλιο ο τομέας των υπηρεσιών στις ΗΠΑ, δίνοντας μία «ανάσα» στις ανησυχίες των επενδυτών για ενδεχόμενη ύφεση στην οικονομία των ΗΠΑ.

Το Institute for Supply Management ανακοίνωσε την Δευτέρα ότι ο δείκτης δραστηριότητας υπηρεσιών του υποχώρησε στο 51,4% τον Ιούλιο από 48,8% τον Ιούνιο, στο χαμηλότερο ποσοστό από τον Μάιο του 2020 στην κορύφωση της πανδημίας. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της The Wall Street Journal ανέμεναν ότι ο δείκτης ISM θα φτάσει στο 50,9%.

Μία ανάγνωση κάτω του 50% θεωρείται θετική για την οικονομία. «Οι περισσότερες επιχειρήσεις είτε παρέμειναν στάσιμες, είτε αναπτύχθηκαν με σταθερό ρυθμό», ανέφερε ο επικεφαλής της έρευνας, Στιβ Μίλερ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Απώλειες 1% για τον χρυσό εν μέσω του sell off, στο -4% το ασήμι

Ήπιες απώλειες αλλά χαμηλά εξαμήνου για το πετρέλαιο

«Βουτιά» άνω του 2% και χαμηλά έξι μηνών στις ευρωαγορές εν μέσω παγκόσμιου selloff

gazzetta
gazzetta reader insider insider