Με ισχυρές απώλειες ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση της Δευτέρας οι κυριότεροι δείκτες στην Wall Street, εν μέσω του γενικευμένου ξεπουλήματος που προκάλεσε ισχυρούς κλυδωνισμούς στις αγορές σε ΗΠΑ, Ασία και Ευρώπη, καθώς τα νεότερα στοιχεία για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας συνηγορούν πως η ισχυρότερη οικονομία του πλανήτη διολισθαίνει επικίνδυνα προς την ύφεση, τη στιγμή που η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ επιμένει να διατηρεί τα επιτόκιά της στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας 20ετίας, προσπαθώντας να τιθασεύσει τον πληθωρισμό.
Πιο αναλυτικά, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 38.703 μονάδων, σημειώνοντας απώλειες 1.033 μονάδες ή 2,60%. Παρόμοια εικόνα και για τον S&P 500, ο οποίος έκλεισε στις 5.186 μονάδες, χαμηλότερα κατά 3%, στην χειρότερη ημερήσια επίδοσή του από το 2022.
- Διαβάστε ακόμα - «Μαύρη Δευτέρα» στις αγορές: Ημέρες 1987 στην Ιαπωνία, κύμα ρευστοποιήσεων σε ΗΠΑ, Ευρώπη και ΧΑ - Το δίλημμα των επενδυτών
Ισχυρότερες πιέσεις για τον τεχνολογικό κλάδο, με τον δείκτη Nasdaq να καταγράφει απώλειες 3,43% και να διαμορφώνεται στις 16.200 μονάδες, με κορυφαίες εισηγμένες να «βυθίζονται» εν μέσω ανησυχιών για τον αντίκτυπο της τεχνητής νοημοσύνης στα κέρδη των μεγάλων εταιρειών, ενώ η κεφαλαιοποίηση των Magnificent Seven (Nvidia, Apple, Alphabet, Microsoft, Meta, Tesla, Amazon) μειώθηκε κατά 659 δισ. δολάρια μέσα σε μία μόλις ημέρα. Στις τελευταίες τέσσερις συνεδριάσεις, οι «Κορυφαίες Επτά» έχασαν χάσει συλλογικά σχεδόν 2 τρισ. δολάρια σε κεφαλαιοποίηση.
Η μετοχή της Nvidia υποχώρησε άνω του 6%, ενώ η Apple έχασε περίπου 5% μετά την απόφαση του Γουόρεν Μπάφετ να ξεφορτωθεί το ήμισυ του γιγαντιαίου μεριδίου του στον τεχνολογικό κολοσσό μειώθηκε κατά 659 δισ. δολάρια. Η Tesla έχασε 4%, η Microsoft 3,15% και η Meta 3,5%.
- Διαβάστε ακόμα - Κατάρρευση ως και 15% για το Bitcoin - «Μάχη» για τα 50.000 δολάρια
Σε άλλα οικονομικά νέα, απότομη ανάκαμψη κατέγραψε για τον Ιούλιο ο τομέας των υπηρεσιών στις ΗΠΑ, δίνοντας μία «ανάσα» στις ανησυχίες των επενδυτών για ενδεχόμενη ύφεση στην οικονομία των ΗΠΑ.
Το Institute for Supply Management ανακοίνωσε την Δευτέρα ότι ο δείκτης δραστηριότητας υπηρεσιών του υποχώρησε στο 51,4% τον Ιούλιο από 48,8% τον Ιούνιο, στο χαμηλότερο ποσοστό από τον Μάιο του 2020 στην κορύφωση της πανδημίας. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της The Wall Street Journal ανέμεναν ότι ο δείκτης ISM θα φτάσει στο 50,9%.
Μία ανάγνωση κάτω του 50% θεωρείται θετική για την οικονομία. «Οι περισσότερες επιχειρήσεις είτε παρέμειναν στάσιμες, είτε αναπτύχθηκαν με σταθερό ρυθμό», ανέφερε ο επικεφαλής της έρευνας, Στιβ Μίλερ.