«Ανάσα» για το ΧΑ αλλά μακριά από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Ανάσα» για το ΧΑ αλλά μακριά από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά
Αντίδραση μεν, αλλά πολύ χαμηλότερα από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά για το ΧΑ.

Αντίδραση βγήκε αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό ωστέ να πείσει τη μεγαλύτερη μερίδα επενδυτών να τοποθετηθεί στην αγορά, εν μέσω ειδικά μιας πολύ υψηλής μεταβλητότητας.

Το ΧΑ πήρε πίσω κάποια από τις χθεσινές ζημιές της τάξεως του 6,27% κλείνοντας με άνοδο ελαφρώς υψηλότερη του 2% και τις τράπεζες να μην μπορούν ακόμη να συνέλθουν παρά την ήπια σημερινή αντίδραση. Ο ΓΔ έφτασε μέχρι τις 1.383,60 μονάδες για να κλείσει χαμηλότερα των δύο ΚΜΟ 200 (1.375,7 - 1.371,18) στις 1.367,78 μονάδες.

Η αγορά θα χρειαστεί χρόνο για να βρει τα πατήματά της και κυρίως αίσθημα ψυχραιμίας. Ενδεικτικό πως ο δείκτης Fear/Greed έφτασε χθες σε επίπεδα Extreme Fear, δείχνοντας το φόβο των επενδυτών που πέταγαν τα χαρτιά τους έτσι στις διεθνείς αγορές.

Οι τράπεζες που βυθίστηκαν χθες κατά 7,56% έναντι 2,13% των ευρωπαϊκών που είχαν δεχθεί ισχυρότερες πιέσεις τις τελευταίες ημέρες, ενισχύθηκαν κατά 2% περίπου, απέχοντας πολύ ακόμη στο να πείσουν. Οι αναλυτές από την άλλη δεν πτοούνται και συνεχίζουν τις αναβαθμίσεις, καθώς μετά την Εθνική και την Πειραιώς, σειρά είχε η Eurobank από τη Jefferies.

Το εγκώμιο των ελληνικών τραπεζών πλέκει και η DBRS βλέποντας ισχυρές προοπτικές μετά το δυναμικό δεύτερο εξάμηνο.

Όπως ανέφερε ο Πέτρος Στεριώτης πιστοποιημένο μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών IFTA σε πρόσφατο σχόλιό του «η ανάφλεξη της έντασης στη Μέση Ανατολή, σε συνδυασμό με την διαφαινόμενη αποδυνάμωση της αμερικάνικης Οικονομίας και τις προϋπάρχουσες «υπεραγορασμένες» συνθήκες των Χρηματιστηρίων ρίχνουν «λάδι στη φωτιά» του πανικόβλητου «αδειάσματος μετοχών» ανά τον πλανήτη.

Εκτιμούμε ότι οι μεγάλες Αγορές «έψαχναν» τις αφορμές που θα δικαιολογούσαν μία διόρθωση των κεφαλαιοποιήσεων από υψηλά επίπεδα τα οποία... «έβγαζαν μάτι». Οι magnificent seven («υπέροχες 7») μετοχές υψηλής τεχνολογίας που οδήγησαν το ράλι στη Wall Street και στον κόσμο μοιάζουν αυτές τις ώρες... κακάσχημες. Ασφαλώς, ουδείς μπορούσε να προβλέψει τις ακριβείς συνισταμένες του εν εξελίξει κραχ, αρκετοί όμως είχαν προειδοποιήσει εδώ και καιρό για... αναταράξεις. Αυτή η «Μαύρη Δευτέρα» θα περάσει στα βιβλία της χρηματιστηριακής Ιστορίας, με το ημερήσιο -13% του ιαπωνικού δείκτη Nikkei 225 να... «κλείνει σπίτια».

Δεδομένων των συνθηκών, «ρηχές» και εκ φύσεως έντονα συναισθηματικές Αγορές όπως το Χρηματιστήριο Αθηνών, δεν μπορούν να παραμείνουν σε ισορροπία.

Καθώς σύμφωνα με το θυμόσοφο «όταν μαλώνουν τα βουβάλια, την πληρώνουν τα βατράχια», τα ελληνικά χαρτοφυλάκια καλούνται να εφαρμόσουν στρατηγικές διαχείρισης ρίσκου ώστε να πληγούν όσο το δυνατόν λιγότερο από τις όποιες υποτιμήσεις-αναπροσαρμογές τιμών διαδραματίζονται.

Ποιος γνωρίζει το πότε αλλά οι Αγορές θα δώσουν και πάλι στους Επενδυτές ευκαιρίες επικερδούς (επαν)εισόδου στα μετοχολόγια των εισηγμένων. Όμως για την ώρα, καθώς οι διαγραμματικές στηρίξεις «έχουνε πάει περίπατο», συμμεριζόμαστε τη χρηματιστηριακή ρήση «μην πιάνεις το μαχαίρι όταν πέφτει», όπως καταλήγει ο Π. Στεριώτης.

Ο ΓΔ έκλεισε με άνοδο 1,98% στις 1.367,78 μονάδες με τον τζίρο να παραμένει σε υψηλά επίπεδα, ξεπερνώντας τα 161 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημείωσε άνοδο 2,24% και ο τραπεζικός κατά 1,88% στις 1.181,61 μονάδες.

Στις τράπεζες η Πειραιώς ενισχύθηκε κατά 3,51% στα 3,60 ευρώ βλέποντας επίπεδα μέχρι και άνω των 3,65 ευρώ, με την ΕΤΕ να μη μπορεί να ρολάρει καθώς στις δημοπρασίες ενεργοποίηθηκαν πωλήσεις που την οδήγησαν σε άνοδο μόλις 0,53% στα 7,212 ευρώ. Κέρδη 2,2% για ΕΥΡΩΒ στα 1,93 ευρώ και 1,82% για Alpha στα 1,5395 ευρώ.

Εκτίναξη για ΔΕΗ, ΟΤΕ, και Metlen με κέρδη 5,49% 5,35% και 4,97 αντίστοιχα, με πολύ υψηλό τζίρο και οι τρεις. Ειδικά για τη Metlen ο τζίρο έφτασε τα 10,95 εκατ. ευρώ. Οι τρεις τους ήταν αυτές που έδωσαν προς ώρας κατεύθυνση στο ΧΑ. Μένει να φανεί αν οι τράπεζες θα καταφέρουν να ρολάρουν και να στείλουν την αγορά πάνω από τις 1.400 μονάδες.

Σημαντική αντίδραση για ΕΛΧΑ (3,59%), ΑΡΑΙΓ (2,38%), και Σαράντη με Optima που ξεπέρασαν το 2%. Ανοδικά ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΤΕΝΕΡΓ, ΔΑΑ και ΕΕΕ.

Ανοδικά επίσης έκλεισε ο ΟΠΑΠ στο 1,62% και τα 15,06 ευρώ, με τη ΜΟΗ στο 4,31% και τα ΕΛΠΕ στο 1,62%. Δεν άντεξε η ΜΠΕΛΑ που υποχώρησε και σήμερα με την τάση της να προβληματίζει εντόνως, φτάνοντας στα 22,98 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΔΕΗ: Νέο mega «πράσινο» deal εκτός συνόρων – Άμεσα οι ανακοινώσεις

Capital Economics: Τα τρία κρίσιμα ερωτήματα μετά το "panic mode" στις αγορές

Jefferies: «Περιφερειακός παίκτης» η Eurobank - Αυξάνει την τιμή στόχο στα 2,85 ευρώ

gazzetta
gazzetta reader insider insider