Ράλι στις διεθνείς αγορές - Πτώση και εσωστρέφεια στο Χρηματιστήριο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ράλι στις διεθνείς αγορές - Πτώση και εσωστρέφεια στο Χρηματιστήριο
Εσωστρέφεια, απαξίωση και ανακύκλωση χρήματος στο ΧΑ. Νέες απώλειες κοντρα στο διεθνές ρεύμα. Παραμένει στις 1.430 μονάδες ο ΓΔ.

Δεν μπορεί το Χρηματιστήριο Αθηνών να ακολουθήσει το διεθνές ράλι, παραμένοντας σε ένα κλίμα εσωστρέφειας και υποτονικότητας.

Η εβδομάδα έκλεισε σε στενό εύρος συσσώρευσης καίγοντας απλά χρόνο, καθώς χρήμα δεν δείχνει να μπαίνει στο ΧΑ. Αυτό φυσικά θα πρέπει να προβληματίσει τους υπεύθυνους άνωθεν της αγοράς που από τα μεγάλα events και roadshows δεν υήρξε μια θετική πορεία σε επίπεδο flow, αντιθέτως πολλοί επενδυτές επιλέγουν να τοποθετήσουν τα κεφάλαιά τους σε άλλες μεγάλες αγορές, με άλλες ταχύτητες.

Άνοδο φέρνει το φρέσκο χρήμα, ούτε οι αναβαθμίσεις από τους επενδυτικούς οίκους που συνεχίζονται με ξέφρενο ρυθμό σε τράπεζες και άλλες εισηγμένες, ούτε τα θεμελιώδη. Αυτά αποτελούν το «τυράκι» ώστε να έρθουν κεφάλαια. Όταν λοιπόν ο γαλλικός CAC και ο DAX, όπου γαλλική και γερμανική οικονομία δε βρίσκονται στην καλυτερη φάση τους, αλλά οι αγορές τους τρέχουν κυνηγώντας την Wall, κάτι πάει λάθος στο φθηνό και ρηχό ΧΑ. Καλά τα roadshow και η διαφήμιση, αλλά αν δεν υπάρξουν φορολογικά και άλλα κίνητρα που να κάνουν το ΧΑ ελκυστικό και πιο εύκολο στην πρόσβαση νέων επενδυτών, χρήμα δε θα μπαίνει, είτε η Moody's αναβαθμίσει την οικονομία, είτε οτιδήποτε άλλο θετικό μπορεί να προκύψει.

Όταν και όποτε λυθούν αυτά τα ζητήματα τότε θα μπορεί το Χρηματιστήριο Αθηνών να γίνει ένα πιο ελκυστικό όχημα και για εισαγωγές, έχοντας ξεμείνει με τη «βιτρίνα» του 25άρη και τις τράπεζες.

Σύμφωνα με τον Πέτρο Στεριώτη, πιστοποιημένο τεχνικό αναλυτή, «το Χρηματιστήριο Αθηνών – ακολουθώντας και τις διεθνείς Αγορές – μετά από σερί ανοδικών συνεδριάσεων «διέγραψε» τις απώλειες της «Μαύρης Δευτέρας» 5 Αυγούστου. Θετικό σημάδι για την ωρίμανση του ΧΑ η γρήγορη ανάκτηση των απωλειών και η «αλλαγή σελίδας» μετά το Κραχ.

Σαφώς και κρατάμε την υπερ-εξάρτηση της Λεωφόρου Αθηνών από τα «ακραία καιρικά φαινόμενα» των παγκόσμιων κεφαλαιαγορών (μήπως τα περί «αυτονόμησής» της τελικά δεν ισχύουν και τόσο;) αλλά τα θεμελιώδη πολλών ελληνικών εισηγμένων παραμένουν ισχυρά (βλ. τιμή/λογιστική αξία, μερισματική απόδοση, ελεύθερες ταμειακές ροές κ.ά.) και το outlook ευοίωνο.

Σε επίπεδο έτους ο Γενικός Δείκτης παραμένει σε θετικό έδαφος (κέρδη της τάξης του 10%) και ο Τραπεζικός κλαδικός «πρωταγωνιστεί», με ό,τι η υπεραπόδοσή του συνεπάγεται για τις επενδυτικές προτιμήσεις και για το υπόλοιπο του 2024.

Βεβαίως, ενώ ο αμερικάνικος S&P-500 επέστρεψε «με συνοπτικές διαδικασίες» στα ιστορικά υψηλά του, ο ΓΔ κινείται εδώ και 7 μήνες σε ένα συγκεκριμένο εύρος τιμών (με χαμηλό τις 1.320 μονάδες) και δεν αποτολμά (ακόμη) την ανάκτηση του υψηλού 13 ετών που... περιμένει στις 1.505.

Θα λέγαμε ότι, παρά τα πολλά θετικά, το αίσθημα εσωστρέφειας στο ελληνικό ΧΑ (βλ. μη πειστικός τζίρος, «απουσία» ντόπιων κωδικών λιανικής κλπ.) παραμένει. Θα μπορέσει άραγε η ελληνική Κεφαλαιαγορά να κεφαλαιοποιήσει περαιτέρω το εν εξελίξει δομικό bull market ή οι επόμενες, αναπόφευκτες χρηματιστηριακές κρίσεις θα είναι… «χωρίς επιστροφή»;»

«Προσεχώς η αγορά αναμένει newsflow από εταιρικά αποτελέσματα εξαμήνου, αναδιάρθρωση δεικτών και αξιολογήσεις της ελληνικής οικονομίας από ξένους Οίκους, με την «επενδυτική βαθμίδα» να παραμένει η λέξη-κλειδί που θα καθορίσει πολλά σε επίπεδο αντιμετώπισης του ΧΑ από τους Θεσμικούς» καταλήγει στο σχόλιό του ο Π. Στεριώτης.

«Ταύρος» για τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών δηλώνει η Optima, μετά το ισχυρό σετ αποτελεσμάτων του δευτέρου τριμήνου, επαναλαμβάνοντας τη σύσταση «buy» για τις τέσσερις συστημικές και δηλώνοντας πως θα αναθεωρήσει επί τα βελτίω τις εκτιμήσεις της και τις τιμές στόχους.

Οι τιμές στόχοι που είχε θέσει είναι στα 2,10 ευρώ για την Alpha Bank, στα 2,41 για τη Eurobank, στα 10,84 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα και στα 5,50 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς. Τι και αν άλλη μια χρηματιστηριακή εξέφρασε θετικά σχόλια για τις τράπεζες. Δυναμική απάντηση δεν υπάρχει από τους αγοραστές που προσπάθησαν και χθες να τραβήξουν την προσφορά που έβγαινε.

Μένοντας στα της εγχώριας αγοράς αργά το βράδυ θα ανακοινωθούν τυχόν αλλλαγές στην εξαμηνιαία αναδιάρθρωση των δεικτών FTSE. Τυχόν αλλαγές θα ισχύουν στο κλείσιμο της Παρασκευής 20 Σεπτεμβρίου. Υπενθυμίζουμε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν 28 ελληνικές μετοχές στον δείκτη FTSE All-World Index, μετά την αφαίρεση του Epsilon Net (8η Αυγούστου).

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε πτώση 0,24% στις 1.432,60 μονάδες, με τον τζίρο να παραμένει χαμηλός κοντά στα 73 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημείωσε απώλειες 0,13% στις 3.492,30 μονάδες, με τον ΔΤΡ οριακά υψηλότερα κατά 0,01% στις 1.281,77 μονάδες.

Στις τράπεζες το αρνητικό τετραήμερο σερί έσπασε η Πειραιώς με άνοδο 1,88% στα 3,894 ευρώ. Από την άλλη, απώλειες κατέγραψε η Eurobank στο -0,62%, και στα 2,077 ευρώ, με την Alpha στο -0,31% και την ΕΤΕ στο -0,42%.

Στο κόκκινο έκλεισε και το μεγαλύτερο μέρος του 25άρη, με τη ΜΟΗ να διολισθαίνει κατά 2,58% στα 21,14 ευρώ, τον ΟΤΕ στο -2,14% και τα 14,62 ευρώ, την ΕΥΔΑΠ στο -2,48%, την Τιτάν στο -0,9%, την Ελλάκτωρ στο -1,43%. Στο κόκκινο επίσης ΕΛΠΕ, ΟΠΑΠ, ΔΑΑ, Aegean, ΟΤΟΕΛ.

Από τον 25άρη διασώθηκε η Metlen με άνοδο 1,34% στα 34,90 ευρώ, η ΔΕΗ οριακά υψηλότερα στα 11,60 ευρώ, η ΕΕΕ στο 0,69%, και ΤΕΝΕΡΓ, ΒΙΟ (1,01%), και ΕΛΧΑ (0,44%).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider