Τελ. ενημέρωση 13:15
Η ενασχόληση των ξένων διαχειριστών με τις μεγάλες αγορές γιγαντώνεται αλλά προς το ΧΑ όλο και μικραίνει, με εκροές της τάξεως των 440 εκατ. ευρώ στο πεντάμηνο. Στα ρεκόρ των διεθνών αγορών και της Wall Street το ΧΑ απαντά με 9/10 αρνητικά κλεισίματα από τις 27 Σεπτεμβρίου και συσσώρευση οκτώ μηνών...
Η εσωστρέφεια και η δυσαρέσκεια αποτελούν πλέον τις βασικές γραμμές τάσης έναντι των επιθετικών αγορών στο διεθνές περιβάλλον. Ούτε η είδηση ένταξης του ΧΑ σε watch list για αναβάθμιση από τον οίκο FTSE Russell αλλά ούτε και το ΟΚ της Κομισιόν για την ολοκλήρωηση του μεγάλου ντιλ ΤΕΝΕΡΓ - Masdar ήταν ικανά να δώσουν ώθηση στην αγορά που συνέχιζε να διολισθαίνει σε χαμηλότερα επίπεδα, πλην των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Jumbo και ΟΠΑΠ που κινήθηκαν δυναμικά προς υψηλότερα επίπεδα.
Στην ετήσια ανασκόπησή του ο ισχυρός index provider έκανε την αρχή θέτοντας το ΧΑ σε watch list για αναβάθμιση σε ανεπτυγμένη αγορά από αναδυόμενη. Με αυτή την κίνηση ο οίκος FTSE προηγήθηκε του MSCI που δεν έδωσε πριν από μερικούς μήνες το «πράσινο φως».
Πάντως το κλίμα στην αγορά δεν είναι καλό εδώ και αρκετούς μήνες που συσσωρεύει σχεδόν 8 μήνες, με τη γκρίνια και τη δυσαρέσκεια να παίρνουν τη μορφή εξόδου και εγχώριων κεφαλαίων από την αγορά. Η υπομονή ακόμη και των πιο αισιόδοξων επενδυτών εξαντλείται και υπό αυτό το πρίσμα οδηγούνται στο ταμείο, είτε λαμβάνοντας πλεον κουτσουρεμένες αποδόσεις είτε ακόμη και με ζημιές. Τα αλλεπάλληλα placements και οι ΑΜΚ έχουν στραγγίξει την ρηχή αγορά που μέσω ενός διαρκούς rotation προσπαθεί κάπως να κρατηθεί.
Τι κι αν οι ξένοι οίκοι και εγχώριες χρηματιστηριακές αναβαθμίζουν διαρκώς, οικονομία, τράπεζες και άλλες δεικτοβαρείς μετοχές. Οι επενδυτές δεν ακούν απολύτως τίποτα, με το ταμπλό να παραμένει εδώ και μήνες σε ένα πολύ στενό εύρος. Οι αναβαθμίσεις αποτελούν ένα μικρό «τυράκι» για να κινητοποιηθούν χαρτοφυλάκια. Το ζήτημα πως αν δεν μπει χρήμα, που υπάρχει άπλετο στο σύστημα, όσο και και να αναβαθμίζουν οι αναλυτές, το ΧΑ θα στυλώνει τα πόδια σε αυτά ή και χαμηλότερα επίπεδα.
Με θετικό βηματισμό κινείται η αναπτυξιακή ΑΜΚ της Cenergy, με την εταιρεία να ενημερώνει πως προσφορές κάτω των 9 ευρώ δε θα γίνονται κατά πάσα πιθανότητα δεκτές (εύρος 9-9,86). Παράλληλα, καταγράφεται εκρηκτική ζήτηση για μετοχή από ξένους θεσμικούς.
Επιτυχημένη και η ομολογιακή έκδοση της Metlen, με τον όμιλο να αντλεί 750 εκατ. ευρώ στο 4%. Οι αγορές εμπιστεύονται απόλυτα τη διοίκηση και το δείχνουν σε κάθε βαθμό. Η Metlen στις 24 Οκτωβρίου ανακοινώνει αποτελέσματα για το Q3, που αναμένεται άκρως ισχυρό, στο δρόμο προς το Λονδίνο.
Στο ταμπλό, η αγορά συνεχίζει χαμηλότερα μετά τα ρεκόρ της Wall Street. Ο ΓΔ βρίσκεται υποχωρεί στις 1.418,86 μονάδες, με τον τζίρο να ξεπερνά τα 39,5 εκατ. λόγω πακέτω σε ΕΤΕ. Ο FTSE 25 υποχωρεί κατά 0,19% στις 3.434,94 μονάδες και ο τραπεζικός υποχωρεί ελαφρώ κατά 0,46%, έχοντας και και 1.200 μονάδες πλέον.
Απώλειες 1,08% για Πειραιώς, -0,77% για ΕΥΡΩΒ και -0,20% για Alpha. Συνεχίζει σε κινήσεις γιο-γιο η Κύπρου που σήμερα ενισχύεται κατά 3% στα 4,47 ευρώ.
Νέες απώλειες για ΔΕΗ, Metlen που συμπληρώνει ένα ισχυρό αρνητικο σερί με 9/10 αρνητικά κλείσιματα τις τελευταίες ημέρες. Απώλειες και για τον ΟΤΕ. Για πολλοστή φορά κρατάει την αγορά όρθια η ΕΕΕ με κέρδη 0,68%.
Το όποια κέρδη σε πολλές μετοχές σβήνονται σε λίγα λεπτά. Υποχώρηση για ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στα 17,60 ευρώ, ενώ κατά 1,89% υποχωρεί η Cenergy.
Άνοδος 1,54% για ΟΤΟΕΛ και 1,95% για Viohalco. Απώλειες 1,47% για Ceenergy. Ανοδική αντίδραση για Τιτάν στο 0,75% και τα 33,45 ευρώ.