Κυρίαρχη τάση η εσωστρέφεια στο ΧΑ - Κόντρα στο ράλι των διεθνών αγορών

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κυρίαρχη τάση η εσωστρέφεια στο ΧΑ - Κόντρα στο ράλι των διεθνών αγορών
Φρέσκο χρήμα ούτε για δείγμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Ασυγκίνητη η αγορά από το διεθνές ράλι και τις θετικές ειδήσεις.

Τελ. ενημέρωση 11:10

Η ενασχόληση των ξένων διαχειριστών με τις μεγάλες αγορές γιγαντώνεται αλλά προς το ΧΑ όλο και μικραίνει, με εκροές της τάξεως των 440 εκατ. ευρώ στο πεντάμηνο.

Η εσωστρέφεια και η δυσαρέσκεια αποτελούν πλέον τις βασικές γραμμές τάσης έναντι των επιθετικών αγορών στο διεθνές περιβάλλον. Ούτε η είδηση ένταξης του ΧΑ σε watch list για αναβάθμιση από τον οίκο FTSE Russell αλλά ούτε και το ΟΚ της Κομισιόν για την ολοκλήρωηση του μεγάλου ντιλ ΤΕΝΕΡΓ - Masdar ήταν ικανά να δώσουν ώθηση στην αγορά που συνέχιζε να διολισθαίνει σε χαμηλότερα επίπεδα, πλην των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Jumbo και ΟΠΑΠ που κινήθηκαν δυναμικά προς υψηλότερα επίπεδα.

Στην ετήσια ανασκόπησή του ο ισχυρός index provider έκανε την αρχή θέτοντας το ΧΑ σε watch list για αναβάθμιση σε ανεπτυγμένη αγορά από αναδυόμενη. Με αυτή την κίνηση ο οίκος FTSE προηγήθηκε του MSCI που δεν έδωσε πριν από μερικούς μήνες το «πράσινο φως».

Πάντως το κλίμα στην αγορά δεν είναι καλό εδώ και αρκετούς μήνες που συσσωρεύει σχεδόν 8 μήνες, με τη γκρίνια και τη δυσαρέσκεια να παίρνουν τη μορφή εξόδου και εγχώριων κεφαλαίων από την αγορά. Η υπομονή ακόμη και των πιο αισιόδοξων επενδυτών εξαντλείται και υπό αυτό το πρίσμα οδηγούνται στο ταμείο, είτε λαμβάνοντας πλεον κουτσουρεμένες αποδόσεις είτε ακόμη και με ζημιές. Τα αλλεπάλληλα placements και οι ΑΜΚ έχουν στραγγίξει την ρηχή αγορά που μέσω ενός διαρκούς rotation προσπαθεί κάπως να κρατηθεί.

Τι κι αν οι ξένοι οίκοι και εγχώριες χρηματιστηριακές αναβαθμίζουν διαρκώς, οικονομία, τράπεζες και άλλες δεικτοβαρείς μετοχές. Οι επενδυτές δεν ακούν απολύτως τίποτα, με το ταμπλό να παραμένει εδώ και μήνες σε ένα πολύ στενό εύρος. Οι αναβαθμίσεις αποτελούν ένα μικρό «τυράκι» για να κινητοποιηθούν χαρτοφυλάκια. Το ζήτημα πως αν δεν μπει χρήμα, που υπάρχει άπλετο στο σύστημα, όσο και και να αναβαθμίζουν οι αναλυτές, το ΧΑ θα στυλώνει τα πόδια σε αυτά ή και χαμηλότερα επίπεδα.

Με θετικό βηματισμό κινείται η αναπτυξιακή ΑΜΚ της Cenergy, με την εταιρεία να ενημερώνει πως προσφορές κάτω των 9 ευρώ δε θα γίνονται κατά πάσα πιθανότητα δεκτές (εύρος 9-9,86). Παράλληλα, καταγράφεται εκρηκτική ζήτηση για μετοχή από ξένους θεσμικούς.

Επιτυχημένη και η ομολογιακή έκδοση της Metlen, με τον όμιλο να αντλεί 750 εκατ. ευρώ στο 4%. Οι αγορές εμπιστεύονται απόλυτα τη διοίκηση και το δείχνουν σε κάθε βαθμό. Η Metlen στις 24 Οκτωβρίου ανακοινώνει αποτελέσματα για το Q3, που αναμένεται άκρως ισχυρό, στο δρόμο προς το Λονδίνο.

Στο ταμπλό, η αγορά παραμένει αμετακίνητη μετά τα ρεκόρ της Wall Street. Ο ΓΔ βρίσκεται στις 1.419,95 μονάδες, με τον τζίρο να ξεπερνά τα 16 εκατ. λόγω πακέτω σε ΕΤΕ. Ο FTSE 25 στις 3.441,16 μονάδες και ο τραπεζικός υποχωρεί ελαφρώ κατά 0,11%.

Συνεχίζουν χαμηλότερα, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, και Alpha ενώ ήπια ανοδικά κινείται η Κύπρου μετά τις βαριές χθεσινές απώλειες.

Νέες απώλειες για ΔΕΗ, Metlen όπως και για τον ΟΤΕ. Για πολλοστή φορά κρατάει την αγορά όρθια η ΕΕΕ με κέρδη 0,68%.

Θετικός βηματισμός για ΟΠΑΠ και διυλιστήρια όπως και για το ΔΑΑ.

Άνοδος 1,54% για ΟΤΟΕΛ και 1,95% για Viohalco. Απώλειες 1,47% για Ceenergy. Ανοδική αντίδραση για Τιτάν στο 0,75% και τα 33,45 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Στην τελική ευθεία η ολοκλήρωση του mega deal με Masdar – Προς αρχές 2025 η Δημόσια Προσφορά

Lamda: «Χτίστηκε» η «Aura Residential» από Σπ. Λάτση – Ελληνικό για την οικιστική επένδυση των 225 εκατ. 

Φορολογούμενοι: Καλοπληρωτές 8 στους 10 – Tα «σκορ» σε ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, φόρο εισοδήματος

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider