Στην τελική ευθεία μπήκε η ολοκλήρωση του μεγαλύτερου deal στις ΑΠΕ στη χώρα μας, ύψους 3,2 δισ. ευρώ, με το «πράσινο φως» που έδωσε η Κομισιόν στην εξαγορά της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή από τη Masdar. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ε.Ε. κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κοινοποιηθείσα συναλλαγή δεν θα εγείρει προβλήματα ανταγωνισμού, δεδομένης της περιορισμένης θέσης των εταιρειών στην αγορά που προκύπτει από την προτεινόμενη συναλλαγή.
Για την υλοποίηση της συναλλαγής, το μόνο πλέον ορόσημο που απομένει είναι να δοθεί η έγκριση από τις ρυθμιστικές αρχές και τους υπόλοιπους αρμόδιους φορείς στην Πολωνία. Η έγκριση αυτή είναι απαραίτητη, καθώς η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή δραστηριοποιείται και στη χώρα της Βαλτικής.
Μόλις διευθετηθεί και αυτή η εκκρεμότητα, τότε θα ανοίξει ο δρόμος για την πρώτη φάση εξαγοράς των μετοχών από τον ενεργειακό κολοσσό από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Όπως είναι γνωστό, η πρώτη φάση προβλέπει την εξαγορά ποσοστού 64,68%, μέσω της απόκτησης των συμμετοχών στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αλλά και των υπόλοιπων κύριων μετόχων της, όπως του κ. Γιώργου Περιστέρη.
Τον Νοέμβριο η απόκτηση του 64,68%
Η υλοποίηση της πρώτης φάσης τοποθετείται μέσα στον Νοέμβριο, ώστε να δρομολογηθεί αμέσως μετά η διαδικασία εξαγοράς έως και του 100% της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Η διαδικασία αυτή αφορά τη Δημόσια Πρόταση με μετρητά από τη Masdar, η οποία είναι υποχρεωτική με βάση τους όρους του deal, ώστε η εταιρεία από το Άμπου Ντάμπι να αποκτήσει όλες τις υπόλοιπες μετοχές.
Όπως ήδη έχει γράψει το insider.gr, η δεύτερη αυτή φάση θα χρειαστεί ένα εύλογο χρονικό διάστημα για να προετοιμαστεί. Κι αυτό γιατί, για παράδειγμα, θα πρέπει να συναχθεί το Πληροφοριακό Δελτίο, το οποίο θα εγκριθεί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Έτσι, ως πιο λογικό χρονικό «παράθυρο», για να «τρέξει» η Δημόσια Πρόταση, θεωρούνται οι αρχές του επόμενου έτους.
Υπενθυμίζεται ότι η υποχρεωτική Δημόσια Προσφορά αποτελούσε απαράβατο όρο που είχε θέσει η διοίκηση της ΤΕΝΕΡΓ, σε όλους τους «μνηστήρες» που κατά καιρούς είχαν βολιδοκοπήσει την εξαγορά της. «Κόκκινη γραμμή για εμάς αποτελεί η διασφάλιση των συμφερόντων του συνόλου των μετόχων της εταιρείας», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο Γιώργος Περιστέρης, Εκτελεστικός Διευθυντής, στην τελευταία Γενική Συνέλευση.
Η Masdar αποτελεί έναν παγκόσμιο ενεργειακό κολοσσό, με μετόχους ADNOC την (Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου των ΗΑΕ) και τα fund TAQA και Mubadala. Το τελευταίο αποτελεί το κρατικό fund της κυβέρνησης του Αμπού Ντάμπι, που διαχειρίζεται κεφάλαια άνω των 240 δισ. δολαρίων. H εταιρεία δραστηριοποιείται ήδη σε 40 χώρες παγκοσμίως, έχοντας ως στόχο την ανάπτυξη σε όλη την υφήλιο ενός «πράσινου» χαρτοφυλακίου 100 GW έως το 2030, επενδύοντας πάνω από 30 δισ. δολάρια.
Εφαλτήριο για Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη
Με το deal, η Masdar κάνει ένα σημαντικό βήμα προς την επίτευξη αυτού του στόχου – με δεδομένο ότι η εγκατεστημένη ισχύς της ΤΕΝΕΡΓ εταιρείας στο τέλος του πρώτου εξαμήνου ανέρχεται σε 1.224 MW, τη στιγμή που επιπλέον έργα 550 MW αναμένεται να μπουν σε λειτουργία έως το τέλος του 2025. Επίσης, η ΤΕΝΕΡΓ διαθέτει ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο έργων που βρίσκονται σε pipeline, συνολικής ισχύος περί τα 11.000 MW.
Παράλληλα, αποκτά ένα ισορροπημένο χαρτοφυλάκιο ανάμεσα στις δύο κυρίαρχες «πράσινες» τεχνολογίες -αιολικά, φωτοβολταϊκά- το οποίο κατά συνέπεια είναι «θωρακισμένο» στις παρενέργειες που έχει φέρει η φέρει η... μονοκαλλιέργεια των ηλιακών πάρκων (μηδενικές ή και αρνητικές χονδρεμπορικές τιμές, όπως και περικοπές). Χαρτοφυλάκιο το οποίο μπορεί να αποτελέσει μία στέρεη επιχειρηματική βάση στην Ελλάδα, για την επέκτασή της με έργα ΑΠΕ στην ευρύτερη περιοχή.
Ενδεικτικές ήταν οι δηλώσεις του Αχμέντ Αλ Αουαντί, Διευθυντή Επιχειρηματικής Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα Balkan Green Energy News: «Βλέπουμε την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ως εφαλτήριο για τις επενδύσεις της Masdar στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη και ακόμα πιο πέρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, η ΤΕΝΕΡΓ πρωταγωνιστεί και σε νεοαναδυόμενες «πράσινες» τεχνολογίες, όπως τα offshore αιολικά και η αντλησιοταμίευση – με την αντλησιοταμιευτική μονάδα στην Αμφιλοχία να βρίσκεται ήδη σε προχωρημένη φάση κατασκευής. «Η Masdar θα κεφαλαιοποιήσει την τεχνογνωσία από το έργο της Αμφιλοχίας για να διερευνήσει άλλα έργα στην περιοχή», πρόσθεσε ο Αλ Αουαντί.