Πρόγραμμα Απόλλων: Ξεκινά η 1η φάση για τους κοινωνικά ευάλωτους – «Πράσινο» ρεύμα για δραστική μείωση των λογαριασμών

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πρόγραμμα Απόλλων: Ξεκινά η 1η φάση για τους κοινωνικά ευάλωτους – «Πράσινο» ρεύμα για δραστική μείωση των λογαριασμών
Εντός Οκτωβρίου εκτός απροόπτου η Υπουργική Απόφαση για τον τρόπο συμψηφισμού και για τον διαγωνισμό για τα φωτοβολταϊκά με μπαταρίες, που θα καλύπτουν έως το 90% των αναγκών των περίπου 137.000 δικαιούχων του ΚΟΤ Α.

Στις ράγες μπαίνει από το ΥΠΕΝ η υλοποίηση της πρώτης φάσης του προγράμματος «Απόλλων», με στόχο τη δραστική μείωση του κόστους ηλεκτρισμού για κοινωνικά ευάλωτους, μέσω της παραγωγής ΑΠΕ. Όπως έχει αναφέρει η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, η πρώτη αυτή φάση θα αφορά τους δικαιούχους του Κοινωνικού Τιμολογίου Α (ΚΟΤ Α) σε όλη τη χώρα, που ξεπερνούν τους 137.000, με σκοπό να καλύπτεται το 90% των καταναλώσεών τους με «πράσινο» (και δωρεάν) ρεύμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, βρίσκεται προ των πυλών η οριστικοποίηση της φόρμουλας συμψηφισμού των καταναλώσεων με την παραγωγή των ΑΠΕ, με το ΥΠΕΝ να εξετάζει αυτή τη στιγμή μία σειρά εναλλακτικών λύσεων. Εκτός απροόπτου η οριστικοποίηση αναμένεται να γίνει μέσα στον Οκτώβριο από το υπουργείο, ώστε να θεσπιστεί τόσο η φόρμουλα όσο και οι παράμετροι διεξαγωγής του διαγωνισμού πρόκρισης των απαραίτητων έργων. Η θέσπιση πιθανότατα θα γίνει με μία Υπουργική Απόφαση, για να κερδηθεί χρόνος, αν και δεν αποκλείεται να υπάρξουν δύο Αποφάσεις.

Δυνατότητα συμμετοχής στον διαγωνισμό θα έχουν υποψήφια φωτοβολταϊκά πάρκα που διαθέτουν όρους σύνδεσης. Τα έργα που θα προκριθούν θα προσθέσουν μπαταρίες σημαντικής χωρητικότητας, ώστε η «πράσινη» παραγωγή να προσαρμοστεί όσο το δυνατόν περισσότερο στο προφίλ της κατανάλωσης των δικαιούχων (ταυτοχρονισμός). Η προσθήκη των μπαταριών θα γίνει με επιδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, με τα κεφάλαια ύψους 100 εκατ. ευρώ που αρχικά προορίζονταν για φωτοβολταϊκά σε κοινωνικά ευάλωτους.

Έναρξη συμψηφισμού έως τον Ιούνιο 2026

Με την έκδοση της Υπουργικής Απόφασης (ή των δύο Υπουργικών Αποφάσεων), θα πάρει τη σκυτάλη η ΡΑΑΕΥ, για να σχεδιάσει και να προκηρύξει τον διαγωνισμό. Το ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα προβλέπει πως η προκήρυξη θα δημοσιευθεί τον Δεκέμβριο, ώστε την άνοιξη να υποβληθούν οι προσφορές από τους παραγωγούς και να προκύψει η λίστα των φωτοβολταϊκών που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα.

Αυτά τα ηλιακά πάρκα θα πρέπει να είναι έτοιμα να τεθούν σε λειτουργία το αργότερο έως τον Ιούνιο του 2026 – ορόσημο που επιβάλλεται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Κάτι που σημαίνει πως, το αργότερο στο τέλος του πρώτου μισού του 2026, οι δικαιούχοι του ΚΟΤ θα αρχίσουν να βλέπουν τους λογαριασμούς ρεύματος να «ξεφουσκώνουν» αισθητά.

Η συνολική ισχύς των φωτοβολταϊκών που θα προκριθούν θα εξαρτηθεί από το ποια φόρμουλα τελικά επιλεγεί για τον συμψηφισμό. Σύμφωνα πάντως με το βασικό σενάριο, εκτιμάται ότι για την κάλυψη των δικαιούχων του ΚΟΤ Α, θα δρομολογηθούν πάρκα συνολικής ισχύος περί τα 300 MW. Επίσης, δεν έχει ακόμη «κλειδώσει» ο τρόπος που θα διαγωνιστούν, με τη μία εκδοχή να προβλέπει τον καθορισμό μίας οριζόντιας επιδότησης για την μπαταρία (ευρώ ανά MW της μονάδας αποθήκευσης) και υποβολή προσφορών από τους παραγωγούς για τη λειτουργική ενίσχυση (αποζημίωση) για κάθε Μεγαβατώρα που θα παράγει το πάρκο τους.

Όπως είναι φυσικό, η δημοπρασία θα είναι μειοδοτική. Ωστόσο, υπάρχει το ενδεχόμενο η διαδικασία επιλογής να είναι η αντίστροφη, δηλαδή να καθοριστεί μία οριζόντια λειτουργική ενίσχυση και οι επενδυτές να υποβάλουν προσφορές για την επιδότηση που διεκδικούν για την μπαταρία. Και πάλι θα προκριθούν οι παραγωγοί με τις μικρότερες προσφορές.

Ακολουθούν ΟΤΑ, ΓΟΕΒ/ΤΟΕΒ και ΔΕΥΑ

Ο συμψηφισμός θα γίνεται με το καθεστώς του virtual net-billing, ενώ για αυτό τον σκοπό έχει ήδη ιδρυθεί μία Ενεργειακή Κοινότητα Πολιτών από την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ). Αξίζει να σημειωθεί ότι από τους δικαιούχους του ΚΟΤ Α δεν χρειάζεται καμία ενέργεια για την ένταξη στο πρόγραμμα, καθώς οι Ενεργειακές Κοινότητες μπορούν να συμψηφίζουν καταναλώσεις κοινωνικά ευάλωτων, ακόμη κι αν αυτοί δεν είναι μέλη τους.

Υπενθυμίζεται ότι το «Απόλλων» θα αποτελέσει το μεγαλύτερο πρόγραμμα ενεργειακού συμψηφισμού στη χώρα, προβλέπονται στη δεύτερη φάση του στη μείωση του ενεργειακού κόστους για τους ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού, τις ΔΕΥΑ και τους ΓΟΕΒ/ΤΟΕΒ, καλύπτοντας με «πράσινη» ηλεκτρική ενέργεια περίπου το 50% των καταναλώσεων τους.

Στο πρόγραμμα θα ενταχθούν για αυτό τον σκοπό οι 9.455 παροχές κατανάλωσης των ΔΕΥΑ και οι 3.570 παροχές κατανάλωσης που εξυπηρετούν ανάγκες των ΓΟΕΒ/ΤΟΕΒ. Επίσης, θα καλυφθεί μεγάλο μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνουν στα κτίριά τους, στον οδοφωτισμό και στα αντλιοστάσιά τους και των 332 Δήμων της χώρας.

Όσον αφορά τη δεύτερη φάση, ο συμψηφισμός θα διενεργείται σε επίπεδο Περιφερειών, με κάθε Περιφέρεια να δημιουργεί μία Ενεργειακή Κοινότητα Πολιτών, όπου θα εντάξει τους αντίστοιχους δικαιούχους. Αρκετές Περιφέρειες έχουν προχωρήσει ήδη στη σύσταση ενεργειακής Κοινότητας, με τη σχετική διορία να έχει παραταθεί μέχρι τις 31 Οκτωβρίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Στην τελική ευθεία η ολοκλήρωση του mega deal με Masdar – Προς αρχές 2025 η Δημόσια Προσφορά

Lamda: «Χτίστηκε» η «Aura Residential» από Σπ. Λάτση – Ελληνικό για την οικιστική επένδυση των 225 εκατ. 

Αέριο: Αποκτούν «χρώμα» τα τιμολόγια – Δημοσίευση όλων των μηνιαίων τιμών στο σάιτ της ΡΑΑΕΥ

gazzetta
gazzetta reader insider insider