Κέρδη για τις ευρωαγορές με ώθηση από τις ΗΠΑ πριν την ΕΚΤ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κέρδη για τις ευρωαγορές με ώθηση από τις ΗΠΑ πριν την ΕΚΤ
Άνοδο σημείωσαν οι ευρωαγορές στην αρχή της νέας εβδομάδας, εν μέσω των ανακοινώσεων των εισηγμένων για τα αποτελέσματα των επιδόσεών τους για το τρίτο τρίμηνο και της συνεδρίασης της ΕΚΤ την Πέμπτη.

Άνοδο σημείωσαν οι ευρωαγορές στην αρχή της νέας εβδομάδας, ακολουθώντας τη θετική δυναμική της αμερικανικής αγοράς, εν μέσω των ανακοινώσεων των εισηγμένων για τα αποτελέσματα των επιδόσεών τους για το τρίτο τρίμηνο. Παράλληλα, οι επενδυτές προσβλέπουν στη συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη, όπου αναμένεται να προβεί στην τρίτη μείωση των επιτοκίων της για φέτος.

Πιο αναλυτικά, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κέρδισε 0,53% στις 524,76 μονάδες, με τον κλάδο της τεχνολογίας να σημειώνει άνοδο 1,7%, ενώ οι μετοχές του ταξιδιωτικού και ψυχαγωγικού τομέα μειώθηκαν κατά 0,7%. Ο Eurostoxx 50 ενισχύθηκε 0,72% στις 5.039 μονάδες.

Στους επιμέρους δείκτες, ο γερμανικός DAX κέρδισε 0,66% στις 19.501 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε ανοδικά κατά 0,32% στις 7.602 μονάδες. Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο FTSE 100 ενισχύθηκε 0,47% στις 8.292 μονάδες. Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο κατέγραψε άνοδο 1,09% στις 34.680 μονάδες και ο ισπανικός IBEX 35 με +1,12% ανήλθε στις 11.850 μονάδες.

Η μετοχή της Kering, ιδιοκτήτριας της Gucci, σημείωσε πτώση 3,83% τη Δευτέρα, ενώ η LVMH υποχώρησε κατά 2,34%. Η μετοχή της Burberry και της Christian Dior υποχώρησαν 1,18% και 2,03% αντίστοιχα.

Διαβάστε ακόμα: Πετρέλαιο: Σβήνει τα κέρδη της περασμένης εβδομάδας λόγω Κίνας - Απώλειες άνω του 2%

Στο μεταξύ, η Fitch προχώρησε το Σάββατο σε υποβάθμιση του outlook της Γαλλίας σε «αρνητικό» από «σταθερό» επικαλούμενη την άνοδο των κινδύνων και των προκλήσεων που προκύπτουν από το δημοσιονομικό προφίλ της δεύτερης ισχυρότερης οικονομίας της Ευρωζώνης.

Το «χτύπημα» της Fitch ήρθε ένα 24ωρο μετά την παρουσίαση του προσχέδιου του προϋπολογισμού της γαλλικής κυβέρνησης για το 2025 από τον πρωθυπουργό Μισέλ Μπαρνιέ, που «χτυπά» πλούσιους και εταιρείες για να αντιμετωπίσει το έλλειμμα. Οι αναλυτές, μάλιστα, εξεπλάγησαν με την έμφαση στη φορολογία και προειδοποίησαν για υποβαθμίσεις. Η Fitch προβλέπει έλλειμμα 5,4% το 2025 και το 2026 και εκτιμώντας πως η κυβέρνηση δεν θα εκπληρώσει τη δέσμευσή της να φτάσει στο όριο του 3% που έχει θέσει η ΕΕ έως το 2029.

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αναμένεται να προχωρήσει στην τρίτη μείωση των επιτοκίων της φέτος και τη δεύτερη συνεχόμενη, μετά από αυτή του Σεπτεμβρίου, στη συνεδρίαση της ερχόμενης Πέμπτης, 17 Οκτωβρίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

OPEC: Μειώνει τις εκτιμήσεις του για τη παγκόσμια ζήτηση το 2024 και το 2025

Morgan Stanley: «Ωρολογιακή βόμβα» για την Ευρώπη το δημογραφικό - Θα κοστίσει 4% του ΑΕΠ μέχρι το 2040

Επενδυτική αδιαφορία και φυγή κεφαλαίων από το ΧΑ - Ισχυρές πιέσεις σε τράπεζες

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider