Τελ. ενημέρωση 11:15
Με κέρδη 1,63% έκλεισε την τελευταία εβδομάδα το ΧΑ, με τις τράπεζες να βγαίνουν μπροστά και να κινητοποιούν τους αγοραστές. Το ζήτημα έγκειται στο κατά πόσο το ΧΑ μπορεί να μπει στο ισχυρό ανοδικό μονοπάτι των διεθνών αγορών.
Τεχνικά ο ΓΔ έχει μπροστά του να αντιμετωπίσει την αντίσταση του 1.430 επιπέδου με πολύ θετικό το δεδομένο ότι το ανοδικό χάσμα στις 1.399 έμεινε ανοιχτό. Το πρώτο 10ήμερο του Νοεμβρίου δείχνει τα δόντια του και μένει να δούμε αν καταφέρει να κάνει την κίνηση που θα κάνει την διαφορά όπως αναμένουμε και να δοκιμάσει και πάλι το μεγάλο επίπεδο του 1.465 που αν καταφέρει να κατοχυρώσει θα αλλάξει εντελώς εικόνα.
Το ΧΑ παρέμενε έχει παραμείνει καθηλωμένο σε ένα στενό εύρος εδώ και πολλούς μήνες με σειρά δεικτοβαρών μετοχών παρά την ισχυρή κερδοφορία τους να διατηρούνται σε μια πλαγιοπτωτική κίνηση, προσπαθώντας ωστόσο να βγάλουν μια δυναμική και πειστική αντίδραση (βλ. Metlen, διυλιστήρια).
Σύμφωνα με τον Η. Ζαχαράκη της Fast Finance, «Η κίνηση του τραπεζικού κλάδου μπορεί να δώσει ρευστότητα στην υπόλοιπη αγορά και να στοπάρει την πτωτική πορεία αρκετών τίτλων της κάτω πλευράς του FTSE 25 και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Προς το παρόν βλέπουμε προσπάθεια αντιστροφής στο σύνολο της αγοράς με την διαφορά ότι ακόμα δεν έχουμε σημαντικά αγοραστικά σήματα σε αντίθεση με τον τραπεζικό που εδώ και μέρες μας έχει δώσει το έναυσμα. Η ΔΕΗ την Πέμπτη θα παρουσιάσει το επιχειρηματικό της πλάνο για το 2025-2027 με τον τίτλο καθόλη την διάρκεια της προηγούμενη περιόδου να δείχνει άριστη εικόνα. Την Τρίτη η ΕΧΑΕ διοργανώνει συνέδριο για τον small cap με την συμμετοχή 20 εταιριών.
Την Τετάρτη θα δούμε την πρώτη πράξη του θεατρικού της τράπεζας Αττικής αφού θα έχουμε την εισαγωγή του περίπου 1/5 των μετοχών που θα προκύπτουν μετά το τέλος της ΑΜΚ συμπεριλαμβανομένων και των warrants. Να σημειωθεί ότι το ουσιαστικό free float δεν θα ξεπερνάει το 2,5% της τράπεζας. Αυτό σημαίνει ότι με πολύ μικρό κεφάλαιο σε σχέση με την ΑΜΚ η μετοχή μπορεί να κινηθεί όπως θέλουν οι αγοραστές… Δεν θα μας κάνει εντύπωση να την δούμε στο 1,5 δισ. κεφαλαιοποίηση».
Μετά τα ισχυρά αποτελέσματα των τεσσάρων συστημικών ακολούθησε και η Optima. Συγκεκριμένα, στα 108,2 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα καθαρά κέρδη της Optima Bank το εννεάμηνο σημειώνοντας αύξηση 50% σε σχέση με το αντίστοιχο 9μηνο του προηγούμενου έτους, ενώ ξεπέρασαν όλα τα μεγέθη του 2023 (κέρδη μετά από φόρους 103 εκατ. ευρώ το 2023). Σύμφωνα με ανακοίνωση της τράπεζας, η απόδοση των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (Return on Tangible Equity – RoTE) διαμορφώθηκε στο 26,8%, επιβεβαιώνοντας την ηγετική θέση της Optima bank στον κλάδο, τόσο σε επίπεδο αποδόσεων, όσο και στην παροχή αξίας προς τους μετόχους.
Στο ταμπλό, ο ΓΔ καταγράφει άνοδο 0,71% στις 1.423,27 μονάδες, με τον τζίρο κοντά στα 15,5 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημειώνει άνοδο 0,63% και ο ΔΤΡ 0,71% στις 1.239,51 μονάδες.
Ξανά οι τράπεζες βγαίνουν μπροστά με την Πειριαώς στο 1,05% και τα 3,85 ευρώ, την Alpha στο 1,03%, την Κύπρου στο 1,62% και την ΕΤΕ στο 0,82%. Κέρδη 2,04% καταγράφει η Optima ενώ κατά 0,15% ενισχύεται η ΕΥΡΩΒ.
Κέρδη άνω του 1% καταγράφουν Τιτάν, διυλιστήρια με την ΕΕΕ στο 1,42% και τα 34,24 ευρώ.
Δυναμική επάνοδος για Βιοχάλκο στο 1,93% με την Cenergy στο 1,97%.
Θετικός βηματισμός για ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Jumbo, αλλά υστέρηση κίνησης για ΔΕΗ και Metlen. Ήπια ανοδικά ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΤΕΝΕΡΓ, με την τελευταία να πλησιάζει προς τα 20 ευρώ.