Ρωσία: Ρίχνει στα 25 δολάρια τον πήχη του πετρελαίου

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρωσία: Ρίχνει στα 25 δολάρια τον πήχη του πετρελαίου

Στα 25 δολάρια το βαρέλι «έριξε» τον πήχη για την τιμή του πετρελαίου το 2016 η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας, διατυπώνοντας την πιο απαισιόδοξη εκτίμηση στην πρόσφατη ιστορία της.

Το πετρέλαιο είναι ένα από τα βασικά εξαγωγικά προϊόντα της Ρωσίας και, σύμφωνα με το χειρότερο σενάριο, η τιμή του θα ανακάμψει το επόμενο έτος στα 35 δολάρια το βαρέλι, κατά μέσο όρο. Το βασικό σενάριο, πάντως, κάνει λόγο για διατήρηση της τιμής φέτος στα επίπεδα των 35 δολαρίων.

Με αυτές τις εκτιμήσεις, η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας δεν θα είναι εύκολο να πετύχει το στόχο της για επίτευξη πληθωρισμού 4% τον επόμενο χρόνο, καθώς οι αποπληθωριστικές πιέσεις θα ενταθούν περαιτέρω λόγω της πτώσης του πετρελαίου και ρουβλίου. Σύμφωνα με την επικεφαλής της τράπεζας, Elvira Nabiullina, πιθανότερο είναι το σενάριο της αύξησης των επιτοκίων, παρά τη συνεχιζόμενη οικονομική συρρίκνωση.

«Αν δεν παράγεις σφαίρες, μένεις γρήγορα από πυρομαχικά», τονίζει ο Dmitry Tulin, αναπληρωτής πρόεδρος της Τράπεζας της Ρωσίας, αναφερόμενος στα συναλλαγματικά διαθέσιμα της Ρωσίας, τα οποία έχασαν το 1/3 της αξίας τους το 2014, όταν η κεντρική τράπεζα επιχείρησε να τονώσει το ρούβλι πουλώντας δολάρια και ευρώ.

Στη σημερινή διαπραγμάτευση, πάντως, το πετρέλαιο κατέγραψε άλμα 10,42% στα 29 δολάρια το βαρέλι, εν μέσω προσδοκιών για ανάληψη συντονισμένης δράσης εκ μέρους των κρατών του OPEC, μετά τις σχετικές δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider