Σαουδική Αραβία και Ρωσία «παγώνουν» την παραγωγή πετρελαίου

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σαουδική Αραβία και Ρωσία «παγώνουν» την παραγωγή πετρελαίου

Τo «πάγωμα» της παραγωγής πετρελαίου στα επίπεδα του Ιανουαρίου συμφώνησαν την Τρίτη η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία, οι δύο μεγαλύτεροι παραγωγοί αργού πετρελαίου του κόσμου.

Η απόφαση ελήφθη κατά τη διάρκεια συνομιλιών στη Ντόχα, με τη συμμετοχή των υπουργών πετρελαίου των δύο χωρών αλλά και των ομολόγων τους από τη Βενεζουέλα και το Κατάρ, οι οποίοι συμφώνησαν να συμμετάσχουν και αυτοί στο «πάγωμα».

Η απόφαση θα τεθεί σε ισχύ μόνο αν συμφωνήσουν στη διατήρηση της παραγωγής και οι υπόλοιπες χώρες παραγωγοί, αναφέρει ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Ενέργειας δείχνοντας ουσιαστικά προς το Ιράν και το Ιράκ.

Ο υπουργός της Σαουδικής Αραβίας είπε ότι το πάγωμα της παραγωγής στα επίπεδα του Ιανουαρίου ήταν επαρκές μέτρο και ότι θα μπορούσαν να εξετασθούν νέα μέτρα για τη σταθεροποίηση της αγοράς τους επόμενους μήνες. Πρόσθεσε ότι ελπίζει πως και άλλοι παραγωγοί θα υιοθετήσουν την πρόταση, ενώ ο υπουργός Πετρελαίου της Βενεζουέλας δήλωσε πως την Τετάρτη θα υπάρξουν νέες συνομιλίες με το Ιράν και το Ιράκ.

Το Ιράν έχει δεσμευθεί να αυξήσει σημαντικά την προσφορά του αργού καθώς προσπαθεί να ανακτήσει το μερίδιο αγοράς που έχασε μετά από χρόνια διεθνών κυρώσεων, οι οποίες ήρθησαν τον Ιανουάριο.

Η συνάντηση στη Ντόχα έγινε ύστερα από τουλάχιστον 18 μήνες πτώσης των τιμών του πετρελαίου, με την τιμή του αργού να υποχωρεί κάτω από τα 30 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά εδώ και τουλάχιστον 10 χρόνια.

Εντός του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (OPEC) υπάρχει αυξανόμενη συναίνεση ότι πρέπει να ληφθεί μια απόφαση για το πώς θα ενισχυθούν οι τιμές.

Επιφυλακτική υποδοχή από τις αγορές

Βήμα προς την σωστή κατεύθυνση αλλά όχι λύση του προβλήματος της υπερπροσφοράς πετρελαίου χαρακτηρίζουν οι αναλυτές τη σημερινή συμφωνία. «Ανακοινώθηκε το πάγωμα της παραγωγής από χώρες που του τελευταίους μήνες δεν έχουν αυξήσει την παραγωγή τους», σχολίασε στο Bloomberg o Eugen Weinber επικεφαλής του τομέα έρευνα εμπορευμάτων της Commerzbank στη Φρανκφούρτη. «Αν το Ιράν και το Ιράκ δεν συμμετάσχουν στη συμφωνία, τότε αυτή δεν αξίζει και πολλά», πρόσθεσε.

Οι τιμές του πετρελαίου ανήλθαν νωρίτερα στα 35,55 δολάρια το βαρέλι, καθώς οι αναλυτές περίμεναν συμφωνία για περικοπές στη παραγωγή αλλά στη συνέχεια μετρίασαν τα κέρδη τους υποχωρώντας κάτω από τα 34 δολάρια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider