Πάνω από τα 30 δολάρια το πετρέλαιο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πάνω από τα 30 δολάρια το πετρέλαιο

Πάνω από τα 30 δολάρια/βαρέλι διαπραγματεύεται τη Δευτέρα το πετρέλαιο, με την τιμή του μαύρου χρυσού να ενισχύεται κατά 3,41% εν μέσω προσδοκιών για μείωση της παραγωγής στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στις 13:45 (ώρα Ελλάδος), το αμερικανικό πετρέλαιο (WTI) διαμορφωνόταν στα 30,65 δολάρια το βαρέλι, μετά τις εκτιμήσεις που δημοσιοποίησε ο πετρελαϊκός κολοσσός Baker Hughes ότι οι πλατφόρμες εξόρυξης πετρελαίου στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 26 στις 413, καταγράφοντας πτώση για ένατη συνεχή εβδομάδα.

Τα στοιχεία αυτά ενέτειναν τις προσδοκίες για μείωσης της (υπερ)προσφοράς πετρελαίου και ενίσχυση της τιμής του, αν και οι αναλυτές προειδοποιούν ότι το πρόβλημα της επιβράδυνσης στο σκέλος της ζήτησης παραμένει και δεν αναμένεται ουσιαστική βελτίωση στο επενδυτικό κλίμα.

Σύμφωνα με την Goldman Sachs, η μείωση των πλατφορμών στις ΗΠΑ μεταφράζεται σε μείωση της ημερήσιας παραγωγής κατά 395.000 βαρέλια το διάστημα από το δ’ τρίμηνο του 2015 έως το τέλος του έτους.

«Η μέση ημερήσια παραγωγή στις ΗΠΑ θα μπορούσε να μειωθεί κατά 445.000 βαρέλια σε ετήσια βάση το 2016, δηλαδή κατά 20.000 περισσότερο από την προηγούμενη εβδομαδιαία εκτίμηση», αναφέρει η παγκόσμια τράπεζα.

Παρά τη σταδιακή μείωση της παραγωγής, τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ συνεχίζουν να αυξάνονται. Την περασμένη εβδομάδα, αυξήθηκαν κατά 2,1 εκατ. βαρέλια στα 504,1 εκατ. βαρέλια, καταγράφοντας νέο υψηλό.

Η τιμή του πετρελαίου παρουσίασε έντονες διακυμάνσεις την προηγούμενη εβδομάδα, παρά τη διάθεση συμβιβασμού που επέδειξαν μεγάλες πετρελαιοπαραγωγές χώρες, όπως η Ρωσία, η Σαουδική Αραβία, η Βενεζουέλα, το Κατάρ και το Ιράκ.

Ωστόσο, Το σχέδιο των τεσσάρων χωρών που προβλέπει μείωση της παραγωγής στα επίπεδα Ιανουαρίου «βρήκε τοίχο» στο Ιράν, το οποίο επανέλαβε ότι είναι αποφασισμένο να αυξάνει σταδιακά την παραγωγή μέχρις ότου φτάσει τα επίπεδα των 4 εκατ. βαρελιών ημερησίως που ήταν πριν την επιβολή των διεθνών κυρώσεων.

«Δεν αναμένουμε σπουδαίες μεταβολές από τη σημερινή διαπραγμάτευση, καθώς τα θεμελιώδη στοιχεία έχουν μείνει ουσιαστικά τα ίδια», σχολιάζει ο Daniel Ang, αναλυτής της Phillip Futures, προσθέτοντας ωστόσο ότι η κάλυψη των ανοιχτών θέσεων αναμένεται να παρέχει κάποια στήριξη στην τιμή του πετρελαίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider