Goldman: Μην ενθουσιάζεστε με την άνοδο του πετρελαίου

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Goldman: Μην ενθουσιάζεστε με την άνοδο του πετρελαίου

Να είναι επιφυλακτικοί και να μην ενθουσιάζονται με την ισχυρή ανάκαμψη στις τιμές των βασικών εμπορευμάτων συμβουλεύει η Goldman Sachs τους επενδυτές, προειδοποιώντας ότι η άνοδος στο πετρέλαιο, τον χρυσό και τα μέταλλα «δεν είναι βιώσιμη».

Η επενδυτική τράπεζα δεν διστάζει να «κόψει τα φτερά» όσων έχουν ανακουφιστεί με το πολυαναμενόμενο ράλι του πετρελαίου τις τελευταίες ημέρες, προειδοποιώντας ότι οι τιμές πρέπει να μείνουν σε χαμηλά επίπεδα για αρκετό διάστημα ακόμη, δίνοντας χρόνο στην αγορά να επαναπροσδιορίσει τις ισορροπίες προσφοράς και ζήτησης.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ανάλυσης, Jeffrey Currie, οι αποπληθωριστικές δυνάμεις που αναπτύχθηκαν τον προηγούμενο χρόνο λόγω της υπερβάλλουσας προσφοράς και της μειωμένης ζήτησης οδήγησαν σε ανακατατάξεις στην αγορά. «Η ανατρεπτική τους δύναμη προκάλεσε μια νέα τάση στις τοποθετήσεις στην αγορά που μπορεί να συνεχιστεί». «Όσο περισσότερο συνεχίζονται όμως [αυτές οι δυνάμεις], τόσο περισσότερο αποσταθεροποιούν την αγορά, προσθέτει.

«Χρειάζονται χαμηλές τιμές στην ενέργεια προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία της ανακατάταξης. Διαφορετικά, ένα πρόωρο ράλι στην τιμή του πετρελαίου θα λειτουργήσει ως μπούμερανγκ, όπως συνέβη την προηγούμενη άνοιξη», αναφέρει η ανάλυση της τράπεζας.

«Αν και πιστεύουμε ότι η ανακατάταξη της αγοράς θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους δημιουργώντας έλλειμμα στην αγορά, οι ενθαρρυντικές ενδείξεις για δημιουργία ελλείμματος [και τόνωση της ζήτησης] δεν αρκούν από μόνες τους για να διασφαλίσουν μια νέα, βιώσιμη ανοδική αγορά», σημειώνει.

Όπως εξηγεί, μόνο ένα πραγματικό έλλειμμα στη ζήτηση μπορεί να δημιουργήσει ένα βιώσιμο ράλι που θα κρατήσει για μήνες και θα επαναφέρει το πετρέλαιο στα υψηλά επίπεδα της προηγούμενης διετίας.

«Αυτός είναι ο λόγος που πιστεύουμε ότι είναι πρόωρο να πανηγυρίζουμε για την ανάκαμψη στην τιμή του πετρελαίου, καθώς αναμένουμε την πραγματική ανακατάταξη στην αγορά να ολοκληρωθεί το β’ εξάμηνο του έτους», καταλήγει η έκθεση.

Στις 15.20 (ώρα Ελλάδος), η τιμή του Brent κατέγραφε άνοδο 1,25% στα 41,35 δολάρια/βαρέλι, ανακάμπτοντας από τα επίπεδα κοντά στα 40 δολάρια όπου είχε υποχωρήσει στην έναρξη της σημερινής διαπραγμάτευσης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider