Η μετάλλαξη του κορονοϊού «τρόμαξε» το Χρηματιστήριο

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η μετάλλαξη του κορονοϊού «τρόμαξε» το Χρηματιστήριο
Sell off στις αγορές εξαιτίας της μετάλλαξης του στελέχους του κορονοϊού. Ξεπέρασε το 3% σε απώλειες το Χρηματιστήριο. Ισχυρή διόρθωση στις τράπεζες.

Έντονους κλυδωνισμούς προκάλεσε στις αγορές η μετάλλαξη του κορονοϊού, που οδήγησε σε «απομόνωση» της Βρετανίας, και σε φόβο και αβεβαιότητα για τις προοπτικές ανάκαμψης των οικονομίων.

Η εγχώρια αγορά φαίνεται πως έσπευσε ξανά να προεξοφλήσει ιδιαίτερα έντονα ένα αρνητικό σενάριο χωρίς να υπάρχουν σαφή δεδομένα, ενώ ενδεικτικό είναι πως μετά το «πράσινο φως» που άναψε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων για το εμβόλιο των Pfzer/Biontech, καταγράφηκαν προσπάθειες περιορισμού των αρχικών ισχυρών πιέσεων. Φυσικά, η σημερινή διόρθωση μπορεί να αποτελέσει και μία ευκαιρία επανατοποθετήσεων για χαρτοφυλάκια που έχασαν το πρώτο «τρένο» ανόδου.

Ως απόρροια αυτού, ο Γενικός Δείκτης διολίσθησε κατά 3,8% από 6,13% στις 769,62 μονάδες, με τον τζίρο στα 110,52 εκατ. ευρώ, ενώ αφαιρέθηκαν γύρω στα 2 δισ. ευρώ από τη συνολική κεφαλαιοποίηση. Ανάλογη πορεία διέγραψε και ο FTSE 25 κλείνοντας στο 4,06% και στις 1.838,08 μονάδες, ενώ στον τραπεζικό δείκτη που είχε υπεραποδώσει το τελευταίο διάστημα, σημειώθηκαν «βίαιες» ρευστοποιήσεις και κλείσιμο θέσεων, μαζεύοντας ωστόσο τις απώλειες από το 12% στο 6,39% και στις 480,32 μονάδες, με υψηλό όγκο (57,11 εκατ.). Ο τραπεζικός κινήθηκε χαμηλότερα του stop των 493 μονάδων, με επόμενο τις 445 μονάδες, αλλάζοντας την βραχυπρόθεσμη τάση σε short.

Στις τράπεζες, ο τίτλος της Alpha Bank κατέγραψε απώλειες 8,07%, της Τράπεζα Πειραιώς 9,52%, της Eurobank 5,32% και της Εθνικής Τράπεζας 4,9%.

Στο «κόκκινο» έκλεισαν και οι δεικτοβαρείς τίτλοι της Coca Cola και της Motor Oil με απώλειες που ξεπερνούν το 5%. Από την άλλη, η μετοχή της Aegean κατέγραψε ένα δυναμικό comeback περιορίζοντας τις απώλειες στο 2,97% από το 10,89%, με τον κλάδο των αεροπορικών να παραμένει στο «μάτι του κυκλώνα» της πανδημίας.

Η καθοδική κίνηση κάτω από τις 780 μονάδες που αποτέλεσε μια ενδιαφέρουσα περιοχή, και το σήμα που δίνεται από τους παραπάνω δεικτοβαρείς τίτλους αλλάζει την τάση βραχυπρόθεσμα, ενώ μια διόρθωση μέχρι 10% προς τις 720 μονάδες είναι «αποδεκτό» και «υγιές».

Στις ευρωπαϊκές αγορές, ο γερμανικός DAX κατέγραψε απώλειες 2,8%, ο FTSE 100 στη Βρετανία σημείωσε απώλειες 1,7% και ο CAC 40 διολίσθησε 2,4%. Αντίστοιχα και η ευρωπαϊκή περιφέρεια «κοκκίνισε» με τον IBEX 35 στην Ισπανία να υποχωρεί 3,1% και τον FTSE MIB στην Ιταλία να κλείνει στο -2,6%.

Παράλληλα, ισχυρές πιέσεις καταγράφονται και στα συμβόλαια Ιανουαρίου για το πετρελαίο, με αυτό του αργού να υποχωρεί 3,3% στα 47,48 δολάρια το βαρέλι, ενώ του Brent υποχωρεί 3,41% στα 50,48 δολάρια το βαρέλι.

Ο δείκτης μεταβλητότητας VIX ενισχύθηκε κατά 43,16% στις 30,88 μονάδες, ενδεικτικό του κλίματος ανησυχίας που επικράτησε στις αγορές, πριν πέσει στις 24,60 μονάδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider