ΟΣΕ: Ζημιές 283,5 εκατ. ευρώ για το 2018 

Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΟΣΕ: Ζημιές 283,5 εκατ. ευρώ για το 2018 
Η ρευστότητα εμφανίζεται μειωμένη κατά 7%, αλλά σύμφωνα με τη διοίκηση «παραμένει σε ικανοποιητικά επίπεδα, επαρκής για την κάλυψη των εκροών που θα απαιτηθούν κατά την τρέχουσα και τις επόμενες χρήσεις».

Στα 283,5 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν οι ζημιές μετά από φόρους του ΟΣΕ το 2018 παρουσιάζοντας σημαντική μείωση της τάξης του 72,9% σε σχέση με το 2017, ενώ βελτίωση σημειώθηκε και στα λειτουργικά αποτελέσματα ου ομίλου.

Το εταιρικό λειτουργικό αποτέλεσμα (EBITDA) για το 2018 βελτιώθηκε σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό, κατά 93%. Σε απόλυτο μέγεθος το EBITDA ανήλθε σε μόλις -0,43 εκατ. ευρώ έναντι -6,11 εκατ. ευρώ το 2017, αγγίζοντας πλέον, το επιθυμητό αποτέλεσμα (μηδενικό EBITDA), ήτοι μη ζημιογόνο λειτουργικό αποτέλεσμα.

Οι λειτουργικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 6,8% σε σχέση με την προηγούμενη χρήση και αυτό μεταφράζεται σε 5,05 εκατ. ευρώ ενώ ταυτόχρονα ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 2,5 εκατ., δηλαδή αύξηση 11%. Τα έξοδα διοίκησης μειώθηκαν κατά 12%.

Τα κύρια έσοδα από τέλη χρήσης υποδομής αυξήθηκαν κατά 11,4%. Επισημαίνεται ότι αναμένεται ο υπερδιπλασιασμός των εσόδων από το οικονομικό αντάλλαγμα της παραχώρησης εκμετάλλευσης του Εμπορευματικού Σιδηροδρομικού Σταθμού και Σταθμού Διαλογής του Θριασίου Πεδίου και από την αύξηση των τελών με τη δήλωση δικτύου 2020

Η ρευστότητα εμφανίζεται μειωμένη κατά 7%, αλλά σύμφωνα με τη διοίκηση «παραμένει σε ικανοποιητικά επίπεδα, επαρκής για την κάλυψη των εκροών που θα απαιτηθούν κατά την τρέχουσα και τις επόμενες χρήσεις».

Η συνολική μισθοδοσία της εταιρείας παρά την πραγματοποίηση προσλήψεων και μετατάξεων προσωπικού σε κρίσιμες για τον Οργανισμό ειδικότητες, οι οποίες κάλυψαν μερικώς το αποχωρούν προσωπικό, μειώθηκε κατά 0,96 εκατ. ευρώ ή 2,4%

Όλα τα επιμέρους μεγέθη της Κατάστασης Συνολικού Εισοδήματος της εταιρείας παρουσιάζουν βελτίωση σε σχέση με την προηγούμενη χρήση.

Οι επιφυλάξεις των ορκωτών

Οι ορκωτοί ελεγκτές ενέκριναν τις λογιστικές καταστάσεις του ΟΣΕ για το 2018 με πέντε επιφυλάξεις.

Η πρώτη συνδέεται με τα ακίνητα και συγκεκριμένα για το ύψος της ενδεχόμενης απομείωσης της αξίας των ενσώματων ακινητοποιήσεων κατά την 31η Δεκεμβρίου 2018 καθώς και για τις ενδεχόμενες επιπτώσεις στα αποτελέσματα, για την κλειόμενη και τις προηγούμενες χρήσεις.

Η δεύτερη επιφύλαξη συνδέεται με το τροχαίο υλικό που μεταβιβάστηκε στο δημόσιο έναντι διαγραφής χρέους 503 εκατ. ευρώ. Όπως επισημαίνεται, στις σχετικές αποφάσεις «αναφέρεται ότι η εμπορική αξία του τροχαίου υλικού που μεταβιβάστηκε θα προσδιοριστεί με νεότερη απόφαση των αρμόδιων Υπουργών και σε περίπτωση που διαπιστωθεί απόκλιση σε σχέση με τη λογιστική αξία το ύψος της μείωσης του χρέους προς τον Οργανισμό θα αναπροσαρμοστεί, ώστε να ισούται με την εμπορική του αξία».

Ακόμη ο ΟΣΕ «προέβη σε διαγραφή απαίτησης από το βασικό της πελάτη ποσού 692 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση 45496/2336 ΦΕΚ 3182/12.9.2017. Με το ποσό αυτό επιβάρυνε ισόποσα τα Ίδια της Κεφάλαια και τα αποτελέσματα της προηγούμενης χρήσης που έληξε την 31/12/2017 ενώ θα έπρεπε να επιβαρύνει τα αποτελέσματα των προηγούμενων χρήσεων».

Τέλος «στον λογαριασμό «Επενδύσεις σε λοιπές εταιρείες» περιλαμβάνεται συμμετοχή η οποία απεικονίζεται στην αξία κτήσης της. Δεν μπορεί να εκτιμηθούν οι ενδεχόμενες επιπτώσεις στα ίδια κεφάλαια ή/και στα αποτελέσματα της κλειόμενης χρήσης, αν η συμμετοχή αυτή είχε αποτιμηθεί στην εύλογη αξία της», σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται από τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider