Δύσκολος ο Οκτώβριος για Wall Street: Απώλειες με φόντο την Μ. Ανατολή και την αγορά εργασίας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δύσκολος ο Οκτώβριος για Wall Street: Απώλειες με φόντο την Μ. Ανατολή και την αγορά εργασίας
Ο Dow Jones υποχώρησε 0,58% στις 41.962 μονάδες, ο S&P 500 αποδυναμώθηκε 0,30% στις 5.692 μονάδες και ο Nasdaq διολίσθησε 0,18% στις 17.892 μονάδες

Στο κόκκινο ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Πέμπτης οι κύριοι χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν με αυξανόμενη ανησυχία την κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή μετά την πυραυλική επίθεσης του Ιράν εν αναμονή της απάντησης του Τελ Αβίβ. Οι επενδυτές παραμένουν «νευρικοί» καθώς αναμένουν και νέα στοιχεία για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ την Παρασκευή.

Σε αυτό το κλίμα, ο Dow Jones υποχώρησε 0,44% στις 42.011 μονάδες, ο S&P 500 αποδυναμώθηκε 0,17% στις 5.699 μονάδες και ο Nasdaq διολίσθησε 0,04% στις 17.918 μονάδες. Και οι 3 δείκτες βαδίζουν ολοταχώς για εβδομαδιαίες απώλειες. Πρόκειται για μια στροφή 180 μοιρών μετά από τρία ισχυρά τρίμηνα, με την Bespoke Investment Group να διαπιστώνει ότι το 2024 μετρά τα μεγαλύτερα κέρδη σε επίπεδο εννιαμήνου από το 1997.

«Έχουμε μια φανταστική χρονιά στα χέρια μας μέχρι στιγμής», τονίζει ο Μάικ Ντίκσον, επικεφαλής έρευνας στην Horizon Investments. Αλλά, «υπάρχουν σίγουρα κάποιες αναποδιές» πρόσθεσε. Στα ταμπλό, η μετοχή της Levi Strauss κατρακύλησε 7,69% μετά τα αδύναμα αποτελέσματα στο 3ο τρίμηνο, ενώ ανακοίνωσε επίσης ότι εξετάζει το ενδεχόμενο πώλησης της Dockers.

Η καλιφορνέζικη εταιρεία παραγωγής τζιν ανακοίνωσε ετήσια έσοδα 6,2 δισ. δολάρια έως τις 26 Νοεμβρίου 2023, ενώ τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν στα 250 εκατ. δολάρια, από 569 εκατ. δολάρια. Οι πωλήσεις της Dockers σημείωσαν πτώση 15% το τρίτο τρίμηνο με την μάρκα να συμβάλλει μόλις περίπου 5% στον συνολικό τζίρο του ομίλου.

Παράλληλα, η Levi's «επιστρατεύει» την Μπιγιόνσε, για να ανεβάσει τις πωλήσεις της στη γυναικεία σειρά ρούχων. Παραδοσιακά ο Οκτώβριος είναι περίεργος μήνας για τις μετοχές όμως φέτος ένας πρόσθετος παράγοντας πιέσεων είναι η αντίστροφη μέτρηση για τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές της αλλά και η κλιμάκωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή.

«Ενώ η χρηματιστηριακή αγορά παλεύει με ποικίλες ανησυχίες – συμπεριλαμβανομένης της κλιμάκωσης των εντάσεων στη Μέση Ανατολή, της απεργίας στα λιμάνια και της εκλογικής αβεβαιότητας – η ρευστότητα είναι το κλειδί. Ευτυχώς, υπάρχει μπόλικη ρευστότητα αυτή την περίοδο που η Fed άρχισε να μειώνει τα επιτόκια» τονίζει η Μέρι Αν Μπαρτέλς, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής της Sanctuary Wealth. «Αγκαλιάστε την αστάθεια του Οκτωβρίου, καθώς υπάρχει ακόμα άφθονο καύσιμο για ένα bull market», πρόσθεσε.

Mάκρο

Στο πεδίο των μάκρο, αυξήθηκε ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας την περασμένη εβδομάδα, καθώς ανήλθαν σε 225.000. Παράλληλα, οριακά υψηλότερα κινήθηκαν τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ, καταγράφοντας την πρώτη άνοδο τις τελευταίες επτά εβδομάδες. Το μέσο επιτόκιο ενός 30ετούς στεγαστικού δανείου αυξήθηκε στο 6,12% από 6,08% την προηγούμενη εβδομάδα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τζόκερ: Οι τυχεροί αριθμοί για το 1 εκατ. ευρώ

Ευρωαγορές: Χαμηλότερα σχεδόν 1% με τη Μέση Ανατολή στο επίκεντρο

Ταλαιπωρία και κατήφορος για το Χρηματιστήριο - Καπνός οι 1.420 μονάδες και αρνητικό 5/5

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider