Volvo XC40: H επιτομή της άνεσης και της καινοτομίας

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Volvo XC40: H επιτομή της άνεσης και της καινοτομίας
Το Volvo XC40 τοποθετεί τον άνθρωπο στο επίκεντρο και αποτελεί το ιδανικό SUV για το αστικό περιβάλλον, χωρίς να απαιτεί συμβιβασμούς στις εξορμήσεις εκτός πόλης.

Το XC40 αποτελεί ίσως το πιο ιδιαίτερο μοντέλο της Volvo, καθώς διαθέτει τα τυπικά χαρακτηριστικά της σουηδικής μάρκας, ωστόσο προβάλλει ένα εντελώς «προσωπικό» προφίλ. Αυτό αποτυπώνεται εύγλωττα στο απαράμιλλο σκανδιναβικό design του αμαξώματος, το οποίο υπογραμμίζει τον αστικό χαρακτήρα του Volvo XC40 και συνδυάζει τις compact εξωτερικές διαστάσεις με ευρυχωρία μοντέλου μεγαλύτερης κατηγορίας. Ετσι προσφέρεται το ευέλικτο SUV της Volvo, τόσο για ευέλικτες μετακινήσεις εντός πόλης, όσο και για άνετα ταξίδια με την οικογένεια.

Το Volvo XC40 ανήκει στο εκλεκτό και ολιγάριθμο club των αυθεντικών SUV, όπως φανερώνει και η μεγάλη απόσταση των 21 εκατοστών από το έδαφος, αλλά και οι αναλογίες του εντυπωσιακού αμαξώματος. Ο ίδιος ο σχεδιαστής του, Ιan Kettle, αποκάλυψε ότι εμπνεύσθηκε το εξωτερικό design του αυτοκινήτου από ταινίες επιστημονικής φαντασίας και ηλεκτρονικά παιχνίδια, αλλά και από τη μόδα του δρόμου, την pop κουλτούρα και διάφορα επώνυμα προϊόντα. Το αποτέλεσμα είναι μοναδικό, καθώς το μικρότερο SUV της Volvo εκπλήσσει ευχάριστα με τη νεανική αύρα του, τις δυναμικές γραμμές του και με μία εμφάνιση, η οποία ξεχειλίζει από αυτοπεποίθηση. Ιδιαίτερα οι εκδόσεις με δίχρωμα αμαξώματα προσφέρουν πολυάριθμες δυνατότητες εξατομίκευσης και –σε συνδυασμό με διάφορα εξοπλιστικά στοιχεία- σου επιτρέπουν να δημιουργήσεις το «δικό σου» XC40, που δεν μοιάζει με κανένα άλλο.

To σουηδικό SUV απέχει 21 εκατοστά από το έδαφος.

Παράλληλα, το XC40 διατήρησε όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά, για τα οποία φημίζονται τα μοντέλα της σουηδικής μάρκας, δηλαδή την κορυφαία ασφάλεια, τις καινοτόμες τεχνολογίες, την ασυναγώνιστη ποιότητα κατασκευής και βέβαια τον απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον και την απολαυστική αίσθηση οδήγησης.

Κορυφαία θέση στην ατζέντα των σχεδιαστών του γοητευτικού SUV είχε η πρακτικότητα και η λειτουργικότητα, κάτι που επιβεβαιώνεται στο εσωτερικό του αυτοκινήτου. Οι υπερυψωμένες θέσεις και το δομικό design συμβάλλουν σε ιδανική ορατότητα και σε πλήρη έλεγχο όλων των λειτουργιών του οχήματος. Επίσης, η προσοχή στη λεπτομέρεια και η επιλογή ποιοτικών υλικών παραπέμπουν στη σουηδική καταγωγή του Volvo XC40, ενώ προβλέπονται πολυάριθμοι μικροί αποθηκευτικοί χώροι, μεταξύ των οποίων και ένα μεγάλο ντουλαπάκι συνοδηγού με άγκιστρο για τσάντες.

Στην κεντρική κονσόλα κυριαρχεί η κάθετη οθόνη των 9 ιντσών.

Η κάθετη οθόνη 9 ιντσών του προηγμένου συστήματος πολυμέσων Sensus προσφέρει κορυφαία συνδεσιμότητα, ενώ εξαιρετικά εντυπωσιακό είναι και το κόκπιτ με τον ψηφιακό πίνακα οργάνων των 12,3 ιντσών. Ιδιαίτερης αναφοράς χρήζει το σύστημα CleanZone, χάρη στο οποίο εισπνέουν οι επιβάτες ενός Volvo XC40 πάντα καθαρό αέρα, ανεξάρτητα από την ποιότητα της εξωτερικής ατμόσφαιρας. Το ηχοσύστημα της Harman Kardon αποτελεί για τους φίλους της καλής μουσικής από μόνο του δυνατό επιχείρημα υπέρ της αγοράς ενός Volvo XC40, καθώς περιλαμβάνει 13 ηχεία και ένα προηγμένο Subwoofer και αναβαθμίζει τον θάλαμο επιβατών σε συναυλιακό χώρο. Στα δυνατά σημεία του αυτοκινήτου περιλαμβάνεται ο μεγάλος χώρος αποσκευών με 460 λίτρα όγκο και ρυθμιζόμενη σε ύψος εταζέρα, ενώ προβλέπονται και ειδικές στηρίξεις για βαλίτσες, τσάντες, κλπ.

{"preview_thumbnail":"/sites/default/files/styles/video_embed_wysiwyg_preview/public/video_thumbnails/lEXDuy0UOSg.jpg?itok=yHlaiF0-","video_url":"https://www.youtube.com/watch?v=lEXDuy0UOSg","settings":{"responsive":1,"width":"854","height":"480","autoplay":1},"settings_summary":["Embedded Video (Responsive, autoplaying)."]}

Οι καινοτόμες τεχνολογίες ανήκουν στο DNA της Volvo, οπότε δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση ούτε το XC40. Οι Σουηδοί έχουν φροντίσει ωστόσο να γίνεται η διαχείριση όλων αυτών των συστημάτων με ελάχιστους διακόπτες μέσω της κεντρικής οθόνης ή με φωνητικές εντολές. Μερικές από τις τεχνολογικές καινοτομίες του πεντάθυρου SUV είναι –ενδεικτικά- τα συστήματα αποφυγής συγκρούσεων City Safety με αναγνώριση πεζών, ποδηλατιστών, κλπ. και Οncoming Lane Mitigration, που αποτρέπει τις συγκρούσεις με οχήματα που κινούνται στο αντίθετο ρεύμα. Επίσης, το σύστημα Run-Off Road Mitigation εμποδίζει την εκτροπή από τον δρόμο, ενώ πλούσιος είναι και ο προαιρετικός εξοπλισμός, από τον οποίο ξεχωρίζει το προσαρμοζόμενο Adaptive Cruise Control με το σύστημα ημιαυτόνομης οδήγησης Pilot Assist. Υψηλών προδιαγραφών αποδεικνύονται και τα επίπεδα ενεργητικής ασφάλειας του Volvo XC40, που διακρίνεται για τα εξαιρετικά επίπεδα πρόσφυσης και ευελιξίας, ενώ το άμεσο τιμόνι του επιτρέπει στον οδηγό να διατηρεί πάντα τον έλεγχο του αυτοκινήτου.

To προηγμένο ηχοσύστημα διαθέτει 13 ηχεία και ένα Subwoofer.

Ολοι οι κινητήρες του SUV πόλης της Volvo πληρούν τις αυστηρότερες αντιρρυπαντικές προδιαγραφές Euro 6d-TEMP, ανεξάρτητα από το είδος του καυσίμου τους. Ταυτόχρονα διακρίνονται για την υψηλή αποδοτικότητά τους, την αξιοπιστία τους και τη χαμηλή κατανάλωσή τους. Η γκάμα τους ξεκινά από τον βενζινοκινητήρα Τ3 των 1,5 λίτρων και 163 ίππους ισχύ, που συνδυάζεται με μηχανικό κιβώτιο έξι σχέσεων. Ωστόσο, το νέο αυτόματο σαζμάν Geartronic 8 σχέσεων κάνει τη διαφορά και το συνιστούμε θερμά, καθώς πείθει με την ομαλή και γρήγορη αλλαγή των σχέσεων, ενώ συμβάλλει σε μείωση της κατανάλωσης, χωρίς παραχωρήσεις στις επιδόσεις. Οι φίλοι των πετρελαιοκινητήρων μπορούν να επιλέξουν μεταξύ του δίλιτρου κινητήρα diesel D3 των 150 ίππων και του D4 με 190 ίππους. Κορυφαίων επιδόσεων είναι το Volvo XC40 Τ5 με 247 ίππους, ενώ να τονίσουμε ότι οι δύο δυνατότερες εκδόσεις εφοδιάζονται στάνταρ με σύστημα 4Χ4 σε συνδυασμό με το αυτόματο σαζμάν Geartronic, ενώ διατίθενται με τα πλουσιότερα πακέτα εξοπλισμού, Momentum και R-Design.

H χωρητικότητα του πορτ-μπαγκάζ ξεκινά από τα 460 λίτρα.

Ανακεφαλαιώνοντας, βλέπουμε ότι το XC40 υιοθετεί με τη σειρά του το πρωτοποριακό και premium προφίλ όλων των μοντέλων της Volvo, ασπάζεται τις ίδιες αξίες με αυτά, ωστόσο προβάλλει έναν αυτόνομο χαρακτήρα με γονίδια αυθεντικού SUV προσαρμοσμένα στο περιβάλλον της πόλης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider